Στην Ιεράπετρα Κρήτης το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο


Στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ229 με θέμα: H κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά

 Το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας συμμετείχε στη δεύτερη διακρατική συνάντηση σε δράση Erasmus+ KA229, από τις 25 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου, που οργανώθηκε από το 1ο Λύκειο Ιεράπετρας της Κρήτης μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229  με  θέμα «Our Common Cultivation Brings Us Together (OCCBUT) - Η κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά».

Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ετών (2020-2023) και το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο συμμετέχει ως εταίρος άλλων πέντε σχολείων από ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Συντονιστικό Σχολείο του Προγράμματος είναι το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας με γενική συντονίστρια τη Β.Δ. Στέλλα Μάουερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές: Άντρεα Μάτωλη, Αθηνά Κάτσουρα, Σοφία Ασλανίδου, Λουΐζα Ελευθερίου,  Κωνσταντίνα Νόρρις Λίτσα, Αναστάσιος Γεωργίου και οι καθηγητές Πέτρη Δανιήλ, Ξένια Ξιναρή και Κοσμάς Καραγιάννης. Το έργο μελετά την Αμπελουργία σε σχέση από τους τομείς της Κουλτούρας, της Βιοτεχνολογίας, Διατροφής και Υγείας, Οικονομίας, Εκπαίδευσης και την Προσαρμογή της καλλιέργειας στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα επαγγέλματα γύρω από την αμπελουργία. Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής είχαν τον τίτλο «Culture and Traditions» - Κουλτούρα και Παραδόσεις.

Την πρώτη μέρα του Προγράμματος οι Κρητικοί καθηγητές υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενούς τους με μια πολύ όμορφη τελετή. Στη συνέχεια  ακολούθησαν παρουσιάσεις των μαθητών από όλες τις χώρες σχετικά με την αμπελουργία, τις παραδόσεις της, τον πολιτισμό, εικόνες και βίντεο, συνεντεύξεις από αμπελουργούς, παραδοσιακά ποιήματα, τραγούδια και χοροί. Τη δεύτερη μέρα της παραμονής μας στην Κρήτη επισκεφθήκαμε το Οινοποιείο Μπουτάρης, Ι., & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. Έγινε ξενάγηση στο Οινοποιείο και στους αμπελώνες του κτήματος στις Αρχάνες. Ακολούθως επισκεφθήκαμε τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου και στη συνέχεια απολαύσαμε βόλτες και φαγητό στην πόλη. Την τρίτη μέρα οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν σε βιωματικά εργαστήρια. Μαγείρεψαν τοπικά φαγητά και γλυκά με πρώτα συστατικά τα προϊόντα του αμπελιού. Επίσης παρακολούθησαν εργαστήρια σχετικά με την απόσταξη και την εμφιάλωση. Κάποιοι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφθηκαν τον τοπικό  ραδιοφωνικό σταθμό «Λασίθι» όπου εξήγησαν τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη στο πιο κάτω σύνδεσμο:

https://radiolasithi.gr/irthan-san-xenoi-feygoyn-san-filoi-apo-tin-ierapetra-mathites-kai-ekpaideytikoi-apo-chores-tis-eyropis/ 

Οι εργασίες της ημέρας έληξαν με γεύμα που παρέθεσαν οι γονείς της φιλοξενούμενης χώρας που περιελάβανε παραδοσιακά εδέσματα.

Την τέταρτη μέρα οι μαθητές και οι καθηγητές κατά την παραμονή τους στην Ιεράπετρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικό δρώμενο στο χώρο του σχολείο από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, το οποίο ετοίμασαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Ιεράπετρας. Στη συνέχεια το θεατρικό έλαβε ολιστική  μορφή, αφού συμμετείχαν οι μαθητές όλων των χωρών.  Τη τελευταία μέρα έγινε ξενάγηση στην πόλη της Ιεράπετρας, σε αρχαιολογικούς χώρους και στα παραδοσιακά χωριά Ανατολή, Μύρτος και Μύθους.

Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την αποχαιρετιστήρια τελετή και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους μαθητές και καθηγητές. Οι μαθητές διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς όλων των χωρών.

Η φιλοξενία από τους Κρητικούς οικοδεσπότες ήταν εξαιρετική! Οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν μαθητές και  εκπαιδευτικοί πολλές και αξέχαστες! Ειδικά οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους με τα παιδιά που τους φιλοξένησαν σε μελλοντική συνάντηση στην Κύπρο. Η ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικα παιδιά από πέντε διαφορετικές χώρες και να δημιουργήσουν δεσμούς και φιλίες δείχνει τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Κρητικούς συναδέλφους για την άρτια διοργάνωση  του προγράμματος και στους γονείς που φιλοξένησαν τα παιδιά μας! Ανυπομονούμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία! Το ραντεβού ανανεώνεται τον Οκτώβριο στη Γερμανία.

Μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι μας και τις δράσεις μας στο πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=NeK0y9UVl4I




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1065