Το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού συμμετείχε την εβδομάδα 14-18 Μαρτίου σε δράση Erasmus+ στη Λιθουανία στο πλαίσιο του Προγράματος Developing key Students' Competences and Strengthening Self-esteem through their personal Development. Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών επισκέφτηκε την Κλαϊπέτα στη Δυτική Λιθουανία όπου μαζί με εταίρους από την Πολωνία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Λιθουανία συνεργάστηκαν για το project που έχει ως γενικότερο θέμα την αυτοβελτίωση και αυτοεκτίμηση του μαθητή. Ειδικότερα η θεματική ενότητα της κινητικότητας ήταν το Project STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο των Λιθουανών με τη δημιουργία ενός επιστημονικού κέντρου στο οποίο συνδυάζονται η Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνη και Μαθηματικά. Το Ινστιτούτο χρησιμοποιείται από σχολεία της περιφέρειας για διεξαγωγή πειραμάτων και εκπαίδευσης και στοχεύει στην ποιότητα της Παιδείας.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην υποδοχή και συντονισμό των εταίρων. Πραγματοποιήθηκαν παιγνίδια γνωριμίας και άνεσης ανάμεσα στα παιδιά και παρουσιάσεις των εργασιών, των σχολείων και των πόλεων των εταίρων.
Τη δεύτερη μέρα οι εταίροι επισκέφτηκαν το STEAM Center όπου έγινε παρουσίαση και στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες ανάμεικτες και συμμετείχαν σε πειράματα στο εκπαιδευτικό κέντρο. Σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητριών του Λανιτείου Λυκείου στα πειράματα καθώς έκαναν αρχικά ρομποτική, έφτιαξαν το δικό τους ρομπότ και το έθεσαν σε λειτουργία. Στο δεύτερο πείραμα ασχολήθηκαν με την ενέργεια, δηλαδή με πιο τρόπο (με τη χρήση ενέργειας) θα μειωθεί η μόλυνση στο περιβάλλον. Μέσα από τα workshop συνεργάστηκαν με τους μαθητές των άλλων σχολείων, εξάσκησαν τις ξένες γλώσσες και τις δεξιότητες τους και μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν θεωρίες μέσα από τη πρακτική εφαρμογή των πειραμάτων. Την επόμενη μέρα τα πειράματα και τα εργαστήρια συνεχίστηκαν στο σχολείο.
Την Πέμπτη η ομάδα επισκέφτηκε τη Νίδα. Ένα τουριστικό χωριό στη νησίδα της Βαλτικής δυτικά της Λιθουανίας που οδηγεί στο Καλίνινγκραντ. Για την Κύπρο και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες ήταν εντυπωσιακό το παραλιακό μέτωπο το οποίο παραμένει μουντό, κρύο και αφιλόξενο σε αντίθεση με τις δικές μας παραλίες που είναι ζεστές σχεδόν όλο τον χρόνο. Το απόγευμα η κυπριακή ομάδα με την ελληνική είχαν συνέντευξη στο Άρτα TV η οποία θα ανέβει στο Youtube και το απόγευμα ακολούθησε το Farewell Dinner με παραδοσιακές πατατόπιτες και σούπα παντζάρι.
Την Παρασκευή έγινε ανατροφοδότηση, η επίδοση των διπλωμάτων και στη συνέχεια οι εταίροι επισκεφτήκαν το Πανεπιστήμιο στην Klaipeda στο οποίο έγινε παρουσίαση μηχανημάτων αντοχής τα οποία δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα διαφόρων αντικειμένων (σε ποιο βαθμό αλλάζει το μέγεθος τους χωρίς να σπάσουν). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Amber Museum όπου έγινε παρουσίαση για το πραγματικό κεχριμπάρι και τις διαφορές του από το ψεύτικο. Ακολούθησε ξενάγηση.
Το Λανίτειο Λύκειο εκπροσώπησαν οι μαθήτριες Γεωργία Νεοφύτου και Σύνθια Σεγκέτσοβα. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο Χάρης Καρακατσάνης και ο Λούκας Χριστοδουλίδης ο οποίος είναι και πρόεδρος του International Action Art Cyprus και προσκάλεσε επιστήμονες του Ινστιτούτου STEAM στην Κύπρο για παρουσιάσεις.
Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της πανδημίας. Η διεύθυνση του Λανιτείου Λυκείου έχοντας συναίσθηση της ευθύνης προχώρησε πολύ προσεκτικά στην ολοκλήρωση της επιλέγοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές πλήρως εμβολιασμένους. Πριν και κατά τη διάρκεια της κινητικότητας τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών.