Ημέρα Ομίλων Βιωματική Μάθηση στο Γυμνάσιο Δροσιάς


«Η γνώση γίνεται κεκτημένο όταν την αποκτάς μέσα από το βίωμα, την εμπειρία, τη δράση και τη διάδραση.». Με αυτό το σκεπτικό στις 13 Μαΐου διεξάχθηκε η μέρα των ομίλων στο σχολείο μας. Τα παιδιά μας συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό σε 17 συνολικά ομίλους οι οποίοι ανέλαβαν δράση με απόλυτη επιτυχία εντός και εκτός σχολείου.

Το τμήμα Α1 επέλεξε τον  Περιβαλλοντικό Όμιλο και επισκέφθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τη  Βιβλιοθήκη Δήμου Λάρνακας. Υπεύθυνες καθηγήτριες του ομίλου ήταν η κ.  Εύη Αυξεντίου και η Σταυρούλα Κλώνη.

Το τμήμα Α2 ως Ιστορικός- Αρχαιολογικός Όμιλος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας  Τα εκθέματα στις δύο πτέρυγες του Μουσείου έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να απολαύσουν τη διαδρομή στην ιστορία της Επαρχίας Λάρνακας. Ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και αφουγκράστηκαν τα μυστικά της ζωής των αρχαίων προγόνων μας. Σε κάθε μαθητή δόθηκε διαφορετικό φύλλο εργασίας με φωτογραφίες εκθεμάτων και έπρεπε να ψάξουν να τα βρουν και να καταγράψουν όσο πιο πολλές πληροφορίες μπορούν. Ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας με περιήγηση στην καινούρια αίθουσα  στον κάτω όροφο  που είναι αφιερωμένη στις εντυπωσιακές σαρκοφάγους. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν η κ. Δέσποινα Χριστοφή και ο κ. Ανδρέας Δαμιανού.

Ο Θρησκευτικός Όμιλος, τμήμα Α3, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία την Αγγελόκτιστη και στο περιβόλι του Αγίου Λαζάρου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις δύο εκκλησίες και στη συνέχεια έκανα πίκνικ και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια στους κήπους της Αγγελόκτιστης. Τα παιδιά συνοδεύτηκαν από τον πατέρα Βαρνάβα Μίσιη Ελένη Γεωργιάδου.

Ο Όμιλος Μνήμης Κατεχομένων, τμήμα Α4, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ Μαργαρίτα Χαραλαμπίδου προσκάλεσε  την κυρία Άννα Χαριδήμου, πρόσφυγα από το Ριζοκάρπασο, η οποία μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις μνήμες της από το κατεχόμενο τόπο της. Η κατάθεση ψυχής της κ. Χαριδήμου συγκίνησε παιδιά και εκπαιδευτικούς.  Το Α5 ως Θεατρικός/ Καλλιτεχνικός Όμιλος την μέρα των ομίλων πραγματοποίησε ένα θεατρικό εργαστήρι κατά το οποίο, έγινε γενική εισαγωγή στα θεατρικά έργα, δομή θεατρικών έργων, ιστορία του θεάτρου. Οι μαθητές έκαναν πρόβες από κομμάτια θεατρικού έργου. Έγινε επίσης δραματοποίηση κειμένου νεοελληνικής λογοτεχνίας από το σχολικό βιβλίο. Υπεύθυνος καθήγητής ήταν ο  κ. Ιωάννης Χάρκας.

Το Α6 αναλαμβάνοντας τον τεχνολογικό όμιλο είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει τον Δρα.Χρίστο Ρουσιά, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Π.Ι.Κ). Ο κ. Ρουσιάς χρησιμοποίησε εξοπλισμό και εφαρμογές από το Ψηφιακό Υποστηριζόμενο Περιβάλλον Μάθησης (Ψ.Υ.Π.Μ). Τα παιδιά αξιοποίησαν εκπαιδευτικές εφαρμογές με χρήση τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Οι εφαρμογές είχαν θέματα από την Βιολογία, Γεωγραφία, Ιστορία καθώς και άλλες διαθεματικές ενότητες όπως κλιματική αλλαγή κ. α . Την όλη δράση συντόνισε η κ. Αγγέλα Σεργίδου.

Ο Αθλητικός Όμιλος Β1 πραγματοποίησε Παραλιακή Πετοσφαίρεση στην περιοχή των Φοινικούδων  στη Λάρνακα με τη συνοδεία του κ. Στέλιου Τσιβιτανίδης  και της κ. Ελένης Ονουφρίου.

Το τμήμα Β2 ανέλαβε τον Όμιλο Μαγειρικής. Τα παιδιά του Β2 επιστράτευσαν τις μαγειρικές τους ικανότητες. Επιθυμώντας να συνδυάσουν τις επετειακές δραστηριότητες για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατικής Καταστροφή με τον όμιλό τους επέλεξαν να παρασκευάσουν κουλουράκια σμυρναίικα. Έψαξαν και προετοίμασαν τη συνταγή και τα υλικά και τη μέρα των ομίλων… δημιούργησαν στην αίθουσα οικιακής οικονομίας του σχολείου μας η οποία μοσχοβόλησε, κανέλα πορτοκάλι και εφηβικό ενθουσιασμό. Υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης ήταν η κ. Ιωάννα Βασιλειάδου.                                                                                   

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ιστορικού/Λαογραφικού Ομίλου του τμήματος Β3, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου μέσα από τα πολλά κανόνια, τις άμαξες αρμάτων, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες, μεσαιωνικά κιονόκρανα, το οικόσημο-ασπίδα της οικογένειας Ντε Νόρες, ανάγλυφες μορφές Λατίνων αρχόντων, την αρχιτεκτονική αλλά και τη χρήση (αποθήκες, φυλακές/τόποι εκτελέσεων) των χώρων, κατάλοιπα που άφησαν στο πέρασμά τους Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι κατακτητές. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν η κ. Μαίρη Αραβή  και η κ. Σταύρη Σταύρου.

Το B4 ως Αθλητικός όμιλος παρουσίασαν εργασίες/μελέτες τους σχετικές με τις αξίες του αθλητισμού και θα συζήτησαν τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση των αξιών αυτών στην καθημερινότητα τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη Λένα Θεοδώρου Γυμνάστρια- Χορογράφος, με την οποία οι μαθητές μοιράστηκαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Οι υπεύθυνοι καθηγητές της δράσης ήταν η κ. Εύη Χάιλου και ο κ. Χρίστος Κυρατζής

Στο πλαίσιο της ημέρας ομίλων το τμήμα Β5 μαζί με το Γ1 επέλεξαν τη συμμετοχή τους στον Αθλητικό Όμιλο. Τα παιδιά παρακολούθησαν τρείς διαλέξεις από διακεκριμένα άτομα στο χώρο του αθλητισμού: α) από τον παραολυμπιονίκη τοξοβολίας Χρίστο Μισό, ο οποίος καθήλωσε με την κατάθεση της προσωπικής του εξέλιξης και εμπειρίας ζωής τους μαθητές/τριες μας αλλά και την παρουσίαση του αθλήματος αφού έφερε το τόξο του, β) από την ολυμπιονίκη Χρύσα Γκουτενούδη, όγδοη Ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα 2004 με τη σκυταλοδρομία 4x400 η οποία μοιράστηκε την εμπειρία της και απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών/τριων σχετικά με τον χρόνο προετοιμασίας αλλά και την αφοσίωση που απαιτείται για να φτάσεις στο υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού γ) από τη Λένα Θεοδώρου, πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ, Χορεύτρια  λάτιν και Δασκάλα χορού η οποία περιέγραψε στους μαθητές/τριες την προσωπική της εξέλιξη αλλά και τις θυσίες που έχει κάνει από μικρή για να πετύχει τους στόχους της. Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να ικανοποιηθούν οι ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών μας. Υπεύθυνες καθηγήτριες των δράσεων ήταν η κ. Σοφία Ραβατομάγκα και η κ. Μαρία Ευθυμίου.

Το Β6 στο πλαίσιο του επιστημονικού ομίλου τα παιδιά επισκέφθηκαν Youth Master Space Λάρνακας. Έγινε ξενάγηση στους χώρους και στα εργαστήρια του Master Space και οι μαθητές μας έλαβαν μέρος σε εργαστήριο μαζί με τους λειτουργούς του χώρου κατά το οποίο ασχολήθηκαν με προγραμματισμό μέσω της πλακέτας Arduino. Υπεύθυνες καθηγήτριες ήταν η κ. Άντια Μαυρομάτη και η κ. Μαρίνα Λάμπρου.

Το Γ2 ως όμιλος Εικαστικών Τεχνών /Τέχνης προσκάλεσε τον κ. Πέτρο Πτωχόπουλο  στο σχολείο μας για να μιλήσει για τις τέχνες της Ζωγραφικής και της Αρχιτεκτονικής. Κατά την επίσκεψή του ζωγράφισε ένα υπέροχο πίνακα τον οποίο και  δώρισε στο σχολείο. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Χάρης Αριστοτέλους.

Το Γ3 ως Επιστημονικός Όμιλος επισκέφτηκε το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου όπου η υπεύθυνη του μουσείου κυρία Νόνη Παπουή μας ξενάγησε στον χώρο του. Οι μαθητές μας είδαν την έκθεση φωτογραφίας, την αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα που βρέθηκαν στην Αθηένου από την Ύστερη εποχή του χαλκού μέχρι και την Ελληνιστική περίοδο. Ακόμη είδαν τη συλλογή της εκκλησιαστικής τέχνης με φορητές εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από τον Μοναχό Καλλίνικο Σταυροβουνιώτη, το εργαστήριο Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού μαθαίνοντας για την τέχνη της αγιογραφίας και του ψηφιδωτού των αδερφών Γιώργου και Άλκη Κεπόλα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν την Εθνογραφική συλλογή που υπήρχε εκεί, όπου παρουσίαζε τη ζωή των κατοίκων του 20ου αιώνα αλλά και τη συλλογή για τη συμμετοχή και τη θυσία Αθηενιτών που έπεσαν μαχόμενοι στα πολεμικά δρώμενα του αιώνα. Επίσης, τα παιδιά επισκέφθηκαν την παραδοσιακή οικία του Μοναχού Καλλίνικου όπου παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παρασκευής χαλουμιού. Φυσικά το δοκίμασαν μαζί και με άλλα τοπικά εδέσματα της κοινότητας. Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Σίμος Γιασουμής και η κ. Χριστιάνα Ταβιτιάν.

Οι μαθητές του Γ4 επέλεξαν τον όμιλο Κυκλοφοριακής Αγωγής.  Οι μαθητές είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική διάλεξη από το μέλος της Τροχαίας Λάρνακας κ. Κυριάκο Παντελή με θέμα: «Οδήγηση και εξαρτησιογόνες ουσίες». Οι υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Σπύρος Κοκόλης και η κ. Κωνσταντίνα Δειλινού.

Το Γ5 Φωτογραφικός Όμιλος πραγματοποίησε εκπαιδευτική φωτογραφική εξόρμηση στην Λάρνακα. Το Γ5 φωτογράφησε σημεία της πόλης της Λάρνακας. Τα παιδιά με ενθουσιασμό και καλλιτεχνική προοπτική φωτογράφησαν τον παραλιακό δρόμο των Φοινικούδων και σημεία από την παλιά γειτονιά της πόλης. Τα παιδιά συνοδεύτηκαν από την κ. Μαρία Ζαχαρίου και τον κ. Χριστόφορος Στυλιανού

Η χαρά των παιδιών ήταν τεράστια και αγκάλιασαν τις δράσεις με ενθουσιασμό!
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


582