«Δροσολαζάρεια»: H θρησκευτική και λαϊκή παράδοση να αποτελούν πυξίδα και φάρο


Το Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας εγκαινίασε τα «Δροσολαζάρεια», μια μέρα εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στην αναβίωση εθίμων του Σαββάτου του Αγίου Λαζάρου, της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα

Τα παιδιά και οι καθηγητές του Γυμνασίου Δροσιάς Λάρνακας την Παρασκευή 15/4/2022 εγκαινίασαν τα «Δροσολαζάρεια», μια μέρα εξ ‘ολοκλήρου αφιερωμένη στην αναβίωση εθίμων του Σαββάτου του Αγίου Λαζάρου, της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα καθώς και στη συμμετοχή σε διαφορά παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής. Απώτερος στόχος η εκδήλωση- δραστηριότητα να καθιερωθεί ως θεσμός και να διεξάγεται κάθε τελευταία Παρασκευή στο σχολικό περιβάλλον πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

ΔΡΟΣΟΛΑΖΑΡΕΙΑ «ΔΡΟΣΙΑ + ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ». Το σκεπτικό πίσω από τη θέσπιση του θεσμού αυτού είναι οι μαθητές να συνδέσουν το ατομικό τους περιβάλλον με το ευρύτερο και να μυηθούν βιωματικά στην ιστορία και την παράδοση του τόπου τους. Η ιστορία και η παράδοση ενός τόπου αποτελούν την πυξίδα της νέας γενιάς και τη διαφυλάσσουν από τον αποπροσανατολισμό που εγκυμονεί στις μέρες μας λόγω των δύσκολων κοινωνικών συνθηκών που βιώνουμε.

Η περιοχή Δροσιά αποτελεί τη γειτονιά του σχολείου μας. Η γειτονιά μας είναι μια από τις πολλές της αγαπημένης μας πόλης Λάρνακας της οποίας πολιούχος άγιος είναι ο Άγιος Λάζαρος. Ο ναός του Αγίου Λάζαρου κοσμεί και ευλογεί την πόλη από αρχαιοτάτων χρόνων. Στόχος οι μαθητές μας να αγαπήσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν, να μάθουν να το σέβονται με απώτερο σκοπό να σέβονται και να τιμούν το ευρύτερο περιβάλλον της πατρίδας τους. Γνωρίζοντας την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους οι μαθητές συν τω χρόνω αντιλαμβάνονται τη σημασία της ιστορίας και της παράδοσης του κάθε λαού και αντιμετωπίζουν το διαφορετικό με αποδοχή και σεβασμό.

Στο πλαίσιο της μέρας η οποία ήταν αφιερωμένη στα  «Δροσολαζάρεια», έλαβαν χώρα μια σειρά από δραστηριότητες στις οποίες πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές, με την αμέριστη καθοδήγηση και αρωγή των καθηγητών τους. Η μέρα ξεκίνησε με την ανάκρουση του Ύμνου του σχολείου μας ο οποίος αποτελεί δημιουργία των μαθητών μας, με την καθοδήγηση της κ. Εύης Αυξεντίου και ακούστηκε στο σχολείο μας για πρώτη φορά!  Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών οι οποίοι διακρίθηκαν στη συμπεριφορά και το ήθος μέσα στο πλαίσιο ενός άλλου θεσμού τον οποίο από φέτος έχει καθιερώσει το Γυμνάσιο μας και αφορά στην ανάδειξη του «μαθητή της εβδομάδας». Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν δεκαπέντε παιδιά από διάφορα τμήματα για τον αλτρουισμό, την κοινωνική δράση και την συμπεριφορά τους με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα για τους συμμαθητές τους.

Στη συνέχεια, τα παιδιά ενδοτμηματικα παρακολούθησαν το οδοιπορικό της Μεγάλης Βδομάδας που ετοίμασαν οι Θεολόγοι μας π. Βαρνάβας Μίσιη και κ. Λοΐζος Ιωακείμ, τα έθιμα της Μέρας του Σαββάτου του Αγίου Λαζάρου ενώ παράλληλα στο χώρο του σχολείου παρουσιάστηκε το έθιμο της Ανάστασης του Λάζαρου κατά το οποίο τραγουδήθηκαν τα κάλαντα του Αγίου και παρουσιάστηκε σύντομο δρώμενο από τους μαθητές.  Σ’ όλα τα παιδιά δόθηκε το βιβλίο «Άγιος Λάζαρος ο φίλος του Χριστού και το περιβόλι του στη Δρομολαξιά Λάρνακας», ενώ σ’ όλο το προσωπικό δόθηκε η εικόνα και ο βίος του Αγίου Λάζάρου.  Τόσο τα βιβλία όσο και οι εικόνες προσφέρθηκαν από το «Περιβόλι» του Αγίου Λαζάρου τους οποίους και ευχαριστούμε.

Η υπόλοιπη μέρα αφιερώθηκε σε διάφορες δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου οι οποίες έγιναν παράλληλα και με την προβολή ταινίας για την Ανάσταση του Αγίου Λαζάρου, την επίσκεψή του στην Κύπρο, την Χειροτονία του και τον Ιερό Ναό του Αγίου στη Λάρνακα. Οι μαθητές παρασκεύασαν τα παραδοσιακά «Λαζαράκια», συμμετείχαν σε παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής όπως διελκυστίνδα, σακκουλοδρομίες... που ετοίμασαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Χρίστος Κυρατζιής, κ. Χριστόφορος Κόσσυφος, κ. Κλεάνθης Χριστοφή και κ. Αντρέας Δαμιανού με συντονίστρια την καθηγήτρια κ. Χρύσω Κίτσου.  Παράλληλα με τις πιο πάνω δραστηριότητες, τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» με την επίβλεψη της κ. Μαρίας Ευθυμίου, παρακολούθησαν Διάλεξη από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο του σχολείου και κατασκεύασαν την πρώτη φωλιά για την κουκουβάγια. Η μέρα ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες/ευχές της Διευθύντριάς μας και την ευλογία του νεοχειροτονηθέντος αγαπημένου συναδέλφου μας πατρός  Βαρνάβα Μίσιη.

Τα παιδιά και οι καθηγητές μέσα από το βίωμα ήρθαν σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα  του τόπου τους. Στόχος τα παιδιά μας να αντιληφθούν ότι η θρησκευτική και λαϊκή μας παράδοση πρέπει να αποτελούν πνευματικό φάρο οποίος θα φωτίζει τις ψυχές τους, θα αποτελεί βάλσαμο και θα τους πλημμυρίζει με αισθήματα χαράς, ψυχικής ανάτασης και ελπίδας για το μέλλον.

Ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές μας που εργάστηκαν με ζήλο για την υλοποίηση της εκδήλωσης, που τον αγκάλιασαν με ενθουσιασμό αποτελώντας παράδειγμα για τους μαθητές μας που συμμετείχαν στις δραστηριότητες με το νεανικό τους κέφι και ενθουσιασμό. Προσβλέπουμε στη συνέχεια και την αναβάθμισή του θεσμού.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










823