Γυμνάσιο Δροσιάς: Επετειακή Ημερίδα για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή


 «Η Σμύρνη μάνα καίγεται…» 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μιας μαύρης σελίδας της ιστορίας του λαού μας. Ξεριζωμός, προσφυγιά και πόνος αβάστακτος για τη χαμένη πατρίδα. Οι μαθητές του Γυμνασίου μας ανέσυραν μνήμες από την ιστορία και την παράδοση της Μ. Ασίας γιατί η μνήμη αποτελεί κληρονομιά των λαών και φάρο. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους στις 20 Μαΐου σε μια επετειακή ημερίδα παρουσίασαν ανά τμήμα ένα κομμάτι από την ιστορία και την παράδοση της Μικρασίας που οι ίδιοι επέλεξαν. Την εκδήλωση συντόνισαν ο ΒΔ κ. Κώστας Κωνσταντίνου και η Φιλόλογος Δέσποινα Χριστοφή, υπό την καθοδήγηση της ΒΔΑ’ κ. Έλλης Μαυρικίου.

Το τμήμα Α1 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Εύη Αυξεντίου επέλεξαν να παρουσιάσουν «Τα μουσικά όργανα στη Μ. Ασία» και οι μελωδικές φωνές τους ήχησαν στην αίθουσα τραγουδώντας το τραγούδι: «Μενεξέδες και Ζουμπούλια». Το τμήμα Α2  με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Δέσποινα Χριστοφή ανέλαβε την παρουσίαση με τίτλο «Η Μικρασιατική καταστροφή στον Κυπριακό τύπο της εποχής», συνδέοντας έτσι την ιστορία του Ελληνισμού με την κυπριακή ιστορία και πραγματικότητα.

Το τμήμα Α3 υπό την καθοδήγηση του πατέρα Βαρνάβα Μίσιη ανέλαβε να παρουσιάσει μια πραγματική εμπειρία από μια Μικρασιάτισσα. Οι αφηγήσεις και οι περιγραφές των όσων υπήρξαν μάρτυρες των γεγονότων συγκλονίζουν και συγκινούν. Δύο παραδοσιακούς χορούς από τη Μικρασία παρουσίασε το τμήμα Α4 υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Μαργαρίτας Χαραλαμπίδου. Το τμήμα Α5 υπό την επίβλεψη του κ. Ιωάννη Χάρκα επέλεξε να παρουσιάσει μια σύντομη μελέτη με τίτλο «Η Ελληνορθόδοξη Μ. Ασία - Eκκλησίες και Άγιοι». Η μελέτη αφορούσε στους σημαντικότερους Αγίους της Μ. Ασίας και στα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία. Ήθη και Έθιμα από τη Μ. Ασία που αφορούν σε όλες τις εκδηλώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας επέλεξε να παρουσιάσει το Α6 υπό την καθοδήγηση της κ. Αγγέλας Σεργίδου.

Μουσικό Θεατρικό Δρώμενο παρουσίασε το Β1 με τίτλο « Οι Πρόσφυγες», μια διασκευή της ηθοποιού Μαρίας Μιχαήλ η οποία σκηνοθέτησε την παράσταση σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος Ελένη Ονουφρίου. Το τμήμα Β2 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ιωάννα Βασιλειάδου   δραματοποίησε σκηνές από το έργο «Οι νεκροί περιμένουν» της Διδούς Σωτηρίου με σκοπό να αναδείξει τις συνταγές και τις διατροφικές συνήθειες των Μικρασιατών. Δραματοποιημένο παραμύθι από την Μ. Ασία με τίτλο «Ο σκύλος του Σουλτάνου» παρουσίασε το τμήμα Β3 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Αραβή. Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε το τμήμα Β4 με τίτλο « Σμύρνη έχε γεια!» με υπεύθυνη καθηγήτρια  την κ. Εύη Χάιλου. Τα παιδιά με υπέροχες ερμηνείες παρουσίασαν τις τελευταίες ώρες πριν τη μεγάλη καταστροφή και στη συνέχεια το δράμα των προσφύγων. Το τμήμα Β5 ανέλαβε την παρουσίαση συνταγών από τη Μ. Ασία σε μια όμορφη παρουσίαση με τίτλο «Γιατί στις συνταγές κρύβεται η ιστορία…» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Ευθυμίου. Το τμήμα Β6 με υπεύθυνη την κ. Άντια Μαυρομάτη επέλεξε να παρουσιάσει σημαντικές πληροφορίες για την εκπαίδευση και τη γλώσσα στη Μ.Ασία.

Το μουσικό τμήμα του σχολείου μας τμήμα Γ1 έδωσε συνέχεια στην παρουσίαση  «Τραγούδια και μουσικά όργανα της Μ. Ασίας» με το τραγούδι «Από ξένο τόπο». Υπεύθυνη καθηγήτρια των παιδιών η κ. Σοφία Ραβατομάγκα. Το Γ2 υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή Χάρη Αριστοτέλους παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό  από την μικρασιατική καταστροφή. Η παρουσίαση έφερε τον τίτλο «Η Σμύρνη καίγεται.». Το τμήμα Γ3 με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σίμο Γιασουμή και  την αρωγή της κ. Ελένης Παπαζαχαρίου Βασιλείου ανέλαβε να παρουσιάσει μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τους Αγίους και Μάρτυρες που ευλόγησαν τα χώματα της Μ. Ασίας. Το τμήμα Γ4 με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Σπύρο Κοκόλη παρουσίασε ένα σύντομο φωτογραφικό οδοιπορικό για την Μ. Ασία με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες». Τέλος το Γ5 με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Ζαχαρίου παρουσίασε μια πολύ σημαντική συνέντευξη από πρόσφυγα μικρασιάτη, παππού μαθήτριας του σχολείου μας. Οι εμπειρίες του ήταν πολύτιμες.

Το γεγονός ότι τα παιδιά επέλεξαν να παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής και του δράματος των Μικρασιατών είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αποκομίσουν μια συνολική εικόνα για την Μ. Ασία. Ο στόχος ήταν και είναι οι μνήμες να παραμείνουν άσβεστες…

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλη τη μαθητική μας κοινότητα! Ευχαριστούμε θερμά τους Υπεύθυνους Τμημάτων που ενθάρρυναν και καθοδήγησαν τα παιδιά!!!

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










761