H Ευρωπαϊκή Διάσταση Erasmus+ στο Λύκειο Σολέας


Επισκέψεις  στην Πορτογαλία και στην Εσθονία

Χωρίς αμφιβολία το Πρόγραμμα Erasmus+, στο οποίο συμμετείχε  το Λύκειο Σολέας, συνέβαλε σημαντικά στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής διάστασης στο σχολείο μας. Ειδικότερα, η συμμετοχή μαθητών/-τριών του Λυκείου Σολέας στο Πρόγραμμα «Think Global, Act Local – Our Forests», το οποίο σχετίζεται με τη νέα Δασική Στρατηγική της Ε.Ε. για το 2030, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία της περιβαλλοντικής συνείδησης και την αναγκαιότητα εμπλοκής του πολίτη στην προστασία των δασών. Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τους περιορισμούς και τα προβλήματα που επέφερε η πανδημία Covid-19 τα τελευταία τρία χρόνια.

Κατά την παρελθούσα σχολική χρονιά, τελευταία του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις κινητικότητες, η καθεμία επικεντρωμένη σε συγκεκριμένες πτυχές των δασών.

Οι κινητικότητες περιλάμβαναν εξερεύνηση δασών, αναγνώριση ποικιλιών δέντρων, του οφέλους για τους ανθρώπους και τον πλανήτη γενικότερα, αλλά και των κινδύνων που αυτά αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερη έμφαση δινόταν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν τα δάση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, μέσα από το Πρόγραμμα οι συμμετέχοντες/-ουσες συνειδητοποίησαν  τη σημασία των αιωνόβιων δέντρων, τον τρόπο με τον οποίο τα εν λόγω δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους και συμβάλλουν στη διατήρηση των δασών. Παράλληλα, η δενδροφύτευση σε κάθε χώρα επίσκεψης και η οργάνωση εκστρατειών καθαριότητας των χώρων επίσκεψής μας ήταν αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος. Σημειώνουμε ότι στην Εσθονία οι συμμετέχοντες/-ουσες φύτεψαν σχεδόν χίλια δενδρύλλια σε δασική έκταση.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη δυναμική επανεκκίνηση του Προγράμματος,  μαθητές/-τριες του Λυκείου μας ταξίδεψαν στη Μαδέρα της Πορτογαλίας αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες. Ειδικότερα, οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν δάση και να μάθουν σημαντικά πράγματα σχετικά με τη διατήρηση και προστασία των δασών σε τοπικό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περάσουν αρκετές ώρες στα δάση και τα πάρκα και να εξοικειωθούν με τους χώρους πρασίνου. Μια από τις κυριότερες δράσεις της κινητικότητας αυτής ήταν η φύτευση ενός δέντρου στο πάρκο Ribeira Primeira. Η ομάδα  Erasmus+ υπέγραψε το βιβλίο Grant Tree Planters.

Η Εσθονία αποτέλεσε τον επόμενο ταξιδιωτικό μας σταθμό. Η κινητικότητα αυτή είχε ως επίκεντρο τα δάση, την κοινωνικο-οικονομική τους συνεισφορά για τη χώρα και τους τρόπους προστασίας τους. Οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα δάση, ενημερώθηκαν για τα είδη των δέντρων και έκαναν μετρήσεις των δέντρων και της ποιότητας του νερού. Χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα μέτρησαν το ύψος των δέντρων. Παράλληλα, βίωσαν το «Forest bathing», την ιαπωνική έννοια της βύθισης στη φύση, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις, για την επανασύνδεση με αυτή. Επιπρόσθετα, απόλαυσαν κρουαζιέρα με το παραδοσιακό καράβι «Peipsi barge», και είχαν, επίσης, την ευκαιρία να φτιάξουν ένα ξύλινο καραβάκι ως αναμνηστικό.

Η επόμενη κινητικότητα αφορούσε τη Βουλγαρία και πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022. Η κινητικότητα αυτή εστίασε στην εξοικείωση των συμμετεχόντων/-ουσών με την ποικιλία των δέντρων και ιδιαίτερα των αιωνόβιων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αιωνόβια δέντρα στη χώρα τους και ταυτόχρονα να επισκεφθούν δάση της Βουλγαρίας για να γνωρίσουν αιωνόβια δέντρα της χώρας αυτής.  Με τη φαντασία τους δημιούργησαν  ιστορίες  των δέντρων, τις οποίες και αφηγήθηκαν, βιώνοντας έτσι μια καινοτόμο εμπειρία μάθησης. Επίσης, επισκέφθηκαν έκθεση φωτογραφίας των αιωνόβιων δέντρων των εμπλεκόμενων χωρών σε σχολικό χώρο, ενώ πραγματοποίησαν επισκέψεις σε φάρμες γαλακτοκομικών προϊόντων και αγελάδων, συνειδητοποιώντας τη σχέση μεταξύ δέντρων, ζώων και ανθρώπων.  

Καταληκτήρια κινητικότητα του Προγράμματος ήταν αυτή στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Στη Γερμανία η κινητικότητα εστίασε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δάση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους αυτά μπορούν να προστατευτούν. Οι μαθητές/-τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν δάση, να πληροφορηθούν για τη δασική Στρατηγική της χώρας σχετικά με την αειφορία των δασών και να επισκεφτούν ένα πάρκο με ζαρκάδια και άλλα ζώα. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν μηλιές στο σχολείο όπου φιλοξενούνταν, να αναδείξουν την κυπριακή φύση και κουλτούρα και ταυτόχρονα να συζητήσουν για τους κινδύνους που διατρέχουν τα κυπριακά δάση.

Αποκορύφωμα της κινητικότητας αποτέλεσε η επίσκεψη των μαθητών/-τριών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η γνωριμία τους με τον τρόπο λειτουργίας του. Κύριο σημείο της επίσκεψής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε η συνάντησή των μαθητών/-τριών με τη  Διεύθυνση για το Περιβάλλον και οι εισηγήσεις τους που τέθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή για το Περιβάλλον.  

Όλες οι κινητικότητες προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία για πολιτισμική και περιβαλλοντική συνάντηση των εταιρικών σχολείων. Η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μαδέρα και τη Δήμαρχο του Λόβετς στη Βουλγαρία συνέβαλαν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο ακριβώς και οι επισκέψεις σε μέρη με πολιτιστική και ιστορική σημασία. Με βάση τις συνεντεύξεις των μαθητών/-τριών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων, η εμπειρία του Erasmus+ αποτέλεσε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών (Κύπρος, Γερμανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Βουλγαρία) και μια μοναδική ευκαιρία για γνωριμία με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Ήταν, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά, στο πλαίσιο της ενεργούς πολιτότητας, να καλλιεργήσουν την πολιτιστική και περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Λύκειο Σολέας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










872