Στο πλαίσιο του Erasmus+ KA229 με θέμα «Our Common Cultivation Brings Us Together (OCCBUT) - Η Κοινή μας Καλλιέργεια μας Φέρνει Πιο Κοντά»
Tο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας συμμετείχε στην πρώτη διακρατική συνάντηση από τις 13 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022, που οργανώθηκε από το σχολείο TERNI I.I.S. PROF.LE E TECN. COMM.LE. στην Τέρνη της Ιταλίας, μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229 με θέμα «OurCommonCultivationBringsUsTogether (OCCBUT) - Η Κοινή μας Καλλιέργεια μας Φέρνει Πιο Κοντά».
Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ετών (2020-2023) και το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο συμμετέχει ως εταίρος άλλων πέντε σχολείων από ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Συντονιστικό Σχολείο του Προγράμματος είναι το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας με γενική συντονίστρια τη Β.Δ. Στέλλα Μάουερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές: Μπαλαμπανίδου Χριστιάνα, Παπανδρέου Θεοδώρα, Θεοδώρου Αχιλλέας, Αγγελίδου Λυδία και Πετρόβα Αρίνα Λεράν και οι καθηγητές Χριστιάνα Ανδρέου, Β.Δ.Α΄, Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης, Β.Δ. με ανάθεση και Πέτρη Δανιήλ.
Η κινητικότητα αυτή πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της πανδημίας. Η διευθύντρια του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου, κ. Πολύμνια Ρούσου Τριανταφυλλίδου, σε συνεργασία με τη συντονίστρια του προγράμματος, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης, προχώρησαν πολύ προσεκτικά στην ολοκλήρωσή της επιλέγοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες που εκπροσώπησαν το σχολείο. Πριν και κατά τη διάρκεια της κινητικότητας τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή επιστροφή της ομάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής στην Τέρνη έγινε παρουσίαση κάθε χώρας με αναφορά στην πόλη προέλευσης, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα αμπελουργίας, η οποία αποτελεί τον κοινό πυλώνα όλων των χωρών-εταίρων. Μέσα από αυτές τις παρουσιάσεις οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να βελτιώσουν τόσο τις γλωσσικές όσο και τις ψηφιακές τους δεξιότητες, ενώ στη συνέχεια εργάστηκαν κατά ομάδες, έτσι ώστε, με γνώμονα την κατανάλωση κρασιού με μέτρο, να δημιουργήσουν με καινοτόμους τρόπους αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του εθισμού από αλκοόλ. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικές με το θέμα από ειδικό ψυχολόγο και άτομο που ανήκει στην ομάδα των Ανώνυμων Αλκοολικών.
Η υποδοχή και η φιλοξενία από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ιταλία ήταν πολύ εγκάρδια. Οι διοργανωτές ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους/ες στην πόλη Τέρνη και στη γύρω περιοχή. Έγινε ενημέρωση για την οινοποιεία, αμπελοκομία, τη γεωλογία της περιοχής και τον τρόπο παραγωγής οργανικού κρασιού.
Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση και την απονομή των διπλωμάτων. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί αποκόμισαν αξέχαστες εμπειρίες από την επαφή με ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλης χώρας και τη συνάντηση με εταίρους άλλων σχολείων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι νέες διαχρονικές φιλίες που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στα παιδιά αλλά και στους καθηγητές/τριες των έξι χωρών-εταίρων.