Αποκλεισμός της αναπηρίας


ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΤΡΥΦΩΝΟΣ*

Με τη δημοσίευση των τελευταίων αναθεωρημένων ειδικών καταλόγων  της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, παρατηρήθηκε έντονα ο αποκλεισμός συναδέλφων, οι οποίοι παλεύουν καθημερινά να ενταχθούν σε μια υγιή κοινωνία που δεν ανοίγει τις πύλες της για ισότιμη συμμετοχή!

Πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σπάνιες αναπηρίες, χρόνιες ασθένειες και παθήσεις δεν έχουν εγγραφεί στους  ειδικούς καταλόγους, γεγονός που τους αποκλείει από το δικαίωμα στην εργασία.

Οι αξιολογήσεις των Ιατροσυμβουλίων αλλοπρόσαλλες. Αποκλείουν άτομα με διαπιστωμένες αναπηρίες ενώ έχουν εγκρίνει στο παρελθόν άλλους συναδέλφους με την ίδια αναπηρία. Τους ταλαιπωρούν χρόνια και χρόνια με απορρίψεις από την μια και ενστάσεις από την άλλη υποβάλλοντας τους σε επιπλέον οικονομικά έξοδα και ταλαιπωρίες, τα ήδη ταλαιπωρημένα άτομα, για υποβολή νομικών προσφυγών. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Ειδικότερα, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, των οποίων ο Σύνδεσμος μας κατέχει τα στοιχεία, είναι πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η ΕΕΥ επανειλημμένα τους αποκλείει από τους ειδικούς καταλόγους,  ως άτομα χωρίς αναπηρία. Συνάδελφος με οπτική αναπηρία, άλλος με νευροαναπτυξιακή διαταραχή ή σε άλλη περίπτωση συνάδελφος  με σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα και κινητικά προβλήματα να μένουν εκτός των ειδικών καταλόγων.

Δυστυχώς, αυτά που αναφέρονται πιο πάνω μας λυπούν και μας θορυβούν. Περισσότερο όμως στεναχωρούν και αποθαρρύνουν τους συνάδελφους, που  αναγκάζονται να μείνουν στην ανεργία ή να δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες σε σχέση με την  αναπηρία τους. Το τελευταίο επιβάλλεται να προβληματίσει τους ιθύνοντες, να αναθεωρήσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά αποκαθιστώντας τους επαγγελματικά από τη στιγμή που είναι ικανά να εργαστούν, παρέχοντας τους εύλογες προσαρμογές που αδιαμφισβήτητα τις δικαιούνται.  

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικών Καταλόγων (Σ.Ε.Λ.Ε.Κ.)

Φιλόλογος   

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










861