Λύκειο Αγ. Γεωργίου Λακατάμειας: Μικρά Ασία, 100 χρόνια μνήμης Έκθεση Μικράς Ασίας Ενθύμια


 Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας ενημερώνειτο ευρύ κοινό ότι στο πλαίσιο του μαθητικού του συνεδρίου με θέμα Μικρά Ασία, 100 χρόνια μνήμης, διοργανώνει έκθεση σπάνιου υλικού (Μικράς Ασία ενθύμια) το οποίοεξασφαλίστηκε από απογόνους Μικρασιατών και συλλέκτες αρχειακού υλικού της Ελλάδας.

Πρόκειται για σπάνια  δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, όπως ένα διάταγμα του Ύπατου Αρμοστή Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη με ημερομηνία 1η Αυγούστου 1921, έγγραφο του εμπορικού επιμελητηρίου του Εσκί-Σεχίρ, άλλα έγγραφα από τη Δημογεροντία Μαγνησίας, πιστοποιητικά βάπτισης, γάμου και κηδείας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, άδειας παραμονής στην πόλη από τις Αρχές της Κωνσταντινούπολης, έγγραφα της οθωμανικής περιόδου στην αραβική, αγορεύσεις του Ελ. Βενιζέλου και άλλων πολιτικών στην Ελληνική Βουλή το 1917, σπάνια βιβλία στα καραμανλίδικα (τουρκική γλώσσα γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες) που έφεραν μαζί τους πρόσφυγες, ημερήσιες διατάξεις της Ελληνικής Βουλής του 1917 και 1918, εκδόσεις που άρχονται από τα τέλη του 19ου αιώνα, εφημερίδες της εποχής με άρθρα για την πορεία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, καρτ-ποστάλ από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη με ιδιόχειρες αφιερώσεις στα ελληνικά και γαλλικά, φωτογραφίες οικογενειών από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Τραπεζούντα, στρατιωτών από την Κωνσταντινούπολη με προσωπικές αφιερώσεις και μηνύματα στις οικογένειές τους,  εμπορικά κατάστιχα ελληνικών επιχειρήσεων, βεβαιώσεις και προσφυγικές ταυτότητες από τον Δήμο Αθηναίων κ.ά. καθώς και  εκπαιδευτικό υλικό ελληνικών σχολείων της Μικράς Ασίας.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα τελεστούν στις 31/3/2022 σε ειδικό εκθεσιακό χώρο του Σχολείου, θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 15/4/2022. Ανοιχτή στο ευρύ κοινό θα είναι το Σάββατο 9/4/2022, 9:00π.μ.-12:00μ.

Φωτογραφία: Καραμανλίδικο θρησκευτικό βιβλίο, έκδοση του 1905στην Κωνσταντινούπολη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










524