Λανίτειο Λύκειο, Erasmus+ Πέντε συν δύο Ιταλίδες, από το Λανίτειο Λύκειο στη Μόντενα


Με φινέτσα και Ιταλικό ταπεραμέντο συνεχίστηκαν οι δράσεις Erasmus+ του Λανιτείου Λυκείου καθώς ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών επισκέφτηκε την ιστορική πόλη Μόντενα και το εταιρικό σχολείο Liceo Muratori από τις 4/4 μέχρι τις 7/4 στο πλαίσιο του του Προγράμματος Erasmus+ Volunteerism and Active Citizenship: From Individuals to Organizations με θέμα τον εθελοντισμό και την ενεργό πολιτότητα.

     Οι Ιταλοί εταίροι υποδέχτηκαν στο σχολείο τους, τους εταίρους από Κύπρο, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία και κατά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας καταγράφηκε ο ρόλος των συμβουλίων του σχολείου και της κοινότητας στα θέματα εθελοντισμού όπως το MEP project, η ομάδα ένταξης μαθητών με αναπηρίες, το κέντρο εθελοντικής προσφοράς της Μόντενας, Λίγο μετά τηλεοπτικό τοπικό κανάλι πήρε συνέντευξη από τις μαθήτριες του Λανιτείου για τη συμμετοχή τους στο Erasmus+. Το απόγευμα οι εταίροι επισκέφτηκαν το Europe Direct, τις ιστορικές αίθουσες του Δημαρχείου της Μόντενα και είχαν ξενάγηση σε μνημεία Ουνέσκο της πόλης.

    Την επόμενη μέρα οι μαθητές συναντήθηκαν με ιδιώτες εθελοντές και θεσμικούς παράγοντες της πόλης και συζήτησαν κοινωνικά προβλήματα όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ακολούθησαν εργαστήρια συγγραφής άρθρου και παραγωγής βίντεο με θέμα τις συναντήσεις που είχαν το πρωί. Την ίδια μέρα στο μεγάλο αίθριο του σχολείου έγινε η τελετή διπλωμάτων. Το απόγευμα τα παιδιά συμμετείχαν σε κυνήγι θησαυρού στη Μόντενα όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά σημεία της πόλης.

    Την τρίτη μέρα οι μαθητές από την Κύπρο με την καθοδήγηση Ιταλού εκπαιδευτικού επισκέφτηκαν το Il tortelante and the Aunt Aut Assocation handmade pasta όπου έφτιαξαν τορτελίνια με παιδιά με νοητική στέρηση. Ακολούθησε  ξενάγηση στο Estence Gallery και μετά οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το acetaia Malpighi Showroom in Piazza Roma. Η πόλη της Μόντενας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, είναι μια πόλη μουσείο. Η αρχιτεκτονική της είναι φανταστική και τα κιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές!

     Την τελευταία μέρα της κινητικότητας οι εταίροι επισκέφτηκαν την Μπολόνια όπου είχαν την ευκαιρία να δουν το Duomo, τις αψίδες και τους πύργους και τον ναό του Αγίου Στεφάνου. Το βράδυο πραγματοποιήθηκε το farewell dinner μ ιταλική κουζίνα. Η επόμενη μέρα η αποστολή επέστρεψε στην Κύπρο.

      Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθήτριες, Βασιλική Ιάπωνα. Άννα Αχιλλείδου, Νεφέλη Δημητρίου, Μανταλένα Φελλά, Μαρία Χριστίνα Πολίτη και οι καθηγήτριες Αντιγόνη Ευριπιώτη Γεωργίου και η Νικολέττα Χαραλάμπους.

      Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της πανδημίας. Η διεύθυνση του Λανιτείου Λυκείου έχοντας συναίσθηση της ευθύνης προχώρησε πολύ προσεκτικά στην ολοκλήρωση της επιλέγοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές πλήρως εμβολιασμένους. Πριν και κατά τη διάρκεια της κινητικότητας τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1026