Εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου Παλουριώτισσας στην Ελβετία (CERN) και Γαλλία


Το Λύκειο Παλουριώτισσας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία και Γαλλία, από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2022, στην οποία έλαβαν μέρος μαθητές & μαθήτριες της 3ης κατεύθυνσης της Β΄ και Γ΄ λυκείου καθώς και εκπαιδευτικοί των θετικών επιστήμων.

Στο πλαίσιο της εκδρομής οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN, με εξειδίκευση στη σωματιδιακή φυσική, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Γενεύης στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Εκεί ξεναγήθηκαν από Έλληνες ερευνητές που τους μετέφεραν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία, τους στόχους και τα επιτεύγματα του ερευνητικού κέντρου, τους ξενάγησαν στους χώρους του και στην αίθουσα όπου εκτίθενται τμήματα του επιταχυντή LHC. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μας προσέγγισαν βιωματικά τον μαγευτικό κόσμο της φυσικής αποκτώντας ταυτόχρονα κίνητρο για περαιτέρω ενασχόληση με τις θετικές επιστήμες.

Στη Γενεύη, η ομάδα πέρασε ευχάριστες στιγμές με φόντο το περίφημο σιντριβάνι Jet d'Eau, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης. Ομάδα μαθητών πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης.

Εκτός από την Ελβετία, η αποστολή επισκέφτηκε και το παραδοσιακό αλπικό χωριό Chamonix που βρίσκεται στη Γαλλία.  Από εκεί μπορέσαμε να δούμε το Mont-Blanc «Στέγη της Ευρώπης», το οποίο φθάνει σε υψόμετρο 4.810 μέτρων, τόσο ψηλά που καλύπτεται πάντα από το χιόνι, υποστηρίζοντας και το όνομά του, ως το «Λευκό Όρος». Από το Chamonix είχαμε την ευκαιρία να μεταβούμε στα δύο κορυφαία αξιοθέατά της περιοχής, το Aiguille du Midi  και το Mer de Glace.

Η μετάβαση στην κορυφή Aiguille du Midi,  που έχει υψόμετρο 3.777 μέτρων, έγινε με πανοραμικές γόνδολες. Η θέα, από το γυάλινο κουτί της βεράντας της κορυφής, Pointe Helbronner, που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.842 μέτρα είναι απερίγραπτη. Από το Chamonix συνεχίσαμε την εξερεύνηση με ένα παλιομοδίτικο οδοντοτό κόκκινο τρένο με προορισμό τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης, Mer de Glace στα Montenvers σε υψόμετρο 1.913 μέτρα. Το γαλλικό όνομα του μεταφράζεται σε «Θάλασσα από πάγο» το οποίο έχει νόημα καθώς ο παγετώνας εκτεινόταν σε επτά χιλιόμετρα μήκος. Οι πρώτες εντυπώσεις του Mer de Glace ήταν απογοητευτικές, καθώς ήταν δύσκολο να διακρίνουμε τον παγετώνα από το έδαφος, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Περιηγηθήκαμε στο Grotte de Glace «Σπηλιά πάγου», αφού πρώτα κατεβήκαμε τα 520 σκαλοπάτια… Η σπηλιά πάγου μήκους 100 μέτρων επιτρέπει στους επισκέπτες μια παρατηρήσουν την εσωτερική όψη ενός παγετώνα.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Ιωάννης Γεωργίου (Διευθυντής, Φυσικός), Χρίστος Χριστοδούλου (Β.Δ. Φυσικός), Αντώνιος Δημητρίου (Μαθηματικός), Έλενα Δημοσθένους (Φυσικός) & Ευθύμιος Σβούκης (Φυσικός)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1339