Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ KA229


“Let’s be Eco-SustainAble, towards 2030”

Ομάδα μαθητριών και εκπαιδευτικών του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών ταξίδεψε μεταξύ 22 και 27 Μαΐου στη Μάλαγα της Ισπανίας στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του Προγράμματος Erasmus+ KA229 “Let’s be Eco-SustainAble, towards 2030”.

Το σχολείο μας συμμετέχει στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα από το 2019, συμπράττοντας με πέντε άλλα ευρωπαϊκά σχολεία (Istituto Comprensivo Velletri Centro της Ιταλίας, 51 Secondary and Primary School "Elisaveta Bagryana" της Βουλγαρίας, College Pierre Mendes France της Γαλλίας, Agrupamento de Escolas Viseu Norte της Πορτογαλίας και IES MIGUEL ROMERO ESTEO της Ισπανίας), με γενικό στόχο τη μείωση του ποσοστού πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης μέσα από ποικιλία καινοτόμων και ελκυστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της αειφόρου διαβίωσης. Οι επιμέρους στόχοι του Προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη του αισθήματος του «ανήκειν» στο βιολογικό και πολιτισμικό περιβάλλον, στην αναγνώριση του φυσικού περιβάλλοντος ως κληρονομηθέντος κοινού αγαθού που πρέπει να μεταβιβαστεί στις επόμενες γενιές για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη διόδων προβληματισμού και εμπειρίας για την κατανόηση της περιοχής ως κοινής κληρονομιάς, ώστε οι νέοι να αλληλεπιδρούν με θεσμικούς και πολιτισμικούς φορείς για τον εντοπισμό γνωστικών ενεργειών και εκπαίδευσης. Για τους σκοπούς του Προγράμματος μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί δρουν κατά κύριο λόγο εκτός των σχολικών αιθουσών, καθώς παιδαγωγικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διδασκαλία για το φυσικό περιβάλλον μέσα από την ιδέα της βιωματικής μάθησης (“action-centred learning”) παρακινεί τους μαθητές να εμπλακούν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία και να επιδείξουν μια προορατική στάση στις κοινότητές τους.

Η εξαμελής ομάδα μαθητριών του σχολείου μας αποτελούμενη από τις Κυριακή Φυσέντζου (Γ6), Θεογνωσία Ευαγγέλου (Γ6), Αντζουλίνα Πορτοκαλλή (Γ1), Θέκλα-Παναγιώτα Δημοσθένους (Β6), Μαρία Κάππελλου (Α8) και Άννα-Μαρία Ροκαδάκη (Α8), μαζί με τις εκπαιδευτικούς που τις συνόδευαν, τη φιλόλογο Παναγιώτα Κόκκινου, την καθηγήτρια Αγγλικών Αναστασία Τσόρλη και την καθηγήτρια Τέχνης Αντιγόνη Βασιλείου, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Ισπανούς εταίρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος IES MIGUEL ROMERO ESTEO και ακολούθησαν με πλήρη επιτυχία τις δραστηριότητες του προγράμματος μαζί με μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Σύμπραξης.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της κυπριακής αποστολής έκαναν πεζοπορία στο ξακουστό μονοπάτι Caminito del Rey, όπου απόλαυσαν τη μαγευτική θέα του τοπίου και γευμάτισαν στην ύπαιθρο μαζί με τα μέλη των αποστολών των υπόλοιπων χωρών, επισκέφθηκαν τη γραφική πόλη της Carratraca, έτυχαν ξενάγησης στο Δημαρχείο της Μάλαγας και στο κέντρο της πόλης, όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους δρόμους της παλιάς πόλης και να δουν το Πανεπιστήμιο, το ρωμαϊκό θέατρο, ένα από τα πιο ιστορικά σινεμά της Ισπανίας, το σπίτι του Πάμπλο Πικάσο και πολλά άλλα. Στο μουσείο του Πικάσο οι μαθήτριες συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης βάσει της τεχνοτροπίας του ξακουστού Ισπανού ζωγράφου. Η επαφή των παιδιών με το φυσικό τοπίο της Μάλαγας συνεχίστηκε με την επίσκεψη στον Βοτανικό-Ιστορικό Κήπο “La Concepción”, όπου έτυχαν ξενάγησης και συμμετείχαν σε βιωματικά παιχνίδια. Ο κύκλος των δραστηριοτήτων έκλεισε με πεζοπορία και πτηνοπαρατήρηση στο φυσικό καταφύγιο “Desembocadura del Guadalhorce”, καθώς επίσης και ομαδικά παιχνίδια στην παραλία της Μάλαγας.

Η τελευταία κινητικότητα του Προγράμματος Erasmus+ KA229 “Let’s be Eco-SustainAble, towards 2030” στη Μάλαγα της Ισπανίας υπήρξε για τις μαθήτριες του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών μια μοναδική εμπειρία ζωής, καθώς είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να έρθουν σε επαφή με νέες κουλτούρες και συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, να εξασκήσουν έμπρακτα τις γνώσεις τους όσον αφορά τις ξένες γλώσσες, να αναπτύξουν βασικές προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, να γνωρίσουν φυσικά και πολιτισμικά τοπία της οικοδέσποινας χώρας και να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή και οικολογική τους συνείδηση, εφόδια απαραίτητα για τον ενεργό Ευρωπαίο πολίτη του «αύριο».    

Τα μέλη της αποστολής, βαθιά ευγνώμονα για την ξεχωριστή ευκαιρία που τους δόθηκε, επέστρεψαν στην Κύπρο έχοντας στις αποσκευές τους πολύτιμα ερεθίσματα για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους και φέροντας ακράδαντη την πεποίθηση ότι οι νέοι μας είναι, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος του Προγράμματος, ικανοί (“ABLE”) να αναλάβουν οικολογικές δράσεις (“ECO-actions”) που θα εμπλέκουν την κοινότητα και θα έχουν αντίκτυπο για το μέλλον, ώστε να συμβάλουν εν τέλει στην επίτευξη της αειφορίας (“SUSTAINABILITY”). “Let’s be Eco-SustainAble”, λοιπόν, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις επόμενες γενιές!

Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα παρέχουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις χώρες με τις οποίες συνεργάζονται, να μάθουν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους. Εμπλουτίζουν, επομένως, τις γνώσεις τους, υιοθετούν καλές πρακτικές, καλλιεργούν τον σεβασμό και την αποδοχή στη διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα κατανοούν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.  Τους δίνεται επομένως η ευκαιρία να βιώσουν μια έντονη εμπειρία, ν’ αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία που έχουν με τους εταίρους και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις δυνατότητές τους. Τα προγράμματα αυτά, αδιαμφισβήτητα, αποτελούν φάρο που φωτίζουν και ανοίγουν διάπλατα τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους.

_________________

Παναγιώτα Κόκκινου, Φιλόλογος

Αναστασία Τσόρλη, Καθηγήτρια Αγγλικών

Αντιγόνη Βασιλείου, Καθηγήτρια Τέχνης

Αντώνης Αντωνίου, Καθηγητής Πληροφορικής – Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus

Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1028