Eβδομάδα ανταλλαγης μαθητών στo πλαίσιo του ERASMUS+ στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας


Το Παγκύπριo Λύκειο Λάρνακας φιλοξένησε ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών  από την Θεσσαλονίκη και την πόλη Lier του Βελγίου  από τις 13 – 19 Φεβρουαρίου 2022,  μέσα στα πλαίσια  του Ευρωπαϊκού  προγράμματος Εrasmus+.  Θέμα της ανταλλαγής ήταν οι  ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση και στη μάθηση. Το πρόγραμμα ονομάζεται S.K.I.L.L.E.D.  και σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες, η ενθάρρυνση της κινητικότητας και την απόκτηση ανάπτυξης δεξιοτήτων για ικανοτήτων μέσω ευκαιριών της κινητικότητας. Για την υλοποίηση των ποιο πάνω στόχων το Παγκύπριο Λύκειο Λ/κας συνεργάζεται με πέντε ευρωπαϊκά σχολεία από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Όμως στο συγκεκριμένο project συνεργαστήκαμε με τα σχολεία της Ελλάδας (Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης)  και του Βελγίου (Sint Gummarus College). Τα ευρωπαϊκά εταιρικά σχολεία εκπροσωπήθηκαν από τρεις καθηγητές και από οκτώ μαθητές το καθένα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τις  εργασίες του τη Δευτέρα 14/2/22 στην αίθουσα διαλέξεων  « Τάσος Μητσόπουλος» του σχολείου μας. Εκεί πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής και ακολούθησαν δραστηριότητες γνωριμίας μεταξύ των παιδιών (ice breaking activities). Ακολούθησε βιωματικό εργαστήρι από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας  «Safe internet use, recognizing risks and case studies». Συμμετείχαν όλα τα παιδιά του προγράμματος. Αργότερα, μαθητές του σχολείου μας συνόδευσαν τα υπόλοιπα παιδιά σε περίπατο στην πόλη για να γνωρίσουν  την πόλη της Λάρνακας και τα βασικά σημεία – αξιοθέατα της πόλης.

Την Τρίτη, 15/ 2/22 όλα τα παιδιά και οι συνοδοί καθηγητές τους μεταφέρθηκαν στο American University of Cyprus στη Λάρνακα και εκεί παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια για την ψηφιακή ασφάλεια και τον εκφοβισμό. Το απόγευμα όλη η ομάδα επισκέφθηκε το γραφικό χωριό των Λευκάρων και ξεναγήθηκε στον ιερό ναό Τιμίου  Σταυρού, από τον   Πάτερ Χριστομάριο. Ακολούθησε περίπατος γνωριμίας με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα του χωριού.

Την Τετάρτη, 16/2/22 τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες και παρουσίασαν τη δουλεία τους σε θέματα ασφάλειας στο διαδίχτυο. Το απόγευμα ήταν αφιερωμένο στη Λευκωσία. Εκεί οι φιλοξενούμενοι και όλοι οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο Μουσείο Αγώνος,  και περιηγήθηκαν στα στενά της παλιάς πόλης για να γνωρίσουν μέρος της ιστορίας της. Σε όλες τις ξεναγήσεις μας συνόδευε ντόπιος ξεναγός.

Την Πέμπτη 17/2/22 όλη η μάδα συνέχισε το πρόγραμμα της με επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους εκτός πόλης.  Επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, ακολούθησε ξενάγηση στο Κούριο και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της ημέρας με επίσκεψη και γνωριμία με το αρχαιολογικό πάρκο Πάφου και τους « Τάφους των βασιλέων». Κατενθουσιασμένη όλη η ομάδα κατέληξε στο λιμανάκι της Πάφου για φαγητό.

Το πρωί της Παρασκευής, 18/ 2/22 το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εργαστήρια όπου οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες που έκαναν πάνω στους τομείς της ψηφιακής ασφάλειας και ακολούθησε το δεύτερο μέρος των εργαστηρίων της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας με θέμα την σύγκριση και αναγνώριση αυθεντικών ιστοσελίδων με παραπλανητικές/κακόβουλες ιστοσελίδες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε τελετή λήξης του προγράμματος με την απονομή διπλωμάτων στους συμμετέχοντες. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

Το Σάββατο 19/2/22 αναχώρησαν όλες οι αποστολές για τις χώρες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις από το πρόγραμμα και τη φιλοξενία.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά της πανδημίας και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που απαιτούνται από τα πρωτόκολλα.  Το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του σχολείου μας διασφάλισε την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή του προγράμματος μέσα στις αντίξοες συνθήκες πανδημίας και μέτρων.

http://www.skilled-erasmus.eu

Επιτροπή ERASMUS+

Παγκύπριο Λύκειο Λ/κας                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1064