Ημερίδα Βιολογίας στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα


   Το φάσμα της βιολογίας είναι ευρύ όσο καμιάς άλλης επιστήμης. Καταπιάνεται από την μελέτη οικοσυστημάτων μέχρι και την μελέτη του γενετικού μας υλικού, του DNA, με κύριο μέλημα πάντοτε τον σεβασμό προς τη ζωή. Είναι μια επιστήμη με συνεχείς ανακαλύψεις σε όλους τους τομείς της, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη πλήρης, χωρίς κενά, αλληλούχιση του ανθρώπινου γονιδιώματος, που ανοίγει δρόμους στη μοριακή διάγνωση ασθενειών και στη στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή.

Το σχολείο μας, Λύκειο Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα, διοργάνωσε στις 12 Απριλίου 2022 ημερίδα βιολογίας με κύριο ομιλητή τον Δρα Φίλιππο Πατσαλή. Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να έχουμε μαζί μας έναν καταξιωμένο ερευνητή, επιστήμονα, τον Δρα Φίλιππο Πατσαλή, που η συνεισφορά του στους τομείς της υγείας, της επιστήμης και της έρευνας είναι τεράστια. Αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές/τριες μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, μια τέτοια δράση που διοργάνωσε με ζήλο το σχολείο μας. Ο Δρ. Φίλιππος Πατσαλής παρουσίασε στους μαθητές/τριες, που επέλεξαν το μάθημα  της βιολογίας κατεύθυνσης, τις νέες ανακαλύψεις γύρω από τη γενετική ανθρώπου καθώς και τη χρησιμότητα της έρευνας στη βελτίωση της ζωής. Επίσης αναφέρθηκε  στην ανάπτυξη διαγνωστικών μη επεμβατικών προγεννητικών ελέγχων για διάφορα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Down κά. Οι μαθητές/τριες μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και ως προς τις προοπτικές της βιοτεχνολογίας στη σύγχρονη εποχή.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγινε εισαγωγικό καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του Σχολείου  κ. Αδάμο Σεργίου, Χαιρετισμός από τον Δρ. π. Δημήτριο Μαππούρα, ΠΛΕ, Επαρχιακό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας - Αμμοχώστου. Η κ. Χριστίνα Περδίου, βιολόγος, παρουσίασε τους λόγους που επιλέγουν οι μαθητές το μάθημα της βιολογίας καθώς και τον καθοριστικό ρόλο του εκπαιδευτικού βιολόγου. Ακολούθησε η παρουσίαση του ομιλητή από τον π. Αναστάσιο Ισαάκ, βιολόγο. Αφού παρουσιάστηκε το θέμα από τον Δρα Πατσαλή “Βιολογία, Μοριακή και Γενετική”, ακολούθησε συζήτηση και κλείσιμο της ημερίδας από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Αδάμο Σεργίου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν  μαθητές/τριες της τρίτης λυκείου, που επέλεξαν το μάθημα της βιολογίας και ομάδα  μαθητών του Λυκείου Παραλιμνίου, καθώς και εκπαιδευτικοί, βιολόγοι από άλλα σχολεία.

Η βιολογία ως φυσική επιστήμη δεν μπορεί να διδάσκεται μόνο μέσω των διδακτικών εγχειριδίων. Αναπόσπαστο μέρος της διδακτικής, ιδιαίτερα στη μέση εκπαίδευση, πρέπει να αποτελούν οι πειραματικές διερευνήσεις σε εργαστήριο, η έρευνα πεδίου, οι επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα αλλά και οι δράσεις όπως αυτή, που αναδεικνύουν τη πραγματική της φύση ως πειραματική επιστήμη. Ευχή όλων των εκπαιδευτικών είναι να δούμε την επιστήμη της βιολογίας στη μέση εκπαίδευση να διδάσκεται όπως πραγματικά της αξίζει, εργαστηριακά, σε εξοπλισμένα εργαστήρια. 

Από τη Διεύθυνση 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










764