Το Λανίτειο Λύκειο τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ-ΛΕΟΝΤΗ*

Το Λανίτειο Λύκειο παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση «Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, στις 8μ.μ. στο Λανίτειο Θέατρο. Η συγκυρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου ενίσχυσε την δυναμική της θεατρικής ομάδας των μαθητών/τριών του Σχολείου μας. Η παράσταση ανέβηκε στο πλαίσιο των 33ων Παγκύπριων Αγώνων Θεάτρου και αφιερώθηκε στη μνήμη του εκλιπόντος Διευθυντή μας Γιώργου Ιωσηφίδη.  

Στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας η κωμωδία και η τραγωδία, το παραμύθι και η πραγματικότητα συμπλέκονται αξεδιάλυτα, όπως και στην ανθρώπινη ζωή. Η αριστοτεχνικότητα της σαιξπηρικής γραφής κατανέμει με σοφία τον χρόνο και τον ρυθμό, το δάκρυ και το γέλιο. Το κοινό παρακολουθεί τις αστείες αξιώσεις μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών, οι οποίοι επιθυμούν να τιμήσουν τον Δούκα της Αθήνας στον γάμο του, ανεβάζοντας την τραγωδία «Πύραμος και Θίσβη». Ταυτόχρονα παρακολουθούν την πλοκή των ερώτων μεταξύ δύο νεαρών ζευγαριών. Σ’ ένα τρίτο επίπεδο βλέπουν τον φανταστικό κόσμο του Όμπερον και της Τιτάνια, δύο θεοτήτων που έρχονται από την κελτική μυθολογία, και θεωρούνται οι κυρίαρχες των ξωτικών, των νεράιδων και των αερικών. Στο έργο οι θεότητες παίρνουν την όψη ενός ζευγαριού που τσακώνεται και ερωτεύεται και διασκεδάζει κάνοντας μαγικά και θαύματα, επηρεάζοντας έτσι τη μοίρα των θνητών. Η κάθε ιστορία εκτυλίσσεται με πληρότητα, καθώς συνδέεται εφυέστατα με τις υπόλοιπες, συνθέτοντας μια κωμωδία με οργανική δομή και συνοχή. Η σκηνοθετική πρόταση εστιάστηκε σε αυτό το τρίπτυχο και διαμόρφωσε τις σημαδιακές στιγμές του έργου με σεβασμό στον σαιξπηρικό λόγο και συνέπεια στην σκηνική παρουσία του κάθε χαρακτήρα.

Οι συνθήκες κόπωσης και εγκλεισμού, που άφησε η πανδημία, διαμόρφωσαν την ανάγκη για επανασύνδεση της ανθρώπινης φύσης με τον θεατρικό κώδικα σ’ ένα περιβάλλον που να αγγίζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Η εκδοχή του Ονείρου, που επιτρέπει στη φαντασία τα πιο ακραία, ίσως και παρακινδυνευμένα άλματα μέσα στις βαθύτερες επιθυμίες, στον κρυφό ερωτισμό και στις διαδρομές του υποσυνείδητου, έγινε επιλογή. Με συγκίνησε η δύναμη της ψυχής των είκοσι μαθητών/τριών - ηθοποιών μου, οι οποίοι/ες δούλεψαν με ζήλο και ενθουσιασμό, με υπευθυνότητα και καλλιτεχνική διάθεση σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας της παράστασης και παρέσυραν στο παιχνίδι μας και πολλούς/ές άλλους/ες συμμαθητές/τριες και φίλους τους που θέλησαν να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην παράστασή μας. Έτσι, στο Λανίτειο ζήσαμε μια γιορτή, τη γιορτή του θεάτρου, τη γιορτή της ζωής. Και τιμήσαμε με αυτόν τον τρόπο τον αγαπημένο Διευθυντή μας, τον Γιώργο Ιωσηφίδη, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, αφού πρόλαβε να μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο και δυνατό.

Απολαύσαμε τη δημιουργική πορεία της θεατρικής πράξης, και αγαπηθήκαμε πολύ. Τα παιδιά άγγιξαν την ποιητικότητα της ζωής, έζησαν την εμπειρία της θεατρικής πράξης και την έκλεισαν μέσα τους. Η παράστασή μας έγινε μια δυνατή εμπειρία και για τους θεατές της, που χειροκρότησαν και έσπευσαν να μας συγχαρούν και να μας αγκαλιάσουν με ενθουσιασμό!

*Φιλόλογος/ΜΑ Θεατρικές Σπουδές (κατεύθυνση Σκηνοθεσίας)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










942