Γυμνάσιο Αγλαντζιάς. 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό «Θεατροϊστορίες»


Ο ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου) και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού συνδιοργάνωσαν τον διαγωνισμό "ΘΕΑΤΡΟΪΣΤΟΡΙΕΣ" όπου τα παιδιά μέσης εκπαίδευσης κλήθηκαν να δημιουργήσουν πρωτότυπα βίντεο με θεματική που είχε ως αφετηρία ένα δόκιμο θεατρικό έργο που διάβασαν και τα ενέπνευσε. Το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων με αφορμή  το έργο του Χαλ Σάλουεν «Αναμείνατε στο ακουστικό σας».

Ομάδα συντελεστών: Οδυσσέας Πιερίδης Γ4, Ηλίας Χαντζίδης Γ4, Διαμάντω Κωνσταντίνου Γ6, Ηλέκτρα Κεραμιδά, Γ6.

Συμμετείχαν επίσης: Ειρήνη Χρυσάνθου Γ5, Μαριά Βαρναβίδη Γ5, Μάρκος Σωκράτους Γ4, Παναγιώτης Στεφανίδης Γ4, Κωνσταντίνος Στόκκος Γ2.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελένη Ζάνου, Φιλόλογος.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο ►ΕΔΩ

Πώς το έργο «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» αποτέλεσε έμπνευση για το βίντεο: 

Η ακύρωση των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου την περσινή σχολική χρονιά δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εμπλοκή μας με το θέατρο και τις τέχνες. Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα. Η θεατρική μας παράσταση μεταμορφώθηκε σε “Θέατρο από το ραδιόφωνο”.  Δουλέψαμε με διαφορετικό τρόπο, διαδικτυακά, αλλά με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό. Στην αρχή η ηχογράφηση έγινε στο ραδιοφωνικό στούντιο του Σχολείου μας, αλλά στην πορεία συνειδητοποιήσαμε ότι θα ήταν κρίμα να μην προβάλλονται τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις φωνές των πρωταγωνιστών.  Το «Θέατρο», λοιπόν, «από το ραδιόφωνο» εξελίχτηκε σε «Θέατρο στις οθόνες σας», αφού η ραδιοφωνική μας παραγωγή έγινε τελικά ταινία! 

Το έργο που επιλέχθηκε εξάλλου, ταίριαξε γάντι με τον συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης, καθώς στην κωμωδία του Hal Salwen (1995) "Αναμείνατε στο ακουστικό σας", οι θεατές ακούνε τις τηλεφωνικές συνομιλίες οκτώ φίλων, οι οποίοι διασκεδάζουν, ερωτεύονται, μαλώνουν, διεκπεραιώνουν κάθε είδους υπόθεση που τους απασχολεί μέσα από το τηλέφωνο και αναβάλλουν συνεχώς τη συνάντησή τους. Όλες σχεδόν οι σκηνές του έργου διαδραματίζονται μέσα από ένα συνδυασμό παραδοσιακών (σταθερό τηλέφωνο) και σύγχρονων μέσων δικτύωσης. Το τηλέφωνο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που χρησιμοποιούν καθημερινά για να επικοινωνήσουν καθιστούν την εξ επαφής συνάντησή τους μη αναγκαία. Το έργο έχει στόχο να προβληματίσει το κοινό, ώστε να επανεκτιμήσει την αξία της σωματικής/φυσικής παρουσίας. Τις τελευταίες δεκαετίες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέλαβαν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας. Κατά την περίοδο της καραντίνας έπαιξαν σημαντικό ρόλο και κράτησαν σε επαφή τον κόσμο ανά το παγκόσμιο. Τι γίνεται όμως υπό κανονικές συνθήκες; Το «τηλέφωνο» σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικαταστήσει τη φυσική συνάντηση προσώπων

Επομένως, τα θέματα που θίγει το έργο αποτέλεσαν την αφορμή/έμπνευση για τη δημιουργία του βίντεο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1323