Λανίτειο Erasmus+: Εθελοντισμός και θεσμική πρωτοβουλία στη Βαλτική!


Στη Βαλτική, στο χωριό Τούκουμς της Λετονίας συνεχίστηκαν οι κινητικότητες του Προγράμματος

Erasmus+, Volunteerism and Active Citizenship: From Individuals to Organizations του Λανιτείου Λυκείου από τις 28/3 μέχρι τις 2/4. Θέμα του προγράμματος ο Εθελοντισμός, ιδιωτική πρωτοβουλία και συνεργασία με τους θεσμούς και η προσφορά των θεσμικών οργάνων. Στην κινητικότητα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, Κύπρο και Πολωνία.

                Οι Λετονοί έντονα επηρεασμένοι από την Ρωσική εισβολή στη Ουκρανία είχαν σε όλα τα κεντρικά σημεία των πόλεων τους σημαίες της χώρας τους και της Ουκρανίας μαζί. Αντίστοιχα έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Ρίγα κυριαρχεί το κίτρινο με το γαλάζιο και το πάρκο απέναντι είναι καλυμμένο με πανό κατά του πολέμου.

                Στο Τούκουμς οι Λετονοί εταίροι υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενους τους με παραδοσιακά τραγούδια και ξενάγηση στο σχολείο. Ακολούθησε συνάντηση με τη δήμαρχο της πόλης η οποία εξήγησε τον θεσμικό ρόλο του Δήμου και την προσφορά του. Μετά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν ανάμεικτα εργαστήρια χειροτεχνίας, παραδοσιακής Λετονικής κουζίνας, σαπωνοποιίας, καλαθοπλεχτικής και αγγειοπλαστικής.  

                Την επόμενη μέρα οι εταίροι ταξίδεψαν μέχρι το εθνικό πάρκο Κεμέρι όπου συμμετείχαν σε εθελοντική δράση σε συνεργασία με το Nature Conservation Agency και το WWF. Συγκεκριμένα οι μαθητές όλων των χωρών μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους καθάρισαν μεγάλη έκταση νεόφυτης ξυλείας ώστε να μπορεί η πανίδα να αναπτυχθεί πιο ομαλά. Τους εθελοντές περίμενε ζεστή σούπα από το N.C.A. κάτι που μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικό αν σκεφτεί κανείς ότι η θερμοκρασία ήταν δύο βαθμούς υπό το μηδέν. Μετά η ομάδα ακολούθησε ξύλινο μονοπάτι το οποίο περνάει πάνω από τους βάλτους του πάρκου που καλύπτουν το 24% της έκτασης του.

                Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε παιγνίδι ανακάλυψης στο χωριό όπου δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν κρυφές ομορφιές του χωριού. Ακολούθησε επίσκεψη στο κέντρο νεότητας όπου συζητήθηκε ο ρόλος των νέων στην κοινότητα και στο εθελοντικό εργαστήρι χειροτεχνίας όπου εθελοντές προσφέρουν τη βοήθεια τους για διάφορες ανάγκες της κοινότητας. Αργότερα οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους συμμετείχαν στην κατασκευή καμουφλάζ  δικτύου το οποίο θα σταλεί στην Ουκρανία για την αμυντική ενίσχυση των Ουκρανών. Μια δράση που κάνουν όλα τα σχολεία της Λετονίας.

                Την τελευταία μέρα της κινητικότητας οι εταίροι επισκέφτηκαν το Μουσείο της Ρίγας και μετά έγινε ξενάγηση στην παλιά πόλη της Ρίγας η οποία συνδυάστηκε με μαθήματα ιστορίας. Ακολούθησε η τελετή λήξης της κινητικότητας και το βράδυ πραγματοποιήθηκε το farewell dinner με μουσική και χορό.

                Η επίσκεψη εντυπωσίασε τους μαθητές από την Κύπρο καθώς η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και χιόνιζε κατά περιόδους. Η αίσθηση ότι υπάρχει μια τεράστια παραλία στα βόρεια της Ευρώπης η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί μερικώς για δύο μήνες δημιουργεί αντίθεση ανάμεσα στις παραλίες της Κύπρου οι οποίες είναι σχεδόν πάντα ηλιόλουστες και έτοιμες να υποδεχτούν κολυμβητές.

                Το Λανίτειο Λύκειο εκπροσώπησαν οι μαθητές Φρειδερίκη Ρούγκου, Αγγελίνα Παφίτη, Χρύσανθος Ευριπίδου και Αλέξανδρος Σταύρου. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο Κωνσταντίνος Κυριακίδης και ο Χριστόδουλος Σταμάτης.

                Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της πανδημίας. Η διεύθυνση του Λανιτείου Λυκείου έχοντας συναίσθηση της ευθύνης προχώρησε πολύ προσεκτικά στην ολοκλήρωση της επιλέγοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές πλήρως εμβολιασμένους. Πριν και κατά τη διάρκεια της κινητικότητας τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










835