Γυμνάσιο Ναρέκ: Ο λοιμός του Απόλλωνα μεταφέρεται στην εποχή του covid-19


 Επικαιροποίηση στο μάθημα της Αρχαιογνωσίας Β’ Γυμνασίου

Ως γνωστόν στη Β’ Γυμνασίου οι μαθητές διδάσκονται στο μάθημα της Αρχαιογνωσίας την Ιλιάδα του Ομήρου, στην απόδοσή της στα Νέα Ελληνικά. Διαβάζοντας και αναλύοντας το κείμενο του Ομήρου και συγκεκριμένα τον διάλογο Αγαμέμνονα – Αχιλλέα στη ραψωδία Α, στίχοι 54 – 188, οι μαθητές αυθόρμητα συνέδεσαν τον λοιμό του Απόλλωνα με τον κορωνοϊό, τη λοιμική ασθένεια που οι ίδιοι βίωναν στις μέρες μας.

Με αφορμή αυτή την αυθόρμητη και αυτόθελη αντίδραση αποφασίσαμε να αφιερώσουμε κάποια μαθήματα στη δημιουργία μιας ομαδικής εργασίας, μέσα στο πλαίσιο της οποίας θα ανακατασκευάζαμε το κείμενο του Ομήρου με βάση τα δεδομένα της εποχής μας. Έτσι ο covid -  19 έγινε covid – Απόλλωνας, ο Αχιλλέας έγινε ο Υπουργός Υγείας Πρωτοκολείδης, οι θεοί Ήρα και Δίας έγιναν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Διόκυπρος, οι Δαναοί έγιναν οι Κυπραίοι, ο μάντης Κάλχας, ο επιδημιολόγος Καλχαγιάννης και o Αγαμέμνονας έγινε ο γιατρός Γιατρείδης.

Σκοπός της ομαδικής αυτής εργασίας δεν ήταν να θίξουμε πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά ‘να χρωματίσουμε’ το μάθημά μας με μιαν εύθυμη και ευχάριστη νότα, σε μια εποχή που όλα φαίνονται μουντά, άχρωμα και απαισιόδοξα.

Η εργασία των μαθητών έχει αναρτηθεί και στο YΤUBE: https://youtu.be/ztzhPHHN2YY

Χάρις Χριστοφή

(Φιλόλογος)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










623