Διοργανώθηκαν 4 διαδικτυακά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέμα το Ολοκαύτωμα


Συνεργασία Yad Vashem και ΥΠΠΑΝ

Το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, Yad Vashem, και η Επιθεώρηση του μαθήματος της Ιστορίας της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους  συνεργασίας διοργάνωσαν τέσσερα διαδικτυακά σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησαν τριάντα πέντε εκπαιδευτικοί. Τα σεμινάρια διεξήχθησαν στις 9, 16, 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2022. Στόχος τους  ήταν η επιμόρφωση των φιλολόγων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσεγγίσουν εκπαιδευτικά το θέμα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων  και να λειτουργήσουν οι ίδιοι ως πυρήνες και πολλαπλασιαστές σε σχολικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και εισαγωγή από την κ. Λέα Μίχα, Επικεφαλής της έδρας για τις Βαλκανικές χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, στον τομέα της Εκπαίδευσης του  Yad Vashem. Ακολούθησε διάλεξη από τη Δρα Noa Mkayton, Διευθύντρια στο Διεθνές Συνεδριακό και Εκπαιδευτικό Τμήμα του Yad Vashem, με θέμα «Η Εκπαιδευτική Οπτική του Yad Vashem/Η Μνήμη και η Εκπαίδευση στο Yad Vashem και το Ισραήλ». Στη δεύτερη συνάντηση οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο βασισμένο στις Ready2Print Εκθέσεις του Yad Vashem, που οργάνωσε η κ. Μίχα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι Εκθέσεις αυτές παρουσιάστηκαν και συνεχίζουν να παρουσιάζονται σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης σε όλη την Κύπρο, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τα σεμινάρια. Στην τρίτη συνάντηση οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδικτυακή ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Yad Vashem από την κ. Deborah Braff Meyerπου αναφερόταν στη συγκέντρωση ενθυμημάτων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Στην τέταρτη και τελευταία συνάντηση οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διάλεξη από τη Δρα  Birte Hewera με θέμα «Μάρτυρες στην Εκπαίδευση» και παρακολούθησαν την ταινία «May Your Memory Be Love. The Story of Ovadia Baruch».

Μέσω των σεμιναρίων οι εκπαιδευτικοί εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να προσεγγίζουν το θέμα του Ολοκαυτώματος στην εκπαιδευτική πράξη. Η παρουσίασή του δεν πρέπει να προκαλεί τρόμο στους μαθητές, αλλά να τους μεταδίδει την αντίληψη ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο στον κόσμο και να τους κάνει να αναρωτηθούν πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Έγινε, επίσης, αντιληπτό ότι είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές ιστορίες των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, ώστε οι μαθητές να αποκτούν ενσυναίσθηση.  

Οι Ισραηλινοί θεωρούν πολύ σημαντική τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και γι’ αυτό έχουν οργανωθεί τόσο καλά, ώστε να επιμορφώνουν για το θέμα όχι μόνο τους δικούς τους μαθητές, αλλά και τους νέους σε όλο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει στο πιο Υψηλό επίπεδο για το κατά πόσο θεωρούμε στην Κύπρο και την Ελλάδα σημαντική τη διατήρηση της Μνήμης των δικών μας Ολοκαυτωμάτων, ώστε να προβούμε στη δημιουργία ανάλογων δράσεων.

Κωνσταντίνα Λουτσίου

Εκπαιδευτικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











809