Λανίτειο Λύκειο, Erasmus+: Κινητικότητα για τον εθελοντισμό στο Koynare της Βουλγαρίας


Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις Erasmus+ του Λανιτείου Λυκείου για το Πρόγραμμα Erasmus+ Volunteerism and Active Citizenship: From Individuals to Organizations με θέμα τον Εθελοντισμό και την Ενεργό Πολιτότητα την εβδομάδα 25 με 29 Απριλίου στο Koynare, στη βόρεια Βουλγαρία. Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη εβδομάδα των διακοπών του Πάσχα για την Κύπρο. Το εταιρικό σχολείο στο Koynare λειτουργούσε καθώς η αργία του Πάσχα κρατάει μέχρι τη Δευτέρα. 

Πρώτη μέρα δράσεων λοιπόν ήταν η Δευτέρα παρόλο που ήταν αργία και το σχολείο μας υποδέχθηκε με επίσκεψη στον ποταμό Πανέγα όπου ένα φυσικό κανάλι σε ένα φαράγγι αποτελεί μοναδικό τοπίο για κάθε επισκέπτη. Στον χώρο βρίσκονταν εθελοντές και φύλακες του γεωπάρκου οι οποίοι μίλησαν στους συμμετέχοντες για τη σημασία του, και τον τρόπο με τον οποίο το προστατεύουν. Ακολούθησε επίσκεψη σε λατομείο πέτρας με σαφάρι στον χώρο και επίσκεψη σε οικισμό με οικολογικά πέτρινα σπίτια που κατασκευάζονται με πέτρες από το λατομείο. Το απόγευμα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είχαν ξενάγηση στο «σπήλαιο της Βουλγαρίας ή τα μάτια του Θεού» όπως τη λένε.

 Την επόμενη μέρα οι εταίροι από τη Βουλγαρία υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες από Πολωνία, Ρουμανία, Ιταλία, Λετονία και Κύπρο με «ψωμί και αλάτι». Πρόκειται για ένα τελετουργικό έθιμο που έχει τις βάσεις του στην επικύρωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ξένους. Μαθητές από τη Βουλγαρία ντυμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία περίμεναν στην πόρτα του επαρχιακού κτηρίου και κέρασαν έναν έναν τους καλεσμένους με ψωμί βουτηγμένο στο αλάτι. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και στη συνέχεια ο έπαρχος μίλησε για τον ρόλο του δημαρχείου στην κοινότητα και τη εθελοντική προσφορά του θεσμού. Μετά έγινε ξενάγηση στο σχολείο, παρουσιάσεις των δράσεων που έγιναν, παρουσιάσεις από τους μαθητές της Βουλγαρίας και παιχνίδια γνωριμίας ανάμεσα στα παιδιά. Μετά το μεσημεριανό ακολούθησε δεντροφύτευση σε πάρκο της πόλης όπου συμμετείχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Στη συνέχεια οι μαθητές φύτευσαν λουλούδια στους κήπους του δημαρχείου και στη συνέχεια κεράστηκαν από τον νεαρό δήμαρχο παραδοσιακά σνακ.  

 Την επόμενη μέρα οι ομάδα ταξίδεψε στην πόλη Πλέβεν όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας. Ο νεαρός ιστορικός που τους υποδέχτηκε σε άπταιστα αγγλικά ανέλυσε με λεπτομέρεια κάθε ιστορική στιγμή της περιοχής και της Βουλγαρίας έτσι όπως είναι αποτυπωμένο στα εκθέματα και τα έργα τέχνης του Μουσείου που εξιστορούν με φανταστικό τρόπο τις μάχες που έγιναν μέχρι την απελευθέρωση του Πλέβεν. Στη συνέχεια οι εταίροι επισκέφτηκαν το κέντρο του Πλέβεν και ενημερώθηκαν για τους θεσμούς της πόλης και τον ρόλο τους.  

 Την τελευταία μέρα οι εταίροι επισκέφτηκαν το σπήλαιο Saeva Dupka το οποίο έχει σταλαγμίτες και σταλακτίτες και ενημερώθηκαν για τη δράση εθελοντών οι οποίοι κάνουν πειράματα χημείας με το νερό από τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Ακολούθησε παρουσίαση στο σχολείο για τον ρόλο της κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή όπου μεγάλος αριθμός μαθητών μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους καθώς αυτοί βρίσκονται στο εξωτερικό για εργασία. Μετά την παρουσίαση έγινε τελετή των διπλωμάτων και οι εταιροι αποχώρησαν έχοντας αναμνήσεις από ένα πλούσιο μέρος από καλοσύνη, εγκαρδιότητα και φιλοξενία. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε επίσης το farewell dinner όπου στην υποδοχή βρισκόταν οργανοπαίχτης Βουλγάρικης γκάιντας. Τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς Βουλγάρικους χορούς και μοντέρνους και η αποχώρηση έγινε αργά τα μεσάνυχτα με συνοδεία της γκάιντας και παραδοσιακών κυμβαλισμών από παιδιά του σχολείου. 

 Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές Ιωάννα Βαγκαλή, Παναγιώτα Χαραλάμπους, Μάρκος Μασσός, Ευθύβουλος Πρωτοπαπάς, Παναγιώτης Ηλία και Κωνσταντίνος Τορναρίτης. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο Χριστόδουλος Σταμάτης, η Μαργαρίτα Ευσταθίου και η Αθηνά Νεοφύτου. Αυτή ήταν και η τελευταία κινητικότητα για το Πρόγραμμα Erasmus+ Volunteerism and Active Citizenship: From Individuals to Organizations. Ακόμα ένα Πρόγραμμα είναι ενεργό και ολοκληρώνεται και αυτό μέσα στον Μάιο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










747