Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Κ. Πολεμιδιών: 1o βραβείο Innova Challenge 2021–22


Στον γυμνασιακό κύκλο

Καινούργιος διαγωνισμός στα σχολεία που κατά κάποιο τρόπο διαδέχεται τους διαγωνισμούς «ΜΕΡΑ» και «ΤΕΚΕ» που διοργανώνονταν από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Κεντρικός σκοπός του διαγωνισμού όπως αυτός ανακοινώθηκε από το ΙδΕΚ είναι «η επίτευξη μιας πρώτης επαφής των μαθητών και μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων/Τεχνικών Σχολών με την καινοτομία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων  επιχειρηματικότητας, κριτικής σκέψης και παρουσίασης με στόχο την ανάπτυξη και παρουσίαση καινοτόμου προϊόντος, υπηρεσίας ή διαδικασίας από μαθητικές ομάδες υπό την καθοδήγηση «προπονητή/προπονήτριας» της επιλογής τους.»

Οι παράγοντες αλλαγής (agents of change), σύμφωνα με το Industrial Landscape Vision 2025 του JRC Foresight Study, είναι οι κινητήριες δυνάμεις που αναμένεται να διαμορφώσουν τη βιομηχανία του μέλλοντος. Στον διαγωνισμό αυτόν οι ομάδες είχαν να επιλέξουν να αντιμετωπίσουν μίαν πρόκληση (challenge) ανάμεσα σε διάφορες που τους δόθηκαν.

Η ομάδα μας αποτελείτο από τέσσερις μαθητές/τριες (Σοφία Κλεοβούλου, Χριστόφορος Νεοκλέους, Αντριάνα Αθανάση και Ιωσήφ Σαββίδη). Καθοδηγητής / προπονητής της ομάδας μας ήταν ο καθηγητής του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας του σχολείου μας κ. Θεόδωρος Δημοσθένους. Η ομάδα μας επέλεξε να αντιμετωπίσει το Challenge 1 που ήταν η  ανάπτυξη ενός προϊόντος υπηρεσίας ή διαδικασίας που αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες, με στόχο την ενεργή συμβολή στην πράσινη ανάπτυξη για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. 

Το ψηφιακό προϊόν που εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε είναι μια ιστοσελίδα, η οποία απευθύνεται κυρίως στους μαθητές του σχολείου μας. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για την ανακύκλωση, ενδιαφέροντες διαγωνισμούς (κουίζ) ή / και πρακτικές δράσεις που έκαναν τους μαθητές να ενθουσιαστούν. Επίσης,  υπάρχει ένα παιχνίδι, το οποίο κάνει την ιστοσελίδα πιο ελκυστική και διασκεδαστική και προτρέπει τους μαθητές να ασχοληθούν με την προστασία του περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας και να τους παρακινήσουμε να ξεκινήσουν να ανακυκλώνουν.

Για την υλοποίηση του τελικού προϊόντος ακολουθήσαμε τα διάφορα βήματα της Σχεδιαστικής Σκέψης. Στο στάδιο της ενσυναίσθησης χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία (ερωτηματολόγιο, συνέντευξη), για να αντιληφθούμε το πρόβλημα και τις ανάγκες / προτιμήσεις του χρήστη (των συμμαθητών μας δηλαδή).

Την κατασκευή της ιστοσελίδας, αν και αρχικά υπολογίζαμε να την αναλάβει η ομάδα μας, τελικά λόγω κάποιων δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε την αναθέσαμε σε επαγγελματίες (webarts), ακολούθησαν διάφορες διαδικτυακές συναντήσεις με τον εξωτερικό μας συνεργάτη μέχρις ότου φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Στον τελικό γύρο του διαγωνισμού έπρεπε να παρουσιάσουμε την ιδέα μας σε επιχειρηματικό πλάνο (Business Plan). Στο στάδιο αυτό, συνεργαστήκαμε με εξωτερικό συνεργάτη, τον οίκο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών KPMG, οι οποίοι μέσω ενός εντυπωσιακού σεμιναρίου εξήγησαν στην ομάδα μας πώς να εντάξουμε την ιδέα μας σε ένα επιχειρηματικό πλάνο και έτσι προετοιμάσαμε την παρουσίασή μας.

Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του σχολείου μας. Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και ευελπιστούμε ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσει αξιοποιώντας στο μέγιστο όλες τις δυνατότητές της.

Με το τέλος του διαγωνισμού αυτού εκφράζουμε και δημόσια τις ευχαριστίες μας στο ΙδΕΚ που μέσω των διαγωνισμών αυτών δίδεται η ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν διάφορες διαπροσωπικές δεξιότητες (έρευνας, κριτικής σκέψης, εργασίας σε ομάδα, επαφής με τον κόσμο του εμπορίου κλπ.)  οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να διδαχθούν μέσω του αναλυτικού προγράμματος.

Θεόδωρος Δημοσθένους

Καθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










735