Το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας διοργάνωσε διαθεματική ενδοσχολική ημερίδα για την αξία της Άσκησης σε συνάρτηση με την Υγιεινή Διατροφή, τη 19η Μαΐου 2022, στις 11:30 π.μ. με θέμα «Δια Βίου Άσκηση + Μεσογειακή Διατροφή = ΥΓΙΗΣ ΖΩΗ».
Αφόρμηση για αυτή την εκδήλωση, έδωσε η ανάγκη για προαγωγή των επιστημονικά επιβεβαιωμένων οφελών υγείας που παρέχει η εξατομικευμένη Σωματική Άσκηση σε συνδυασμό με την Υγιεινή Διατροφή. Ένας επιπλέον σκοπός είναι και η πρόληψη νόσων, όπως και η συμβολή στη θεραπεία τους, η οποία θα οδηγήσει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη μείωση του κόστους της για όλους τους πολίτες με εξοικονόμηση μεγάλων ποσών ετησίως προς όφελος της κοινωνίας.
Ενώ, λοιπόν, η χώρα δαπανά τεράστια ποσά για την υγεία, η παρούσα εκδήλωση φιλοδοξεί να προτείνει μία τεκμηριωμένη λύση στο πρόβλημα της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας, αλλά και του λανθασμένου τρόπου διατροφής.
Σωµατική Άσκηση, Υγιεινή Διατροφή, Υγεία και Ποιότητα Ζωής είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει την ανάγκη να προωθηθεί η Υγιεινή Διατροφή, η αύξηση της Σωματικής Δραστηριότητας και η πρόληψη της παχυσαρκίας τόσο σε Παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια πλευρά της ζωής μας που να μην επηρεάζεται από το τι και το πώς τρεφόμαστε. Η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κάνει το σώμα μας να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο και να χτίζει έναν συνολικότερο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η άσκηση από μέρους της, οι φυσικές δραστηριότητες και το παιχνίδι έχουν σημαντική επίδραση όχι μόνο στην υγιή ανάπτυξη του σώματος αλλά και στην υγιή κοινωνική, ψυχολογική και συναισθηματική ανάπτυξη.
Εν κατακλείδι, οφείλουμε να ενημερώσουμε τα παιδιά για τα οφέλη της Σωματικής Άσκησης, για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την έλλειψη της, καθώς και για το πλήθος των δραστηριοτήτων με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στο δικό μας σχολείο, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό της μαθητικής κοινότητας έχει μεταναστευτική βιογραφία, γεγονός που σημαίνει τη συνύπαρξη παιδιών με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, διαφορετικές αντιλήψεις. Όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τους γονείς, ώστε να αντιμετωπίζεται κάθε παιδί εξατομικευμένα και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσόντα του καθενός.
Κατ’ επέκταση, αυτό θα επιτρέψει, παράλληλα και τη διαμόρφωση θετικών αντιλήψεων μεταξύ των πολιτισμών, να δημιουργηθούν ανοικτές κοινωνίες, πολιτισμικά αρμονικές, που θα διακρίνονται από ισονομία, αλληλοκατανόηση, αλληλοαποδοχή και αλληλεγγύη, σε μια ολιστική προσέγγιση των ζητημάτων που άπτονται της ένταξης.
Στόχος λοιπόν, η συμβολή μας στην αλλαγή των ανθυγιεινών συνηθειών των μαθητών μας και η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για Σωματική Άσκηση και τη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση µε την Υγεία, λαµβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, τα έθιµα και τα πολιτισµικά χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή σε συνεργασία και µε φορείς από την τοπική κοινότητα.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η διευθύντρια του σχολείου μας, κ. Πολύμνια Ρούσου Τριανταφυλλίδου. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο κ. Μάριος Θωμά με την κ. Άντρη Αβραάμ, καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε συνεργασία με τη κ. Πέτρη Δανιήλ, καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας και τη κ. Λουκία Αγγελή, καθηγήτρια Φιλολογικών μαθημάτων.
Από τη Διεύθυνση