Ένας χρόνος Erasmus+ στο Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού


Το Σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+  το οποίο είναι διάρκειας τριών ετών ( 2020-2023). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες: Τσεχία, Λιθουανία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και η Κύπρος. Το δικό μας πρόγραμμα, με γενικό θέμα ZERO WASTE (ΜΗΔΕΝ ΑΠΟΒΛΗΤΑ) σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών/τριών μας σε ζητήματα οικολογικού - περιβαλλοντικού περιεχομένου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινητικότητες- επισκέψεις μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Κατά την σχολική χρονιά 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν τρεις κινητικότητες.

H πρώτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 8 -12  Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των ξένων αποστολών, οι μαθητές /τριες εργάστηκαν και ολοκλήρωσαν διάφορα εργαστήρια και δραστηριότητες όπως εργαστήριο μαγειρικής για δημιουργία συνταγών με περισσεύματα από φαγητό, δημιουργία  μιας ιστορίας μέσα από εικόνες και συμμετοχή σε εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Κατά την διάρκεια της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των φιλοξενουμένων στην πόλη της Λάρνακας όπου περπάτησαν και είδαν σημαντικά αξιοθέατα της  πόλης όπως το Κάστρο της Λάρνακας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου. Επίσης πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στη περιοχή της ορεινής Λάρνακας και συγκεκριμένα στο Οικολογικό κέντρο Ορεινής Λάρνακας (Σκαρίνου) όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής αντικειμένου από χαρτί, στο Οινοποιείο Χριστούδια όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους, είδαν τα στάδια παρασκευής του παραδοσιακού σουτζιούκκου και δοκίμασαν σιουτζιούκκο και στο χωριό Λεύκαρα όπου περπάτησαν και απόλαυσαν το παραδοσιακό χωριό.

Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία στις  14 -18 Φεβρουαρίου. Το σχολείο μας συμμετείχε με 5 μαθητές/ τριες και 2 συνοδούς καθηγήτριες Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής στο ColegioAlfacoop στην Μπράγκα της Πορτογαλίας έγινε παρουσίαση της εργασίας της κάθε χώρας με γενικό θέμα «Ενέργεια». Η δική μας παρουσίαση είχε θέμα «Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι». Επίσης οι μαθητές /τριες δημιούργησαν και εκτέλεσαν ένα παιχνίδι ρόλων με εισηγήσεις για «Μηδέν Σπατάλη», η οποία αποτελεί τον κοινό πυλώνα όλων των χωρών – εταίρων. Οι διοργανωτές ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στην πόλη Μπράγκα και στη γύρω περιοχή – εντυπωσιακά γεμάτα ιστορία κάστρα, ναοί και κτίρια επενδυμένα με περίτεχνα κεραμικά της Πορτογαλίας καθώς επίσης πολιτισμένοι, εύθυμοι, ζεστοί Πορτογάλοι και πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν  Πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στο Braga University όπου έγινε παρουσίαση  καινοτόμων ιδεών του Εργαστηρίου αλλά και εφαρμογής τους. Επίσης έγινε ξενάγηση στο χώρο του εργαστηρίου και δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες αυτής της κινητικότητας να δουν στην πράξη την όλη διαδικασία παραγωγής διαφόρων προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά και όχι μόνο.

Η τρίτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία στις 2- 6 Μαΐου. Το σχολείο μας συμμετείχε με 5 μαθητές /τριες και 2 συνοδούς καθηγήτριες. Η υποδοχή και  η φιλοξενία ήταν πολύ εγκάρδια. Η τελετή υποδοχής επιφύλασσε έκπληξη για όλες τις φιλοξενούμενες χώρες αφού μαθητές δημοτικού από την Σλοβενία τραγούδησαν τραγούδια παραδοσιακά από την κάθε χώρα. Το πρόγραμμα των ημέρων ήταν γεμάτο με υπέροχες δραστηριότητες και μοναδικές εμπειρίες.   Μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια που διοργανώθηκαν όπως εργαστήριο κατασκευής καλλυντικών, εργαστήριο για ενημέρωση για αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα και πως να το υπολογίζουν όπως και για τη σημασία του νερού στη παραγωγή διαφόρων προϊόντων και εργαστήριο για το Φίλτρο Νερού και Όξινης Βροχής. Επιπλέον μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες ξεναγήθηκαν στην πόλη της Λιουμπλιάνας μιας καταπράσινης πρωτεύουσας με εντυπωσιακά κτίρια. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε παράκτια περιοχή όπου οι μαθητές/τριες έκαναν πτηνοπαρατήρηση. Μοναδική εμπειρία ήταν η θαλάσσια βόλτα με σκάφος όπου έγινε ενημέρωση για την προστασία των δελφινιών.

Μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες αποκόμισαν αξέχαστες εμπειρίες μέσα από αυτές τις τρεις κινητικότητες και δημιούργησαν φιλίες από την επαφή τους με μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες από 5 άλλες διαφορετικές χώρες. Ακολουθούν άλλες τρεις κινητικότητες την επόμενη σχολική χρονιά για ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος.

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










796