Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού: 2ο Παγκύπριο Βραβείο από τα γυμνάσια στο sCYence Fair 2022


Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Επιστήμης sCYence Fair 2022, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου στο Σκαλί Αγλαντζιάς στις 15 και 16 Απριλίου, η ομάδα των μαθητών του σχολείου μας, του Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού, πήρε το Δεύτερο Παγκύπριο Βραβείο από τα γυμνάσια.

Με όνομα "Μπορεί ένας Κούκος να φέρει την Άνοιξη;" η ομάδα των μαθητών του οικολογικού προγράμματος «Χρυσοπράσινο Φύλλο» συνεργάστηκε με την επιτροπή στατιστικής και ερευνών του σχολείου μας και παρουσίασε  με πρωτότυπο τρόπο,(παιγνίδι του τροχού  της τύχης), την έρευνα με θέμα «Μπροστά στη πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής»

Η έρευνα  είχε ως στόχο, να προβληματίσει τους  μαθητές του σχολείου μας και να τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι  η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας σήμερα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,  να αντιληφθούν ότι η αειφορία είναι η μόνη επιλογή και να δεσμευτούν να αναλάβουν δράση στη καθημερινότητά τους.

Με το  θέμα της κλιματικής αλλαγής ασχολήθηκαν φέτος η ομάδα του Χρυσοπράσινου Φύλλου που συνεργάζεται με το Γ΄ Γυμνάσιο Κιλκίς στην Ελλάδα  και η ομάδα των μαθητών του προγράμματος των Νέων Δημοσιογράφων του σχολείου μας. Στο πλαίσιο αυτό  έγιναν διαλέξεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, συνεντεύξεις από ειδικούς  για την προσαρμογή της Κύπρου στην κλιματική αλλαγή, επισκέψεις στο ΚΠΕ Πεδουλά και την βιολογική φάρμα Riverland, οργανώθηκε πράσινη εβδομάδα με δεντροφυτεύσεις, διαγωνισμούς φωτογραφίας και αφίσας, διαμαρτυρία από τους μαθητές των ομάδων για την κλιματική αλλαγή έξω από το σχολείο για ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της κοινότητας ευρύτερα.

Μερικά από τα οφέλη που κέρδισαν, όπως είπαν οι ίδιοι οι μαθητές,  είναι ότι ενεργοποιήθηκαν γενικότερα, έμαθαν πως γίνεται μια έρευνα και πως παρουσιάζεται, έμαθαν να αναλαμβάνουν ρόλους στην ομάδα και να συνεργάζονται, να εκτίθενται σε κοινό, να απολαμβάνουν με ενθουσιασμό την όλη διαδικασία, να μεταδίδουν την γνώση και να γίνονται πυρήνες εξάπλωσης, εφόδια που θα τους χρησιμεύσουν στη μετέπειτα ζωή τους. Η ομάδα των μαθητών μας θα φιλοξενηθεί  σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Πολίτη, 30 Απριλίου, για να εκθέσουν τις εμπειρίες τους.

Οι ίδιοι οι μαθητές που ενεπλάκησαν στην έρευνα και στην τελική συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Επιστήμης είπαν ότι η εμπειρία θα τους μείνει αξέχαστη και ευχαρίστως θα το ξανάκαναν!

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του γυμνασίου του Αγίου Στυλιανού συγχαίρουν  τους μαθητές και τους  καθηγητές για τη μεγάλη επιτυχία τους. Συγχαρητήρια και στους Βοηθούς Διευθυντές κ. Μαρία Κυριακίδου και κ. Γρηγόρη Γρηγορίου που είχαν τη γενική ευθύνη. Επίσης συγχαρητήρια και στο Ινστιτούτο Κύπρου για την άρτια διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










615