Εκδήλωση στο Λύκειο Δασούπολης αφιερωμένη στην Αρμένικη Γλώσσα


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 και διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Φεβρουαρίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα ή με αφορμή τη μέρα αυτή, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ουνέσκο τον Νοέμβριο του 1999, οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, αναδεικνύουν μέσα από δράσεις τη γλωσσική πολυμορφία, την ανεκτίμητη αξία των μητρικών γλωσσών και την επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση αυτών που είναι ολιγότερο ομιλούμενες ή απειλούνται με εξαφάνιση.

Η αρμένικη γλώσσα από την 1η Δεκεμβρίου 2002 αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως μειονοτική γλώσσα της Κύπρου με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες και της Σύμβασης Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έκτοτε η Πολιτεία αναλαμβάνει έμπρακτα τη συμβατική υποχρέωση για την προστασία της με τελευταία την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας να εισαγάγει το μάθημα της Αρμένικης Γλώσσας και Λογοτεχνίας από τη σχολική χρονιά 2021-2022 στο Λύκειο της Δασούπολης για μαθητές και μαθήτριες αρμενικής καταγωγής. Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα της αρμενικής κοινότητας μετά το κλείσιμο του ιστορικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονιάν· παράλληλα μέσω της το ΥΠΠΑΝ διαφυλάσσει το δικαίωμα των  Αρμενοκύπριων μαθητών/μαθητριών στη διδασκαλία, μελέτη και ομιλία της μητρικής τους γλώσσας.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τον οποίο εκπροσώπησε ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρ Κυπριανός Λούης. Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Υπουργός ανέφερε ότι η μητρική τους γλώσσα είναι η δύναμή τους για να τονίσει επικαλούμενος τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη  ότι «η γλώσσα δεν αποτελεί απλώς ένα μέσον επικοινωνίας◦ είναι και φορέας ηθικών αξιών και εργαλείο μαγείας».

Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως και όλες τις κυπριακές κυβερνήσεις, για την αμέριστη στήριξη προς την αρμένικη κοινότητα και την προστασία της αρμενοφωνίας και των πολιτιστικών παραδόσεων των Αρμενίων. Αναφερόμενος στην αρμένικη γλώσσα είπε ότι αυτή συνιστά το κύριο συστατικό που ενώνει τους απανταχού Αρμένιους και θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της ταυτότητας και πολιτιστικής τους κληρονομιάς.  Μάλιστα επισήμανε ότι για την Αρμενοκυπριακή κοινότητα, αντίθετα από άλλες μεγαλύτερες κοινότητες της Αρμενικής Διασποράς, η αρμένικη γλώσσα είναι ακόμα πιο σημαντική αφού αποτελεί την κύρια γλώσσα επικοινωνίας των μελών της.

Η διευθύντρια του Λυκείου Δασούπολης Δρ Μαρία Γεωργίου στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η  μητρική-εθνική γλώσσα για κάθε λαό είναι ουσιαστικά ο κόσμος του, η σκέψη του, ο ίδιος ο εαυτός του που αποδίδει τον εθνικό πολιτισμό με τον οποίο και ταυτίζεται. Τόνισε επίσης την ύψιστη ευθύνη και προτεραιότητα κάθε σχολικής μονάδας να υπηρετεί τη γλώσσα και να συμβάλλει στη διαιώνισή της, υπογραμμίζοντας την κοινή προσπάθεια αρμενοκυπρίων και ελληνοκυπρίων στο Λύκειο της Δασούπολης να κρατήσουν ζωντανές τις μητρικές πανάρχαιες γλώσσες τους στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της εξαφάνισης γλωσσών.

Ακολούθως οι οκτώ Αρμένιοι μαθητές και μαθήτριες που από φέτος φοιτούν στην Α’ Λυκείου παρουσίασαν ένα σύντομο αφιέρωμα στη μητρική τους γλώσσα που ετοίμασαν με τη διδάσκουσα κυρία Βιολέττα Ταστζιάν η οποία αγκάλιασε με θέρμη το όλο εγχείρημα της διδασκαλίας της αρμένικης γλώσσας στο Λύκειο.  Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματά τους για τη μητρική τους γλώσσα και τη σημασία της εκμάθησής της από τους ίδιους, απάγγειλαν δείγματα της αρμένικης λογοτεχνίας στα αρμένικα και τα ελληνικά, παρουσίασαν δικά τους λογοτεχνικά κείμενα για τη γλώσσα τους. Μουσική και εικόνες από την Αρμενία δέθηκαν αρμονικά με τον λόγο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση ενός ξεχωριστού ντοκινμαντέρ που δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Δασούπολης την περσινή σχολική χρονιά με θέμα τη μνήμη κατεχομένων και τίτλο «Μόνη περιουσία μας η μνήμη»· φέτος το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ απασχόλησε τους Αρμένιους μαθητές και μαθήτριες, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο γλώσσας. Αποτέλεσμα της ενασχόλησής τους με την ταινία υπήρξε και η υποτίτληση του ντοκιμαντέρ στα Αρμένικα.

Το εξαιρετικό αφιέρωμα στην παρουσία του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και άλλων εκπροσώπων του ΥΠΠΑΝ καθώς και εκπροσώπων της Αρμενικής κοινότητας με πρώτο τον κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή μαθητές Α’ Λυκείου όπως και τελειόφοιτοι μαθητές του Γυμνασίου ΝΑΡΕΚ μαζί με καθηγητές τους που είχαν επίσης προσκληθεί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










793