Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας: Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια Μικρασιατικής καταστροφής


   Το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, θέλοντας να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και στη διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων, διοργάνωσε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Σχολείου μια σεμνή και μεστή νοημάτων εκδήλωση με τίτλο «Μικρασία – Κύπρος: Mνησιπήμων Πόνος». 

Σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια υπέροχη εκδήλωση, που συγκίνησε και θύμησε σε όλους το χρέος και το καθήκον απέναντι στην πατρίδα και την ανάγκη διατήρησης της μνήμης.

Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό από τη Διευθύντρια κ. Αχεριώτου Σόφη, ομιλία από τον αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του                  Π. Κύπρου, Δρα Πέτρο Παπαπολυβίου και παρουσίαση της προσωπικής μαρτυρίας, μιας μικρασιάτισσας, της κ. Στέλλας Παύλου, εκπαιδευτικού.  Με πολλή ευστοχία και παραστατικότητα οι ομιλητές μετέδωσαν τα πικρά διδάγματα και τις συνέπειες από το τραγικό συμβάν στον σύγχρονο Ελληνισμό και ξύπνησαν μνήμες.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με πεζά και ποιητικά κείμενα, με θέμα την καταστροφή της Ιωνίας και της Σμύρνης, τα οποία απέδωσαν εξαιρετικά οι μαθητές μας και θεατρικό δρώμενο, βασισμένο σε πεζά και ποιητικά κείμενα μαθητών μας, από την ομώνυμη έκδοση της Εφημερίδας του Σχολείου μας, που απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων στον Διεθνή Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα – Ομογένεια, Εκπαιδευτικές γέφυρες».

Με ήθος και επαγγελματισμό οι μαθητές μας, μάς μετέφεραν νοερά στη Σμύρνη του 1922 και έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα γενιά αυτού του τόπου και το μέλλον του Ελληνισμού.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική από μαθητές του Σχολείου μας και της Γ΄ Τεχνικής, με τραγούδι που προκρίθηκε για τον τελικό Διαγωνισμού Τραγουδιού, τραγούδια από την καθηγήτρια Μουσικής κ. Λευκή Στυλιανού και έκλεισε με το τραγούδι Αμμόχωστος – Χώμα που περπάτησα, που ερμήνευσε έξοχα ο τραγουδιστής Στέλιος Χιώτης, συνοδευόμενος από όλο το ακροατήριο.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, που εργάστηκαν άοκνα και φιλότιμα για την επιτυχία της.

Στους φιλολόγους μας, Σοφία Ορφανίδου και Παναγιώτα Νικολάου, για τη σύνταξη των κειμένων, Έλενα Γεωργίου, Χριστιάνα Κορινού, Απόστολο Μακρίδη και Ανθή Αντωνιάδου, για τη διδασκαλία των κειμένων και τη σκηνοθεσία, στις καθηγήτριες μουσικής Σύλβια Ερμογενίδου και Λευκή Στυλιανού για τη μουσική επιμέλεια, στους κ. Απόστολο Μακρίδη και Στέφανο Παναγίδη για την τεχνική επιμέλεια και στη φιλόλογο κ. Μαρία Νεοφύτου για την ετοιμασία της πρόσκλησης, του προγράμματος και την ηλεκτρονική παρουσίαση και σε όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ο μεγαλύτερος έπαινος πρέπει να αποδοθεί στους μαθητές μας, Ζήνωνος Ασπασία Γ4, Μιχαηλίδη Μιχάλη Γ1, Πετρίδη Πέτρο Γ6, Μουσκή Αλέξανδρο Γ1, Ιουλιανό Μιχάλη Γ1, Ευαγγελακοπούλου Ραφαέλλα Γ5, Κυριακοπούλου Σύλβια Γ3, Ορθοδόξου Εβελίνα Γ3, Παφίτη Κυριακή Γ1, Ροδοσθένους Μαρίνα Γ4, Μεσαρίτη Ελισάβετ Γ3, Γεωργίου Δημήτρη Γ6, Δίγγλη Γιώργο Β4, Δίγγλη Μιχαήλ (ΤΕΣΕΚ Μακαρίου Γ΄), Ηροδότου Πάρη (ΤΕΣΕΚ Μακαρίου Γ΄), Σρέτερ Νικόλα Β4 και Χριστοφόρου Μιχάλη Β5, που μας χάρισαν μαγικές στιγμές και απέδειξαν ότι με αγάπη και συνεργασία μεταξύ καθηγητών και μαθητών, μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις, που τιμούν τους ίδιους και το Σχολείο τους.

 

Η Διεύθυνση του Σχολείου.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1410