ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν εντατικό διάλογο για συμφωνία για το καθεστώς εργασίας στα ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ


Οι εργαζόμενοι ζήτησαν στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής να βρεθεί άμεσα μια δίκαιη λύση, η οποία να εφαρμοστεί τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023

Με ανακοίνωσή τους οι συντεχνιών ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ, ΠΕΟ ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς των Απογευματινών Βραδινών Προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ σχετικά με τη συζήτηση που έγινε χθες Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες 14/06/2022 συνεδρία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας όπου συζητήθηκε ακόμη μια φορά το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργοδοτούνται με αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ ο Γενικός του Διευθυντής ανέλυσε τις προθέσεις του Υπουργείου για μετατροπή εκπαιδευτικών σε μισθωτούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Η πρόθεση του ΥΠΠΑΝ  είναι η κάλυψη μέρους των αναγκών κάποιων προγραμμάτων με διορισμένους εκπαιδευτικούς και με την απασχόληση αδιόριστων εκπαιδευτικών με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ΥΠΠΑΝ θεωρεί ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις για τις αλλαγές που έχει πρόθεση να εφαρμόσει και εκτιμά ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά 2023-2024.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ ζήτησαν για πολλοστή φορά τον ορισμό εντατικών συναντήσεων με το ΥΠΠΑΝ για να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς απασχόλησης τη σχολική χρονιά 2022-2023. Ζήτησαν από το ΥΠΠΑΝ να δώσει τα στοιχεία που έχουν ζητήσει για να τα επεξεργαστούν και να τοποθετηθούν ώστε να υπάρξει διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα προγράμματα. Ζήτησαν επίσης να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν πιστά προς αποφυγή καθυστερήσεων. Αναφέρθηκαν επίσης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ημερομηνίας 6/6/2022 η οποία έκρινε ως συνταγματική και καθόλου αντίθετη με το νόμο την τροποποίηση του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων Αρ. 6 νόμος του 2021. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο τροποποιητικός νόμος αποσκοπεί στο να συμπεριληφθεί ‘ο όρος ‘μισθωτός’ για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που αποδίδεται σε τέτοια σύμβαση προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτούμενων’. Η απόφαση αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα με τη δημοσίευση του νόμου και αναλόγως των εξελίξεων θα σας ενημερώσουμε.

Σε ερώτηση προς τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσο ο νόμος είναι άμεσα εφαρμόσιμος και επηρεάζει τα ΑΒΠ του ΥΠΠΑΝ, η εκπρόσωπος της δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι μπορεί ο καθένας να αποστείλει αίτημα στη Διευθύντρια των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητώντας να εξεταστεί κατά πόσο η περίπτωση του αφορά μισθωτό ή όχι πρόσωπο.

Οι εκπρόσωποι των προγραμμάτων διατύπωσαν για ακόμα μια φορά τη θέση τους ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια δίκαιη λύση η οποία να εφαρμοστεί τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023.

Ως συντεχνίες δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε σε εντατικό διάλογο για εξεύρεση λύσης που να διαφυλάττει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών μας και απαιτούμε την εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων οι οποίες δικαιώνουν τον αγώνα για τερματισμό της εφαρμογής καθεστώτος απασχόλησης με αγορά υπηρεσιών». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.




Newsletter










434