Διοργάνωση Ημερίδας στο Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λάρνακας


«Το εργασιακό μας μέλλον ως Ευρωπαίοι πολίτες: ορίζοντες, ευκαιρίες και απαιτούμενες δεξιότητες». Αυτό ήταν το θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσαν οι νεαροί δόκιμοι Πρεσβευτές – Πρέσβειρες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την Ημερίδα είχε θέσει υπό την αιγίδα της η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση,  και σε αυτήν παρευρέθηκε επίσης  ο κ. Ανδρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Στην ημερίδα  συμμετείχαν επίσης υποψήφιοι Πρεσβευτές - Πρέσβειρες από το Περιφερειακό Γυμνάσιο-Λύκειο Λευκάρων, το Λύκειο Αγ. Φυλάξεως,  την Τεχνική Σχολή Λάρνακας και το Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι δόκιμοι Πρεσβευτές και Πρέσβειρες παρουσίασαν  μελέτη που ετοίμασαν δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τις επαγγελματικές ευκαιρίες και προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, τις δεξιότητες που καλούνται να έχουν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι, τις πλατφόρμες ενημέρωσης για τις ευκαιρίες απασχόλησης, τους τρόπους σύνταξης βιογραφικού σημειώματος και άλλα.

Ο κ. Παναγιώτης Σεντώνας, Επίτροπος του Πολίτη, παρουσίασε το πλάνο δράσεων του γραφείου του στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022», λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι στον «κόσμο της εργασίας».

H Δρ. Μαρία Τερζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Συν-ιδρύτρια της κυπριακής startup εταιρείας Malloc,  περιέγραψε  τα στάδια οργάνωσης της εταιρείας,  που την οδήγησαν  τελικά να πάρει στήριξη από την αμερικάνικη εταιρεία  Υ Combinator και να πετύχει χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανούς επενδυτές. 

Η κ. Ελένη Χαρίτωνος, η πρώτη Κύπρια Αναλογική Αστροναύτης, εντυπωσίασε  το ακροατήριο με τον αυθορμητισμό, την αμεσότητα και την ειλικρίνεια της. Ενθάρρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, με εφόδια τη στοχοπροσήλωση, την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση και τη σκληρή δουλειά.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στην Ημερίδα είχαν εμπλακεί σε μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση με όλους τους ομιλητές.

Στα πλαίσια της ημερίδας λειτούργησαν πέντε διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία συντόνισαν ο κ. Ευαγόρας Παπασάββας και η κ.  Στάλω Γιουτανή εκ μέρους του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ο κ. Μενέλαος Μενελάου, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι κ . Άννα Μιχαήλ και Ηλιάνα Πετρίδου εκ μέρους του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Τα εργαστήρια κατέληξαν σε πορίσματα που επιβεβαιώνουν τα  εφόδια που πρέπει να έχουν οι έφηβοι για τον προγραμματισμό του επαγγελματικού τους μέλλοντος όπως είναι η στοχοθεσία, και οι ικανότητες επικοινωνίας και σύναψης  συνεργασιών.   Οι δόκιμοι Πρεσβευτές – Πρέσβειρες κατέθεσαν  εισηγήσεις και απόψεις για την επίλυση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής σε ατομικό και σχολικό επίπεδο. Τέλος, συζήτησαν  θέματα της επικαιρότητας όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και ευρύτερα κοινωνικά θέματα όπως  η επίδραση του κινήματος Black Lives Matter, τονίζοντας την ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά θέματα και όπου χρειάζεται συμμετοχή και σε διαμαρτυρίες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










638