Πρόγραμμα Erasmus+, Γυμνάσιο Ζακακίου 2019-2022


Τα τρία τελευταία χρόνια (2019 - 2022) το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο Overcome. Στόχος του προγράμματος ήταν η μεταφορά της διδασκαλίας εκτός των ορίων της σχολικής αίθουσας και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών σε εξωτερικές δραστηριότητες που οδηγούν σε αποτελεσματικότερη μάθηση. Σ’ αυτά τα πλαίσια, οι πιθανότητες σχολικής εγκατάλειψης και ο κοινωνικός αποκλεισμός  μειώνονται αισθητά, καθώς όλοι οι μαθητές αλληλοεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος ήταν η παροχή άμεσης προσωπικής επαφής με τη φύση που θα ευνοούσε τη συμμετοχή των μαθητών σε εξωτερικές δραστηριότητες και θα ενίσχυε τη φυσική τους κατάσταση, η προώθηση συνεργατικής και ολιστικής προσέγγισης στη διδασκαλία και τη μάθηση, η μείωση της ανισότητας στην πρόσβαση υπαίθριων δραστηριοτήτων, η ανάπτυξη βασικών προσωπικών και κοινωνικών ικανοτήτων, η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της χρήσης του ITC (Instrumental Communication - επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών συσκευών), όπως και η  γνωριμία με άλλους λαούς και πολιτισμούς με σκοπό την καλλιέργεια πολυπολιτισμικής συνείδησης.

Οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι η Φινλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Γερμανία  και η  Κύπρος, με τη Γερμανία να έχει το συντονιστικό ρόλο. Τα σχολεία που έλαβαν μέρος στο Overcome είναι το Mittlelschule Lindau (Γερμανία), το Novaschool Añoreta (Ισπανία), το Pimary School Fram (Σλοβενία) και το Harjurinteen koulu Loviisa (Φινλανδία)

Στην πρώτη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία (14-18 Οκτωβρίου 2019) συμμετείχαν η Βασιλική Νικολάου-Δράκου από την ειδικότητα της Φυσικής και η Ευθυμία Γεωργίου από την ειδικότητα των Αγγλικών. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκπαιδεύσεις και διευθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες που αφορούν στη διεκπεραίωση του προγράμματος. Στη δεύτερη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία (02-08 Φεβρουαρίου 2020) συμμετείχαν οι συνάδελφοι καθηγητές, τέχνης Δήμος Κολοκασίδης και μουσικής Αντρέας Παπαδόπουλος. Δυστυχώς, στην τρίτη κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, η Κύπρος δεν συμμετείχε λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Οι κινητικότητες της Γερμανίας (24-30 Απριλίου 2022) και της Κύπρου (01-07 Μαΐου 2022) που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των χωρών, στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς έγιναν όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες. Στο ταξίδι της Γερμανίας συμμετείχαν η Βασιλική Νικολάου-Δράκου και η Μαρία Καλλούσια, οι οποίες συνόδευσαν παιδιά Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Στην κινητικότητα της Κύπρου, οι Ευρωπαίοι εταίροι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την κυπριακή φιλοξενία, καθώς είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν μια σειρά από αρχαιολογικούς χώρους και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας.

Τελευταία πραγματοποιήθηκε η κινητικότητα στη Φινλανδία (15-21 Μαΐου 2022), όπου και ολοκληρώθηκε ο κύκλος του προγράμματος. Σ’ αυτή την τελευταία συνάντηση συμμετείχαν η Ευθυμία Γεωργίου και η Κυριακή Καρκαλλή, οι οποίες επισκέφθηκαν, μαζί με μια ομάδα μαθητών της Β΄Τάξης, την πόλη Loviisa, όπου συμμετείχαν σε  εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και σε ομαδικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου.

 Η συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα ήταν εμπειρία ζωής για τους μαθητές μας, καθώς τους έφερε σ’ επαφή με παιδιά άλλων χωρών, με τα οποία είχαν την ευκαιρία να μάθουν, να ακούσουν, να δουν, να γελάσουν, να συμβιώσουν και τελικά να αλληλοεπιδράσουν. Αυτή η αλληλοεπίδραση ήταν ένα από τα καλύτερα μαθήματα ζωής για τα παιδιά όλων των χωρών που έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες, αφού σίγουρα συνέβαλε στη γνωριμία με τον Άλλο, στην αποδοχή του και εντέλει στην καλλιέργεια στις συνειδήσεις των παιδιών μας μιας συλλογικής Ευρωπαϊκής συνείδησης. Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε μια τόσο όμορφη εμπειρία…

Καλλούσια Μαρία, Φιλόλογος

Εκ της συντονιστικής επιτροπής

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










844