Ο Κ. Μαυρίδης μίλησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο - σχολείο πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Το Πρόγραμμα Σχολείο Πρεσβευτής της ΕΕ, διοργανώνεται ταυτόχρονα και στα 27 Κράτη Μέλη της και αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας από τους νέους, παρέχοντάς τους σημαντικές γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι οκτώ μαθητές και μαθήτριές μας από τη Β΄ Λυκείου και όλοι οι υπόλοιποι που είχαν εμπλοκή στις δράσεις μας, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, πήραν πολύτιμα μαθήματα για το τι σημαίνει να ανήκουν στην Ευρώπη, να σέβονται την ιστορία τη δική τους αλλά και των άλλων κρατών, να φέρονται με σύνεση απέναντι στο περιβάλλον και να λειτουργούν υπεύθυνα απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Κατανόησαν, επίσης, τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της Ευρώπης με καλεσμένο ομιλητή τον Κώστα Μαυρίδη. Σε αυτή, οι μαθητές/τριες που αποτελούν τους δόκιμους πρεσβευτές του προγράμματος, μίλησαν για την Ευρώπη μέσα από πεζό και ποιητικό λόγο και πρόβαλαν βίντεο στο οποίο συνοψιζόταν η δράση μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κατάκτηση πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική. Η εύρυθμη λειτουργία της συνιστά καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον όλων μας και ιδιαίτερα των νέων. Είναι απαραίτητο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να λαμβάνονται υπόψη οι νέοι στη λήψη των αποφάσεων, προκειμένου να  αποτελέσουν ενεργούς πολίτες με θετική συνεισφορά στη δημοκρατική ζωή του τόπου μας.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμα της Ευρώπης τον καιρό της παγκοσμιοποίησης, επεξηγώντας τη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και του κόσμου σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία, η πολιτική για το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Ανέλυσε επίσης την σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νησί μας, το οποίο αποτελεί ολόκληρο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει το βόρειο μέρος του κατεχόμενο, λόγω της εισβολής του 1974. Αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει στο βόρειο μέρος της Κύπρου να απολαύσει τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ένταξή μας στην ΕΕ και αυτό αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα.  Τόνισε ακόμη τη σπουδαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας και της διαχείρισης των υπαρκτών απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη καθώς η ειρήνη, σήμερα, δεν είναι εξασφαλισμένη.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε την ανάγκη σεβασμού του υπέρτατου νόμου της ΕΕ, The Rule of EE Law, καθώς οι συνθήκες λειτουργίας του θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ο ευρωπαϊκός χώρος είναι χώρος ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Τέλος, έγινε εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες και απάντησε σε καίρια ερωτήματα των μαθητών/τριών. Η εκδήλωση έκλεισε τονίζοντας ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση κάθε ενεργού, συνειδητοποιημένου πολίτη που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του και διαδραματίζει καίριο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κώστα Μαυρίδη για την τιμή που μας έκανε και για την εμπεριστατωμένη ομιλία του, τον διευθυντή του σχολείου μας, Λοΐζο Σέπο, τον Λειτουργό του γραφείου του Ευρώπης στην Κύπρο, Ευάγγελο Βασιλείου, τους συναδέλφους και τους μαθητές μας για την πολύπλευρη στήριξή τους.

Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζοντας τις επιλογές τους, μπορούν να εμπλακούν στον  ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με σεβασμό στον συνάνθρωπο, ενωμένοι στην πολυμορφία.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Μαρία Μπούκουρα, Δέσποινα Νεοφυτίδου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










687