Υιοθέτηση Βιωματικού Ποιητικού Εργαστηρίου στα σχολεία Μέσης Γενικής


ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ*  

Η ποίηση, αεράκι ανάλαφρο
στα κρύα βράδια χειμωνιάτικων φωνών
Ευγενικό στην απαλάμη σου
καθώς τα
 συναισθήματα
μπερδεύονται επικίνδυνα
Λύτρωση στα μονοπάτια τα μονόδρομα
Σηματοδότης στα θλιμμένα περπατήματα
Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο
Να γίνει δύναμη ζωής

Καταρχάς θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω τις θερμές μου  ευχαριστίες στη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης , στον ΔΜΓΕ, Δρα Κυπριανό Λούη και στον ΓΕΜΕ, Δρα Νικόλαο Γιασουμή,  για την έγκριση και στήριξη  της πρότασης υιοθέτησης Βιωματικού Ποιητικού Εργαστηρίου στα Σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.
Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης είναι αρωγός σε καινοτόμες ιδέες, εισηγήσεις και δραστηριότητες,  μέσα από τις οποίες οι μαθητές καλλιεργούν και αναπτύσσουν πρωτίστως ένα φάσμα ορθών στάσεων, συμπεριφορών, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Η πρόταση που κατέθεσα, βασίζεται στους βασικούς στόχους της Παιδείας που συνιστούν διαχρονικά την ψυχοπνευματική καλλιέργεια, ισορροπία και ολοκλήρωση των παιδιών.

Η εμπλοκή των μαθητών στο Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήριο και η
 ενασχόλησή τους με τη Δημιουργική Γραφή και γενικότερα με την τέχνη, τους δίνει την ευκαιρία να παρατηρούν  γύρω τους, να δέχονται  ερεθίσματα, να δημιουργούν μία υγιή σχέση με ό,τι τους περιβάλλει, να εξωτερικεύουν όλα όσα ενυπάρχουν μέσα τους, με ένα δικό τους προσωπικό τρόπο και να απελευθερώνονται.  

Σε ένα χαρούμενο πλαίσιο, τα  παιδιά, καλλιεργούν την κριτική  και αφαιρετική τους σκέψη, το αισθητικό τους κριτήριο, καλλιεργούν δεξιότητες και ικανότητες και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους.

Η δημιουργική γραφή συνδέεται άμεσα με την ταξινομία των διδακτικών στόχων ,σύμφωνα με τον Bloom,  οι οποίοι αναλύονται στα στάδια της μάθησης, κατανόησης, εφαρμογής, ανάλυσης, σύνθεσης και αξιολόγησης.

Το Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήριο προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα να διεξέλθουν όλων αυτών των σταδίων και κυρίως μέσω της συνεργασίας και της ομαδικότητας να αποδεχτούν το διαφορετικό, να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, να αναπτύξουν όμορφες, υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και επικοινωνιακές δεξιότητες  και να οδηγηθούν στην δημιουργικότητα, κατά τον CaroleCooper και JulieBoyd.

Ο Βrown, προσθετικά, υποστηρίζει ότι σε ένα εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής διακρίνονται χαρακτηριστικά επικοινωνίας, αυτοεπιβεβαίωσης και βελτίωσης της αυτοεικόνας του ατόμου, καθώς αυτό εντάσσεται και γίνεται αποδεκτό στο πλαίσιο μίας ομάδας με κοινά ενδιαφέροντα.

Η επαφή  με το Εργαστήριο  Ποίησης, συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε μια ρεαλιστική βάση.

Το ταξίδι αυτό ξεκινά με την παρατήρηση του περιβάλλοντα χώρου και καταλήγει διαθεματικά στη σχέση του παιδιού με την ίδια τη ζωή του, τις εκφάνσεις της συμπεριφοράς του και την αντιμετώπιση καθημερινών καταστάσεων.

Δεν θα ήταν αδόκιμο να τονιζόταν πως όλη η διαδικασία οδηγεί στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης του ατόμου, νοημοσύνη εκ των ων ουκ άνευ, έτσι ώστε να πορεύεται σταθερά και ισόρροπα ένα παιδί, ιδιαίτερα στις σημερινές ανάλγητες κοινωνίες.

*Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων, Λογοτέχνις




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1371