Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού: Το πρώτο πράσινο Γυμνάσιο της Κύπρου


Με το Βραβείο «Χάλκινος Προστάτης του Περιβάλλοντος»

Το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού βραβεύεται με το Βραβείο Χάλκινος Προστάτης του Περιβάλλοντος για τις Περιβαλλοντικές Πολιτικές που εφάρμοσε κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022. Για πρώτη φορά ένα Γυμνάσιο βραβεύεται στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις 2021 που συνδιοργανώνονται από το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, την ΟΕΒ, τον ΣΤΕΚ και την ΟΓΕΕ Λεμεσού.

Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Η επίδοση των βραβείων θα γίνει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού εφάρμοσε μια σειρά από Περιβαλλοντικές Πολιτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα πολιτικές και δράσεις που θέτουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όπως και τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής του σχολείου.

Μέσα στις περιβαλλοντικές πολιτικές του Γυμνασίου Επισκοπής περιλαμβάνονται η Ανακύκλωση χαρτιού, PMD, λαδιού και μπαταριών. Το Γυμνάσιο Επισκοπής συμμετείχε με επιτυχία στην εκστρατεία καθαριότητας Let’s Do it Cyprus όπου συλλέχθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου σκουπίδια τα οποία διαχωρίστηκαν σε χαρτί, PMD και ανακυκλώθηκαν και σε σύμμικτα.

Το σχολείο επίσης προκήρυξε σε κάθε τετράμηνο ενδοσχολικό διαγωνισμό καθαριότητας, ανακύκλωσης και ομορφιάς αίθουσας διδασκαλίας, όπου ειδική επιτροπή (μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος) επισκέφθηκαν απροειδοποίητα όλα τα τμήματα του σχολείου και αξιολόγησαν την καθαριότητα και την ανακύκλωση που γίνεται σε κάθε τμήμα. Το Γυμνάσιο Επισκοπής προώθησε επιπλέον την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών μέσω ειδικών Προγραμμάτων όπως τα Οικολογικά Σχολεία, Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον και Τηγανοκίνηση. Επίσης, ομάδα μαθητών μας συμμετείχε σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, το Γυμνάσιο Επισκοπής διοργάνωσε δενδροφύτευση με αυτοφυή φυτά της κυπριακής χλωρίδας στον χώρο του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων και τη Σχολική Εφορεία Επισκοπής, στο πλαίσιο εκστρατείας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με συμμετοχή στο πρόγραμμα, «Φυτεύω για το Κλίμα», με σκοπό την ενίσχυση και αύξηση των πράσινων περιοχών του σχολείου και αμβλύνοντας το παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής.

Μια άλλη καινοτόμα περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόστηκε είναι οι «Φρουροί του Πράσινου» όπου ομάδα μαθητών, ευαισθητοποιημένη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, φορώντας λευκά καπέλα που αναγράφουν «Φρουροί του Πράσινου» αναλαμβάνει τη φύλαξη και τη φροντίδα των χώρων πρασίνου του σχολείου και των περιοχών όπου έγινε η δενδροφύτευση.         

Το σχολείο ήρθε επίσης σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την παραλαβή κουπονιών για τη στείρωση των γάτων του σχολείου ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους μαθητές μας για τη σημασία της φροντίδας και της προστασίας των κατοικίδιων ζώων και γενικότερα της βιοποικιλότητας.

Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν εφαρμόσει πρωτοβουλίες επαναχρησιμοποίησης υλικών για την κατασκευή ενός διάφανου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου που τοποθετήθηκε στο κέντρο της αυλής του σχολείου από πλαστικά μπουκάλια νερού. Επίσης, ετοιμάστηκαν άλλα αντικείμενα και στολίδια με ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά τα οποία πωλήθηκαν και οι εισπράξεις δόθηκαν για την Πρόνοια των μαθητών του σχολείου μας.

Τέλος, εφαρμόστηκε πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης της σχολικής αυλής όπου ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι μελέτησαν τον χώρο διαλείμματος των μαθητών, μετακίνησαν υφιστάμενα παγκάκια και πρόσθεσαν κατόπιν αγοράς νέα παγκάκια, ώστε οι μαθητές να χαίρονται τον χώρο κάτω από τα δέντρα, τους θάμνους και τα φυτά του κήπου του σχολείου.

Η περιβαλλοντική πολιτική είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής πολιτικής του σχολείου. Όλες οι περιβαλλοντικές δράσεις του Γυμνασίου Επισκοπής συντονίζονται από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του σχολείου.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


707