Αυλαία για δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ για το Λανίτειο Λυκειο


   Πραγματοποιήθηκε στις 2/6/2022 το βράδυ η εσπερίδα ενημέρωσης και τελετή λήξης των κινητικοτήτων των δύο Προγραμμάτων Erasmus+ KΑ2 του Λανιτείου Λυκείου. Πρόκειται για τo Project, Volunteerism and Active Citizenship: From Individuals to Organizations  με συντονιστικό σχολείο  το Λανίτειο Λύκειο, το οποίο είχε ως θέμα τον εθελοντισμό, την ιδιωτική και θεσμική πρωτοβουλία. Το δεύτερο Project με τίτλο Strengthening self-esteem and developing key students' competences through their personal development είχε ως θέμα τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθηση των μαθητών μέσα από διαφορετική θεματολογία και είχε ως συντονιστικό σχολείο, ένα σχολείο από την Πολωνία και το Λανίτειο Λύκειο συμμετείχε ως εταίρος.

      Η τελετή λήξης ήρθε ως επιστέγασμα μιας υπερπροσπάθειας της ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Λανιτείου Λυκείου, καθώς τα δύο Προγράμματα είχαν ξεκινήσει το 2019 και πάγωσαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο ένας χρόνος παράτασης που δόθηκε για την ολοκλήρωση τους ήταν ουσιαστικά τρεις μήνες λόγω του ότι οι κινητικότητες επανάρχισαν τον Φεβρουάριο του 2022 και έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν τις εξετάσεις Μαΐου. Επομένως ακολούθησε ένας μαραθώνιος οργάνωσης και πραγματοποίησης των κινητικοτήτων οι οποίες ολοκληρώνονταν η μια μετά την άλλη σχεδόν ανά βδομάδα. 

     Μέσα στις δυσκολίες για την πραγματοποίηση τους ήταν ο Covid19 που σε δύο περιπτώσεις προκάλεσε πρόβλημα ευτυχώς όχι άλυτο. Την ίδια στιγμή και ενώ όλα έδειχναν ότι θα μπορούσαν να κυλήσουν όλα ομαλά ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος προκάλεσε ανησυχία και φόβο στους συμμετέχοντες καθηγητές, στους μαθητές και τους γονείς τους και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε ματαιώσεις συμμετοχής. Παρόλα αυτά οι κινητικότητες ολοκληρώθηκαν όλες μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μάη. 

       Για το Project, Volunteerism and Active Citizenship: From Individuals to Organizations συμμετείχαν η Κύπρος με το Λανίτειο, η Μόντενα, Ιταλία, η Οραντέα, το Τούκουμς, Λετονία το Ostrow Wielkopolski, Πολωνία και το  Κοϊνάρε, Βουλγαρία. Για το Project Strengthening self-esteem and developing key students' competences through their personal development συμμετείχαν το Γκνιέζνο, Πολωνία, η Αλμπουφέιρα, Πορτογαλία το Λανίτειο Λύκειο, το Αμπαράν, Ισπανία, η Κλαιπέτα, Λιθουανία, και η Ελλάδα με την Άρτα.

       Συνολικά από το Λανίτειο συμμετείχαν περίπου 45 μαθητές σε κινητικότητες και περίπου 300 μαθητές του σχολείου κατά τις δραστηριότητες των δύο Προγραμμάτων στην Κύπρο. Συμμετείχαν επίσης 12 εκπαιδευτικοί του Λανιτείου Λυκείου στις κινητικότητες στο εξωτερικό και περίπου 30 εκπαιδευτικοί στις δράσεις του σχολείου στην Κύπρο. Σε ευρύτερη κλίμακα συμμετείχαν στις κινητικότητες περίπου 150 μαθητές για κάθε Πρόγραμμα από τις έξι Ευρωπαϊκές χώρες και συνολικά για τα δύο Project είχαν συμμετοχή στις τοπικές δράσεις σε όλες τις χώρες και για τα δύο Προγράμματα περίπου 3000 μαθητές.

      Η ολοκλήρωση των δύο Προγραμμάτων ξεκίνησε με τις ευχές του αείμνηστου Γιώργου Ιωσηφίδη ο οποίος υποδέχθηκε την πρώτη ομάδα εταίρων του Λανιτείου Λυκείου κατά την πρώτη κινητικότητα του πρώτου Προγράμματος τον Ιανουάριο του 2020. Αργότερα δύο χρόνια μετά όταν η ομάδα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τον ρώτησε αν θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα, έγνεψε καταφατικά και χαμογελώντας είπε: Εσεις τι λέτε; Να τα αφήσουμε; Τον Νοέμβριο του 2021 υποδέχθηκε και τη δεύτερη ομάδα εταίρων κατά τη φιλοξενία του Λανιτείου Λυκείου στη Λεμεσό. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα ευρωπαϊκών Προγραμμάτων χρωστάει ευχαριστίες στον αείμνηστο Γιώργο Ιωσηφίδη για την πλήρη στήριξη του. 

        Ευχαριστίες επίσης εκ μέρους της Διεύθυνσης και της Ομάδας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Λανίτειου στον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου και ιδιαίτερα στον πρόεδρο Αβραάμ Κυριακιδη. Μεγάλη επίσης ήταν η συμβολή και στήριξη της υπεύθυνης Βοηθού Διευθύντριας Α΄, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Σταυρούλας Παπαδοπούλου η οποία εκτελεί σήμερα χρέη Διευθύνουσας. Σημαντική προσφορά είχε επίσης κατά το 2019 η Βοηθός Διευθύντρια Γιώτα Χριστοδουλίδου και αργότερα η αντικαταστάτρια της, Βοηθός Διευθύντρια, Αθηνά Νεοφύτου Θουκυδίδη. 

      Σε γενικές γραμμές οι δράσεις των Δύο Προγραμμάτων Erasmus+ σύμφωνα με τους μαθητές που συμμετείχαν, αποτελούν εμπειρίες ζωής για τα παιδιά, δημιουργούν το συναίσθημα της Ευρωπαϊκής ενότητας, εξασκούν δεξιότητες γλωσσικές, επικοινωνιακές και άλλες πιο συγκεκριμένες ανάλογα με τη θεματολογία του Προγράμματος. Προάγουν την πρωτοβουλία των νέων, τον πιο εύκολο απογαλακτισμό από τους γονείς, την κριτική σκέψη και τη διάθεση να γνωρίσουν κόσμο, να αποδεχθούν άλλους ανθρώπους και να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτοί.

Για την ομάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Χριστόδουλος Σταμάτης

Συντονιστής και Πρόσωπο Επαφής για το Λανίτειο Λύκειο.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


588