Συνέδριο Λυκείου Κύκκου Πάφου: «1821-2021: Ιχνηλατώντας τα βήματα του σύγχρονου Ελληνισμού»


Πραγματοποιήθηκε στις 09/12/2021 με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε το Λύκειο Κύκκου Πάφου με θέμα «1821-2021: Ιχνηλατώντας τα βήματα του σύγχρονου Ελληνισμού».Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος όλα τα σχολεία της Πάφου και το Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Πόλεως Χρυσοχούς.

Το συνέδριό μας φιλοδόξησε να αναδείξει πτυχές της πορείας του ελληνισμού στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από την Επανάσταση του 1821 ως σήμερα. Στην ανίχνευση αυτής της πορείας σημαντικός αναδείχτηκε ο ρόλος της λογοτεχνίας, τόσο της ποίησης, όσο και της πεζογραφίας. Οι μαθητές-σύνεδροι ανέδειξαν την έννοια του εμείς μέσα από τον ποιητικό λόγο της Ελλάδας και της Κύπρου, αναζήτησαν το νήμα εκείνο που μας συνδέει με το συλλογικό εμείς, ανέδειξαν τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ρωμιοσύνης.

Ταυτόχρονα όμως έδειξαν με πρωτότυπες παρουσιάσεις την πολιτιστική κληρονομιά του μικρασιατικού ελληνισμού, το δράμα της καταστροφής του 1922 και  της προσφυγιάς, τη διατήρηση και τη διαιώνιση αυτής της μνήμης από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα. Η λογοτεχνική δημιουργία αξιοποιήθηκε από τους μαθητές για να αναδειχθεί το δράμα της προσφυγιάς και οι σύγχρονες προεκτάσεις του, η αντιμετώπιση των οποίων εξακολουθεί να δοκιμάζει την ανθρωπιά μας και να στιγματίζει τις σύγχρονες κοινωνίες. Αναδείχθηκαν επίσης καθοριστικές στιγμές της σύγχρονης πολιτικής, στρατιωτικής, πνευματικής και πολιτιστικής πορείας του σύγχρονου ελληνισμού, όπως επίσης και  η πορεία και η παρουσία Ελλήνων της  Μικράς Ασίας στην Κύπρο.

Τη στενή σχέση Κύπρου και Ελλάδας και τον σημαντικό ρόλο Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση ανέδειξε με εισήγησή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Γιώργος Γεωργής, ενώ η εκπαιδευτικός, λογοτέχνις και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κ. Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου ανέδειξε το πλούσιο έργο του Συνδέσμου και μέσα από αυτό τη συνεισφορά των Μικρασιατών στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα. Το αποτύπωμα αυτής της κληρονομιάς στον χώρο της μουσικής και του τραγουδιού παρουσιάστηκε μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασε το Μουσικό Λύκειο Πάφου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










579