Βιωματικό εργαστήριο στο Λύκειο Λινόπετρας


Ο Margaret Mead υπογράμμισε πως τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται. Τη σοφή τούτη θέση ενισχύει ο Χαλίλ Γκιμπράν, υποστηρίζοντας πως τα παιδιά πρέπει να οδηγούνται από τους δασκάλους τους, στο κατώφλι του μυαλού τους.

Στις 21/11/21, στο Λύκειο Λινόπετρας, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών μετουσιώθηκαν σε λέξεις στο πλαίσιο της αισθητικής αλληλουχίας. Πραγματοποιήθηκε Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι. Η Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων και ποιήτρια κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου υποδέκτηκε δεκαοκτώ μαθητές διαφορετικών κατευθύνσεων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου  με σκοπό τη σύνθεση ποιήματος.

Η εμπλοκή των μαθητών στο Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι και η επαφή τους  με τη Δημιουργική Γραφή τούς έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουν τόσο τον πραγματικό κόσμο όσο και τον υπερβατικό, να εξωτερικεύσουν αισθητικά, όλα εκείνα τα συναισθήματα που ενυπάρχουν μέσα τους, να ανακαλύψουν και να αποκαλύψουν τονεαυτό τους. Έτσι, μυήθηκαν στη μαγεία της ποιητικής χρήσης της γλώσσας,  μέσω της συνεργασίας,μεταπλάθοντας τον εσωτερικό τους κόσμο  και τα βιώματά τους σε στίχους.

Το δημιουργικό συγγραφικό αποτέλεσμα των παιδιών, με τίτλο «Συνομιλία με το φως» αποδόθηκε μουσικά, χορογραφικά και ζωγραφικά. Μέσα από αυτή τη διαθεματική προσέγγιση της ποίησης, οι μαθητές καλλιέργησαν πολλαπλές νοητικές ικανότητες, αντιλήφθηκαν τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διεύθυνση του λυκείου Λινόπετρας και ειδικά στη διευθύντρια κ. Μυρτώ Πουαγκαρέ, στην εξαίρετη φιλόλογο κ. Σούλα Αβραάμ, στη μουσικό του σχολείου κ. Αγγελίνα Νικολαΐδου για τον ιδιαίτερο ζήλο που εξέφρασε κατά τη μελοποίηση και πάνω από όλα, ένα μεγάλο μπράβο στην υπέροχη ομάδα των παιδιών για την άριστη συνεργασία που επέδειξαν. Παρατίθεται το συλλογικό ποίημα των παιδιών.

Συνομιλία με το φως

‘Ονειρο και περιπλάνηση

στις αποχρώσεις του φωτός

δύσης και ανατολής

χρωματισμένα σύννεφα

το πέταγμα των γλάρων

ο θόλος του ουρανού

ο πόθος των αισθήσεων

μια προσπάθεια στον χρόνο

ο πόνος βουβαίνει τις φωνές

αδυναμία,

Φόβος και Ρίγος και Μυστήριο

Δύσης και Ανατολής

το δέος της φωτιάς

οι αντινομίες Συνυπάρχουν

μια Αγκαλιά αγάπης

Στις παρυφές του Ονείρου

περιπλανιέμαι...

Χρυσούλα Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










720