Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους: Κόντρα στον άνεμο


«Το θέατρο είναι τόσο ατελείωτα συναρπαστικό, επειδή είναι τόσο τυχαίο. Μοιάζει τόσο πολύ με τη ζωή.»

Arthur Miller

Κι όταν η ζωή ανατρέπεται, αλλάζει ξαφνικά; Όταν τα πάντα σταματούν, περιορίζονται, η ανθρώπινη επαφή φαντάζει απειλητική και απαγορευμένη  και ολόκληρη η ανθρωπότητα περιμένει με  κομμένη την ανάσα; Το θέατρο ποια θέση έχει μέσα σε όλα αυτά;  Μπορεί να συνεχίσει να είναι συναρπαστικό; Τον τελευταίο χρόνο η ζωή μας γέμισε  με λέξεις  πρωτόγνωρες για εμάς: πανδημία, κρούσματα, δείκτες θετικότητας, πρωτόκολλα περί προστασίας της δημόσιας υγείας. Γίναμε όλοι μας μικροί επιστήμονες του χάους. Και το θέατρο, που προϋποθέτει την ανθρώπινη επαφή, πώς θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια τέτοια εποχή; Την απάντηση της έδωσε και δίνει η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Έγκωμης. Οι Φιλόλογοι Ελένη Καράκη και Σκεύη Καϊμακάμη μαζί  με τους μαθητές και μαθήτριες της ομάδας ανεβήκανε με πάθος, όρεξη, κέφι, συντροφικότητα, σε ένα πλοίο, το καράβι της Φαντασίας και της Δημιουργίας, και κάνανε ένα μοναδικό ταξίδι, ζήσανε μια μοναδική περιπέτεια. Πολλές φορές το πλοίο τους συνάντησε φουρτούνες και κινδύνεψε να βουλιάξει, πέρασε από κλυδωνισμούς και θαλασσοταραχή. Ταξίδεψε στα κύματα του διαδικτύου, εκεί που κατά κανόνα η ανθρώπινη επαφή χάνεται και οι άνθρωποι φυλακίζονται μέσα σε μια οθόνη. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, πιαστήκανε χέρι χέρι, κρατήσανε τη σχέση τους ζωντανή, δε χάσανε ο ένας τον άλλο, καταφέρανε να πάνε κόντρα στον άνεμο. Στις 16 Ιουνίου  2021  το πλοίο  της  θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου Έγκωμης έπιασε λιμάνι. Η περιπέτεια έφτασε στο τέλος της με την πραγματοποίηση της παράστασης του έργου «Ο Επιθεωρητής»  του Νικολάι Γκογκόλ, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο.

Το ταξίδι τελείωσε, οι πολύτιμες εμπειρίες που κερδήθηκαν κρατάνε για  πάντα. Γιατί σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά η περιπέτεια. Καθηγήτριες και μαθητές μάθανε να νοιάζονται ο ένας για τον άλλο, να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία, να χαμογελούν, όταν γύρω επικρατεί σκοτάδι, να δημιουργούν, να μένουν σταθεροί στους στόχους τους. Κατανοήσανε ότι το να κάνεις θέατρο εν μέσω πανδημίας δεν είναι μια πράξη «ιεροσυλίας», αλλά μια πράξη θάρρους και επιμονής. Ευχαριστούμε τους μαθητές μας και τις καθηγήτριές μας που μας χάρισαν μοναδικές στιγμές. Αυτοί είναι η δύναμή μας.

Η μαγεία του θεάτρου δεν είναι η παράσταση, αλλά το ταξίδι.  Γι΄ αυτό και το θέατρο θα είναι πάντα συναρπαστικό, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή.

Γυμνάσιο Έγκωμης Κυριάκος Νεοκλέους




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1280