Συμμετοχή Γυμνασίου Μακεδονίτισσας στο Erasmus+ RIZE 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών


Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Risk Impact Zones Environments, το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας διοργάνωσε στην Κύπρο, από τις 21η - 24η Μαρτίου, τη 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών του προγράμματος.  Διακινήθηκαν συνολικά 15 μαθητές και μαθήτριες και 11 εκπαιδευτικοί, από τις χώρες εταίρους, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Το Έργο πραγματεύεται θέματα φυσικών καταστροφών και ανταλλαγή καλών πρακτικών, που στοχεύουν στην πρόληψη αλλά και στην επιτυχημένη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας περιλάμβανε υποδοχή των εταίρων στο Σχολείο, με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, όπως και προσφορά εδεσμάτων, προβάλλοντας έτσι την πολιτιστική μας παράδοση. Επιπρόσθετα, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παλιά πόλη της Λευκωσίας, μέσα από ξενάγηση που ευγενικά προσέφερε ο Δήμος Λευκωσίας.

Το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, με εργαστήρια και παρουσιάσεις εμπειρογνωμόνων, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν σε θέματα σχετικά με τις φυσικές καταστροφές και ευαισθητοποιήθηκαν στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιώργος Κουζούκης, παρουσίασε τις φυσικές καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες και η  δρ Συλβάνα Πηλείδου, εκπροσωπώντας  το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, μίλησε για τους σεισμούς και το τσουνάμι.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Γεωπάρκο Τροόδους και ενημέρωση από τους λειτουργούς του γεωπάρκου για τη γεωλογική κληρονομιά του νησιού μας, τον τρόπο δημιουργίας της Κύπρου και τα διάφορα πετρώματα της περιοχής, που αποδεικνύουν τη γεωλογική σπουδαιότητα του Τροόδους. Στην διαδρομή, έγινε στάση στον Προφήτη Ηλία, του χωριού Ευρύχου, για τη μελέτη των φλεβών λάβας. Οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Στην επιστροφή, έγινε στάση και ξενάγηση στο μεταλλείο Σκουριώτισσας. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την ακτογραμμή του νησιού, μέσα από εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο, στο πλαίσιο της οποίας εξερεύνησαν τις σπηλιές στους Αγίους Αναργύρους. Ακόμη, επισκέφτηκαν το πάρκο των Αγαλμάτων και το Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα.

Την τελευταία μέρα, στο Σχολείο, οι μαθητές και μαθήτριες εργάστηκαν σε ομάδες και ετοίμασαν αξιόλογες παρουσιάσεις, για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις δράσεις στο πλαίσιο του Έργου.

 Οι Ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία, σε απογευματινό χρόνο, να φιλοξενηθούν από τις οικογένειες των μαθητών/τριών  του Σχολείου μας  και να συνδεθούν καλύτερα μεταξύ τους.

Οι δραστηριότητες του Έργου ολοκληρώθηκαν με αποχαιρετιστήρια συνεστίαση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας, σε συνεργασία με τον Δήμο Έγκωμης.  Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες δήλωσαν πως αποκόμισαν αξέχαστες εμπειρίες και ο αποχαιρετισμός στο τέλος δεν ήταν εύκολος. Το Έργο συνεχίζεται με την επόμενη κινητικότητα που θα γίνει στο γαλλικό νησί Μαρτινίκα, τον Μάϊο.

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γυμνασίου Μακεδονίτισσας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1014