Το Ποιητικό Εργαστήρι «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο – Να γίνει δύναμη ζωής» στο Λανίτειο Λύκειο


Στο πλαίσιο της Δημιουργικής Γραφής λειτούργησε στη Βιβλιοθήκη του Λανιτείου Λυκείου το Βιωματικό Εργαστήριο με εμψυχώτρια την ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων/Ποιήτρια, Χρυσούλα Αλεξάνδρου. Η προώθηση της φιλαναγνωσίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς και η εξάσκηση του νου στο δημιουργικό παιχνίδι των λέξεων ήταν οι στόχοι της  συγκεκριμένης δράσης. Το Εργαστήρι είχε διαθεματικό χαρακτήρα, αφού διαφορετικές μορφές τέχνης συναπαντήθηκαν για να αντιδράσει η καθεμιά με τις δικές της συμβάσεις πάνω στο ίδιο ερέθισμα.  Η Λογοτεχνία με την παραγωγή ενός συλλογικού ποιήματος, η Μουσική με τη μελοποίηση του στίχου, η Ζωγραφική με την καλλιτεχνική αποτύπωσή του, ο Χορός με την σωματοποίηση του λόγου, η μεταφορά του ποιήματος στα αγγλικά με τις επιταγές της μεταφραστικής δύναμης και τέλος η μαρτυρία του συμβάντος μέσα από την αυθεντικότητα και την σοβαρότητα της δημοσιογραφικής πένας.

Στο Εργαστήρι συμμετείχαν οι πιο κάτω μαθητές/τριες.

Μελικίδου Μαρία, Γ1, Παπαθεμιστοκλέους Ιγνάτιος, Γ31, Κυθραιώτου Μαρία, Β1, Χαρή Μαριάμ, Β, Αχιλλίδου Ιωάννα, Β2, Βύρωνος Νικόλας, Β34, Θεοδότου Χρυσούλα, Β43, Κοζάκου Βερόνικα, Β43, Νιόκα Κάλια Β43, Κωνσταντίνου Μάρκια, Β6, Χαλικιάς Ανδρέας, Β6, Πρωτοπαπάς Ευθύβουλος, Α33, Αριστείδου Αντωνία, Α01μ, Σταύρου Νικολέττα, Α01μ, Στυλιανού Μάρλεν, Α01μ.

Τα οφέλη που αποκόμισαν είναι πολλά. Η καταγραφή της εικόνας σε λόγο, το δημιουργικό παιχνίδι με τις λέξεις, ο προβληματισμός γύρω από την ποιητική γραφή, τις τεχνικές και τους κανόνες της Ποιητικής συζητήθηκαν από τα παιδιά και εφαρμόστηκαν βιωματικά στο ποίημα που συλλογικά δημιούργησαν και το οποίο παρατίθεται πιο κάτω.

Και μένω στο παρόν

Περιπλανιέμαι στη ροή του χρόνου

Ο αέρας οδηγεί τα φύλλα

               στο γαλάζιο νερό

τα πουλιά κελαηδούν

αντανάκλαση φωτός.

Έρωτας

        -φλόγα που δεν σβήνει.

Αναρωτιέμαι

         πέρασαν χειμώνες τόσοι,

         ξεθωριασμένα χρώματα,

         αναδιπλώσεις άγνωστες,

         μπερδεμένες στάλες,

σταγόνες βροχής στο πρόσωπο.

Ισορροπώ.

Βυθίζομαι στον κόσμο μας

      -η φλόγα δεν σβήνει.

        Και μένω στο παρόν.

Το ποίημα μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα και τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα μεταφραστικά διλήμματα και τις γλωσσικές επιλογές ενός άλλου κώδικα. Το μεταφρασμένο ποίημα παρατίθεται παρακάτω.

Remaininginthepresent

Wandering across time’s flow,

Wind drives the leavers

                        to the blue waters,

birds singing,

light’s reflection.

Eros;

everlasting flame

Wondering

       many winters passed

       faltered colours

       unfamiliar unravelments

Bewildering droplets

Raindrops upon the face

Balancing

Driving in our world.

An everlasting flame.

Remaining in the present.

Το συλλογικό ποίημα που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες μελοποίησε η καθηγήτρια μουσικής, Αντριάνα Σεργίδου. Το τραγούδι ερμήνευσε εξαιρετικά η μαθήτρια Δικαιάκου Μαρίνα της Β1. Σε συνέχεια της καλλιτεχνικής έκφρασης το τραγούδι έγινε φιλμάκι/ βιντεοκλίπ. Την κινηματογράφηση ανέλαβε ο καθηγητής τέχνης Δημήτρης Δημητρίου και  το μοντάζ η φιλόλογος Μελίνα Βρυωνίδου. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσδοκίες όλης της σχολικής κοινότητας.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης είχε η φιλόλογος Μαρία Κυπριανού-Λεοντή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










963