Συμμετοχή Γυμνασίου - Λυκείου Δερύνειας – Σωτήρας στο πρόγραμμα Erasmus+ «SITE»


Το Γυμνάσιο - Λύκειο «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας - Σωτήρας συμμετέχει στο διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, με γενικό θέμα «Schools in Territorial Environment» («SITE»). Το πρόγραμμα σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών/τριών μας σε ζητήματα οικολογικού – περιβαλλοντικού περιεχομένου με κεντρικό θέμα το νερό στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης σχολεία από την πόλη Vila Nova de Cerveira της Πορτογαλίας, την πόλη Wieliszew της Πολωνίας, την πόλη Kunta Hora της Τσεχίας και την πόλη Orte της Ιταλίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κινητικότητες, μια σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Κατά την σχολική χρονιά 2021 - 2022 πραγματοποιήθηκαν τρεις κινητικότητες.

Η πρώτη κινητικότητα διεξήχθη στην πόλη Vila Nova de Cerveira της Πορτογαλίας, την περίοδο 13 - 17 Δεκεμβρίου 2021. Το θέμα της εργασίας που παρουσίασαν οι μαθητές μας ήταν «Η σχέση του ανθρώπου με το νερό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τη Λογοτεχνία και την Ιστορία».

Η δεύτερη κινητικότητα έλαβε χώρα στο Wieliszew της Πολωνίας, από τις 21 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2022 και είχε ως θέμα «Το νερό ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Κύπρο».

Η τρίτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και κατά την περίοδο 9 - 13 Μαΐου 2022 το σχολείο μας φιλοξένησε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς από τις χώρες - εταίρους. Το γενικό θέμα της τρίτης κινητικότητας ήταν η τοπική χλωρίδα και πανίδα, τις οποίες οι φιλοξενούμενοί μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δια ζώσης, με επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Κάβο Γκρέκο και στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή του Κάβο Γκρέκο, στις θαλάσσιες σπηλιές και στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι εταίροι μας ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό του τόπου μας με επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Δερύνειας, στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι Αγίας Νάπας, καθώς και στη Λευκωσία, όπου περιηγήθηκαν στην εντός των τειχών πόλη και στη Λαϊκή Γειτονιά και ξεναγήθηκαν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

Οι φιλοξενούμενοί μας έζησαν από κοντά το πρόβλημα της κατοχής και διαίρεσης του νησιού μας, αφού επισκέφτηκαν το Οδόφραγμα Δερύνειας και είδαν την ερειπωμένη πόλη της Αμμοχώστου από το παρατηρητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμμοχώστου και στη συνέχεια παρακολούθησαν σύντομο βίντεο για την κατεχόμενη πόλη μας. Την εμπειρία της Πράσινης Γραμμής τη βίωσαν και κατά την επίσκεψή τους στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στη Λευκωσία.

Πέραν του εκπαιδευτικού μέρους του Προγράμματος, οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τις συνήθειες του τόπου μας, απολαμβάνοντας την κυπριακή φιλοξενία. Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν για δείπνο από τις οικογένειες των Κύπριων μαθητών και οι εκπαιδευτικοί απόλαυσαν την κυπριακή κουζίνα, σε δείπνο που παρέθεσαν οι Κύπριοι συνάδελφοί τους.

Το πλούσιο σε εκπαιδευτικές εμπειρίες πρόγραμμα, οι ομορφιές του νησιού μας και η ζεστασιά με την οποία αγκαλιάστηκαν οι εταίροι μας δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενούς μας, οι οποίοι αναχώρησαν από το νησί μας έχοντας πληθώρα αναμνήσεων στις αποσκευές τους.

 Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Γυμνάσιο Λύκειο Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας – Σωτήρας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










981