To Γυμνάσιο Αγίας Φυλάξεως στο Πρόγραμμα Erasmus+ Time to Help


    Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η κινητικότητα του προγράμματος κατά την περίοδο 1/5-7/5/2022, όπου το Γυμνάσιο Αγίας Φυλάξεως φιλοξένησε τις αποστολές των άλλων τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι αποστολές που μας επισκέφτηκαν ήταν από Τσεχία, Αυστρία, Λετονία, Ιταλία και αποτελούνταν από 2 καθηγητές και 4 μαθητές από κάθε χώρα.

    Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου.

   Την πρώτη μέρα, με την άφιξη των αποστολών στο σχολείο μας έγινε καλωσόρισμα από τη Διευθύντρια κ. Εύα Νεοκλέους και προσφέρθηκε πρόγευμα με κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα. Ακολούθησε προβολή παρουσιάσεων των μαθητών από τις αποστολές, καθώς και μαθητών του σχολείου μας που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Τελειώσαμε με περιήγηση στους χώρους του σχολείου και όπου υπήρχε η δυνατότητα, παρακολούθηση μαθημάτων από τους φιλοξενούμενους μαθητές.

   Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο σχολείο μας από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών (ΚΚΠΜ-Terra Cypria) σχετικές με επαναχρησιμοποίηση, ελαχιστοποίηση και ανακύκλωση πλαστικών, διαχείριση οργανικών αποβλήτων, πράσινη μετάβαση στην Κύπρο, αειφόρες μεταφορές και πώς οι ατομικές μας ενέργειες μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η βιωματική δραστηριότητα της κομποστοποίησης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον χώρο του σχολείου μια απλή κατασκευή κομποστοποιητή.

   Την τρίτη και τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες εκτός σχολείου. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στην Χοιροκοιτία, όπου μας έγινε επίδειξη παρασκευής χαλουμιού και κατασκευής παραδοσιακών καλαθιών. Η τρίτη μέρα περιλάμβανε περιήγηση στο παραδοσιακό γραφικό χωριό Λεύκαρα. Την τέταρτη μέρα επισκεφτήκαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, όπου οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν στο πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Ερημοποίηση». Ολοκληρώσαμε με ξενάγηση των φιλοξενούμενών μας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και στην Πράσινη Γραμμή.

   Την τελευταία μέρα ξεκινήσαμε με  Plogging στο δασικό πάρκο και στη γύρω περιοχή του σχολείου μας. Συνεχίσαμε με παρουσίαση των δραστηριοτήτων μας ως Οικολογικό Σχολείο και συμπληρώσαμε το πρωινό μας πρόγραμμα με παρουσιάσεις φωτογραφιών και βίντεο από τις διάφορες δραστηριότητες των προηγούμενων ημερών. Το απόγευμα έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στον χώρο του σχολείου μας, με εδέσματα και μουσική. Οι αποστολές αναχώρησαν στις 7/5/22 με τις βαλίτσες τους γεμάτες όμορφες στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες. Τα θερμά σχόλια και οι ευχαριστίες των φιλοξενούμενών μας, μελών του προγράμματος, είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για το σχολείο μας και την άψογη διοργάνωση της κινητικότητας.

   Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της κινητικότητας ήταν η φιλοξενία που προσφέρθηκε από μαθητές του σχολείου μας στους μαθητές των αποστολών από Τσεχία, Αυστρία, Λετονία και Ιταλία. Έτσι εκπληρώθηκε ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων χωρών. Ήταν μια μοναδική και αξιόλογη εμπειρία για τους μαθητές μας. Πέρα από το ότι έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό και ανέδειξαν την Κυπριακή φιλοξενία στο μέγιστο, έγιναν και οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας, γιατί ανέδειξαν σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και το εθνικό μας πρόβλημα.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Νίκη Γαβριήλ, Άντρη Χάμπου, Ελευθερία Ανδρέου

Νίκη Γαβριήλ, καθηγήτρια Πληροφορικής

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










843