Κινητικότητα Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών στην Πορτογαλία


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ KA229 «Pantins pour l’ inclusion»

  Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με θέμα «Pantins pour l’ inclusion». Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τα σχολεία Liceul Teoretic "Mihail Kogalniceanu" Vaslui  και το Scoala Gimnaziala nr. 1 Pungesti της Ρουμανίας, το Istituto Comprensivo Statale Frosinone 3, της Ιταλίας, και το Agrupamento de Escolas de Vialonga, της Πορτογαλίας.

Το θέμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η τέχνη του κουκλοθέατρου ως εναλλακτικού τύπου εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ο  σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σ’ επαφή με τη δημιουργία κουκλοθέατρου που αποτελεί μια σύνθετη μορφή τέχνης, έκφρασης και επικοινωνίας με μακρόχρονη πολιτισμική διαδρομή και ν’ αποκομίσουν τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στη συναισθηματική, νοητική και γνωστική τους ανάπτυξη.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Πορτογαλία (Λισαβόνα – Πόρτο) στις 22-27 Μαΐου 2022. Στη συνάντηση εκπροσώπησαν το Σχολείο μας οι καθηγητές της ομάδας των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Αντώνης Αντωνίου, Φάνη Σωτηρίου, Δώρα Αλεξίου, Ορθοδοξία Τορνάρη καθώς και δέκα μαθητές/τριες. Στην πόλη Λισαβόνα τύχαμε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους εταίρους. Ξεναγηθήκαμε στον κοινόχρηστο χώρο και τις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου Agrupamento de Escolas de Vialonga, παρακολουθήσαμε δράσεις των μαθητών, συνομιλήσαμε με καθηγητές και μαθητές και αντλήσαμε χρήσιμες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό τους σύστημα και τη σχολική τους καθημερινότητα.

Ακολούθως οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά για τη συγγραφή μιας ιστορίας στα αγγλικά εμπνευσμένης από το μύθο του Αισώπου «Ο λαγός και η χελώνα», έφτιαξαν τις φιγούρες που χρειάζονταν για την παρουσίαση της ιστορίας και τέλος η κάθε ομάδα παρουσίασε το δικό της κουκλοθέατρο.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε το μουσείο Museu da Marioneta το οποίο βρίσκεται  στη Μονή του Bernardas και είναι το πρώτο μουσείο στην Πορτογαλία αφιερωμένο αποκλειστικά στην ερμηνεία και τη διάδοση της ιστορίας του κουκλοθέατρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά  την ξενάγηση οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο και δημιούργησαν τις δικές τους κούκλες. Την ίδια μέρα  ξεναγηθήκαμε  στην πόλη της Λισαβόνας και συγκεκριμένα στο εμπορικό κέντρο της πόλης και στο μοναστήρι του saint Jeronimo,  όπου βρίσκεται και η λάρνακα με τα οστά του εξερευνητή Vasco da Gama.

Την τρίτη μέρα του προγράμματος, καθοδόν για την πόλη του Πόρτο,  επισκεφθήκαμε τη βασιλική της Αγίας Τριάδας και τη βασιλική της Παναγίας του Ροδαρίου στην πόλη Φάτιμα, ένας ιερός χώρος για τους Πορτογάλους και όλους τους καθολικούς. Φτάνοντας στο Πόρτο ξεναγηθήκαμε σε ένα παλιό οινοποιείο της περιοχής όπου γευτήκαμε τοπικούς οίνους και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στη γραφική και πανέμορφη παλιά πόλη.

 Την επόμενη μέρα οι  διοργανωτές του προγράμματος επιφύλαξαν μια ευχάριστη έκπληξη προς τους μαθητές και καθηγητές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά μια παράσταση με μαριονέτες από το εργαστήριο Marionetas Rui Sousa που χάρισε άφθονο γέλιο σε όλους.

  Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφού εκπληρώθηκαν όλοι οι στόχοι και οι συμμετέχοντες, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες, ωφελήθηκαν πολύπλευρα.  Τα εργαστήρια στα οποία οι μαθητές συμμετείχαν γράφοντας δική τους ιστορία, κατασκευάζοντας τις δικές τους κούκλες, σκηνοθετώντας και παρουσιάζοντας το δικό τους κουκλοθέατρο συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της αγαστής συνεργασίας. Οι μαθητές κινητοποίησαν τη φαντασία και το συναίσθημά τους, άσκησαν την κρίση τους, πειραματίστηκαν με τη χρήση διαφόρων υλικών,  αυτοσχεδίασαν και εκφράστηκαν δημιουργικά.  Επίσης, με την υπόδυση ρόλων τόνωσαν την αυτοπεποίθησή τους, εξέφρασαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του και συνειδητοποιήσαν τις επικοινωνιακές και λεπτές κινητικές δεξιότητες που απαιτεί η τέχνη του κουκλοθέατρου.

  Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα παρέχουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις χώρες με τις οποίες συνεργάζονται, να μάθουν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Εμπλουτίζουν, επομένως, τις γνώσεις τους, υιοθετούν καλές πρακτικές, καλλιεργούν τον σεβασμό και την αποδοχή στη διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα κατανοούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.  Τους δίνεται επομένως η ευκαιρία να βιώσουν μια έντονη εμπειρία, ν’ αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν με τους εταίρους και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις δυνατότητές τους. Τα προγράμματα αυτά, αδιαμφισβήτητα, αποτελούν φάρο που φωτίζουν και ανοίγουν διάπλατα τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

Φάνη Σωτηρίου, Φιλόλογος

Ορθοδοξία Τορνάρη, Φιλόλογος

Θεοδώρα Αλεξίου, Φιλόλογος

Αντώνης Αντωνίου, Καθηγητής Πληροφορικής – Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus

Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










854