«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»


Μαθήτριες του Περ. Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου πρόσφεραν πίνακά τους στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα 

Οι μαθήτριες, Φανή Συμεού, Αγγελική  Ελευθερίου και Κυριακή Παναγή, του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου στην Λεμεσό,   στα πλαίσια του διαχρονικού στόχου του Υπουργείου Παιδείας « Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ»,  είχαν την ευκαιρία, κάτω από την καθοδήγηση της καθηγήτριας Τέχνης κας Αλεξίας Χατζηνικολάου και της κας Ελένης Πετάσης, καθηγήτριας Φιλολογικών,  να δημιουργήσουν ένα ζωγραφικό πίνακα, μέσα από τον οποίο αποτυπώνονται οι διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας Κύπρου, στο πλαίσιο της προσφοράς της ΕΛΔΥΚ. Ο πίνακας δόθηκε ως δωρεά στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα 

Οι μαθήτριες με την έμπνευσή τους, μας γυρίζουν πίσω στο χρόνο, στα 1400 π.Χ. Νοερά μας μεταφέρουν στο ταξίδι των Μυκηναίων που έφθασαν στο νησί μας με τις τριήρεις, κουβαλώντας μαζί τους τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και έθιμά τους. Από τότε ο λαός της Κύπρου έγινε κομμάτι του ελληνικού χώρου και τόπου. Από τότε αναπτύχθηκαν οι κοινοί δεσμοί που μέχρι σήμερα διατηρούνται αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου, παρά τις όποιες επιβουλές των ξένων για διάσπαση. Το όμαιμον, το ομόγλωσσον , το ομόθρησκον, το ομότροπον οι κοινοί ιστορικοί στόχοι, μας έφεραν συνοδοιπόρους στο ταξίδι της ιστορίας.  Η ιστορική πορεία, ποτέ δεν υπήρξε ξέχωρη. Πάντα μαζί,  Ελλάδα – Κύπρος, Κύπρος – Ελλάδα. Μάρτυρες ζωντανοί, τα αγάλματα, οι κίονες, οι αμφορείς, οι περικεφαλαίες, τα βήματα του Κίμωνα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αυξεντίου, του Τάσου Μάρκου, του Σταυριανάκου.

Μας μεταφέρουν στο 1960. Στην άφιξη της Ελληνικής δύναμης στην Κύπρο.  Κλείνοντας το γόνυ ο λαός, ο λαός της Κύπρου, με κύριο εκφραστή έναν βρακοφόρο, σεβάσμιο γέροντα, υποδέχθηκε τους αδελφούς μας εξ Ελλάδος.  

Επόμενος σταθμός το 1974. Τουρκική εισβολή. Τα παλληκάρια της ΕΛΔΥΚ σαν άλλοι Μαραθωνομάχοι, μάχονται με τέτοιο πάθος και επιμονή, που μόνο μεταφυσική διάσταση και υπόθεση θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Η λεγόμενη «Πολεμική Αρετή των Ελλήνων»  που ξυπνά μέσα από την προαιώνια κυτταρική μνήμη που βρίσκεται καλά εμφυτευμένη μέσα στο DNA μας, έκανε την παρουσία της εμφανή.

Και τέλος, μας μεταλαμπαδεύουν την προσδοκία  των ανδρών  της ΕΛΔΥΚ  οι οποίοι με χαλύβδινο ηθικό και το βλέμμα στραμμένο στον Πενταδάκτυλο, παραμένουν ακλόνητοι στη θέση που έχουν ταχθεί, την απελευθέρωση της Κύπρου μας. Στα αυτιά τους αντηχεί η φωνή του Λοχαγού Σταυριανάκου, «ούτε βήμα πίσω».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










949