Το Γυμνάσιο Αραδίππου στο Πρόγραμμα Erasmus + Green Life


Τσεχία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ρουμανία, Λιθουανία

Green Life είναι ο τίτλος του ευρωπαϊκού προγράμματός Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Αραδίππου με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το περιβάλλον μας, την κλιματική αλλαγή που παρατηρείται, αλλά και την εξεύρεση σημαντικών μεθόδων και πρακτικών για τη βελτίωση του τρόπου ζωής μας και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Green Life πραγματοποιήθηκαν τρεις κινητικότητες για τη σχολική χρονιά 2021-2022 με ενδιαφέρουσες δράσεις και επισκέψεις.

Η πρώτη κινητικότητα έγινε στην Karvina  της Τσεχίας από τις 15 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου του 2021. Μετά τη θερμή υποδοχή και την επίσημη τελετή έναρξης στο πολιτιστικό κέντρο της Karvina, ξεναγηθήκαμε στον σχολικό χώρο, επισκεφτήκαμε το δημαρχείο και το κάστρο Karvina. Έγινε η παρουσίαση του Τσέχικου εκπαιδευτικού συστήματος, και οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, κάνοντας μετρήσεις δειγμάτων νερού κάθε χώρας. Επισκεφτήκαμε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Alcantara, κάναμε μαθήματα γκολφ, επισκεφτήκαμε το μουσείο νερού στο Rožnov, το μουσείο Ξύλινου Χωριού και την πόλη της Ostrava. Επιπλέον, στο εξοχικό ορεινό «Hrádek» εξερευνήσαμε και απολαύσαμε το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, κάνοντας, παράλληλα, διάφορες δραστηριότητες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ακόμη, στον σχολικό χώρο έγιναν οι παρουσιάσεις κάθε εταίρου σχετικά με το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη χώρα μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και απολαύσαμε τη ντόπια κουζίνα στο σχολικό εστιατόριο.

Η Δεύτερη κινητικότητα έγινε στην Granada της Ισπανίας από τις 14 μέχρι τις 18 Μαρτίου 2022. Αφού τύχαμε θερμής υποδοχής, ακολούθως ξεναγηθήκαμε στον σχολικό χώρο και  επισκεφτήκαμε το δημαρχείο της Granada. Επίσης, μάθαμε για το ισπανικό εκπαιδευτικό σύστημα και οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με την περιβαλλοντική  ευαισθητοποίηση των μαθητών του σχολείου τους αλλά και την έρευνά τους σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα κάθε χώρας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, σε σχολικό εργαστήριο κηπουρικής κατά ομάδες, σε σεμινάριο σχετικά με την υγιεινή διατροφή και απολαύσαμε παραδοσιακά εδέσματα στο εστιατόριο του σχολείου. Επισκεφτήκαμε τους πανέμορφους κήπους της Alhambra και απολαύσαμε το φυσικό τοπίο αλλά και μια περιπετειώδη μέρα στo Los Cahorros natural landscape.

Η Τρίτη κινητικότητα έγινε στη Λάρνακα της Κύπρου από το Γυμνάσιο Αραδίππου από τις 09 μέχρι τις 13 Μαΐου. Μετά τη λαμπρή υποδοχή και την επίσημη τελετή έναρξης στο σχολείο μας, οι συμμετέχοντες αναχώρησαν για το βιολογικό αγρόκτημα Riverland. Εκεί μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαμε πιο κοντά μέσα από διάφορα παιχνίδια, ξεναγηθήκαμε στο αγρόκτημα, ήρθαμε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε διάφορα παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα. Επίσης, σε συνεργασία με τον οργανισμό Bird Life, συμμετείχαμε σε βιωματικό εργαστήρι πτηνοπαρατήρησης στην αλυκή Λάρνακας. Οι εταίροι έμαθαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, ξεναγήθηκαν στον σχολικό μας χώρο και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη Λευκωσία, να δουν και να ακούσουν για την κατεχόμενή μας Κύπρο, να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους της Χοιροκοιτίας και του Κουρίου, να απολαύσουν την όμορφη πόλη της Λεμεσού και ειδυλλιακά τοπία, όπως είναι η Πέτρα του Ρωμιού και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα της Κύπρου μας σε τοπικά εστιατόρια. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες του προγράμματος επισκεφτήκαμε το Γεωπάρκο Τροόδους, απολαύσαμε το μονοπάτι της φύσης, που οδηγεί στον καταρράκτη του Μυλλομέρη, και τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στο Sparti Platres Rope Adventure Park. Επιπλέον, έγινε ο σχεδιασμός των επόμενων ενεργειών και ο προγραμματισμός των επόμενων κινητικοτήτων του προγράμματος.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι, παρόλες τις επισφαλείς και δύσκολες συνθήκες που επέφερε η πανδημία, πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν στο φυσικό μας περιβάλλον, υιοθετώντας θετική στάση για την προστασία του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










834