Δράσεις στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας: Ολοκαύτωμα «Θυμόμαστε/ We Remember»


«Συνέβη, επομένως μπορεί να ξανασυμβεί. Αυτή είναι η ουσία όσων πρέπει να πούμε». Πρίμο Λέβι
[Ιταλοεβραίος συγγραφέας και ποιητής]

Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, τιμώντας τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως υποστηρίζοντας την πολιτική του «Θυμόμαστε/We Remember», προχώρησε με τη συνεργασία του ΥΠΠΑΝ σε σειρά στοχευμένων δραστηριοτήτων για το θέμα εντός του σχολικού χώρου. Συγκεκριμένα, λειτούργησαν παράλληλα στο σχολείο δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους αναπτύχθηκαν οι εξής δράσεις:

Στον πρώτο από αυτούς, στήθηκε έκθεση με θέμα «Αχτίδες φωτός: Γυναίκες στο Ολοκαύτωμα», με σειρά αφισών (εικόνες και λόγος) μέσα από τις οποίες αναδεικνυόταν πτυχές του γυναικείου πάθους αλλά και της γυναικείας δράσης που υπηρετούσε την ανάγκη για επιβίωση αλλά και υπόμνησης της ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής.  Οι γυναίκες αναλάμβαναν καθήκοντα εξασφάλισης της τροφής και της διασφάλισης της λειτουργικότητας της οικογένειας παρά τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν στα γκέτο. Άλλες, πάλι, εισέρχονταν στον κόσμο της αντίστασης και της διάσωσης ή των στρατοπέδων, όπου επιδείκνυαν αξιοθαύμαστη δύναμη, αντιμετωπίζοντας τον θάνατο με σθένος και επενδύοντας κάθε στιγμή της ζωής τους με νόημα. Είναι οι φωνές αυτών των γυναικών που ακούστηκαν στην έκθεση αυτή. Τα παιδιά που ξεναγήθηκαν στον πρώτο χώρο συμμετείχαν ενεργά, αφού παρουσίασαν -ανά ομάδα- στους/τις συμμαθητές/τριες τους αναλυτικότερα μία από τις πτυχές που επέλεξαν.

Στον δεύτερο χώρο, λειτούργησαν τέσσερις γωνιές πηγών καθεμιά από τις οποίες εστίαζε στις εξής θεματικές: α. Ιστορίες γυναικών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, β. Shoa: Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατό; γ. Απελευθέρωση ναζιστικών στρατοπέδων, δ. Βρετανικά στρατόπεδα Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο (1946 – 1949) – η πορεία προς τη γη του Ισραήλ. Οι μαθητές των τμημάτων που συμμετείχαν στη δράση αυτή, αφού μελέτησαν σε ομάδες τις πηγές (αφίσες - ιστορικό - φωτογραφικό υλικό, χάρτες, μαρτυρίες, βίντεο) απάντησαν σε ερωτήματα και παρουσίασαν στην ολομέλεια τα πορίσματά τους, έτσι ώστε στο τέλος να εξεικονιστεί στο σύνολό της η περιπέτεια αυτών των ανθρώπων – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.

Στις δύο δράσεις συμμετείχαν συνολικά 12 τμήματα του σχολείου. Υπεύθυνη των δράσεων ήταν η φιλόλογος Μαριλένα Πόρακου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










358