Το Γυμνάσιο Επισκοπής Λ/σού καθιερώνει μαθητικό βραβείο στο όνομα της Ελένης Κορνάρο Πισκόπια


Το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού, με απόφαση του καθηγητικού συλλόγου καθιερώνει βραβείο στο όνομα της μεγάλης φιλοσόφου Ελένης Κορνάρο Πισκόπια. Είναι τιμητικό για το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού, αλλά και για την ίδια την Κύπρο, το γεγονός ότι μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες έφερε ένα κυπριακό όνομα. Η Ελένη Κορνάρο Πισκόπια ήταν η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα.

Ήταν γόνος της μεγάλης βενετικής μεσαιωνικής οικογένειας Κορνάρο με οικόσημο, φέουδα στην Επισκοπή Λεμεσού και κύρος, από την οποία προήλθαν μία βασίλισσα της Κύπρου η Αικατερίνη Κορνάρο, τέσσερις δόγηδες της Βενετίας, στρατιωτικοί της Βενετίας, ανώτατοι διοικητές της Κρήτης και άλλοι. Γνώριζε 7 γλώσσες και έκανε κτήμα της το αρπίχορδο, το κλαβίχορδο, την άρπα και το βιολί. Επίσης είχε ωραία, καλλιεργημένη φωνή. Η Δρ Κορνάρο έγινε εξέχον μέλος στις πιο γνωστές Ακαδημίες της εποχής της. Ήταν επίσης γνωστή ως η «Επτάγλωσση Μαέστρος». Είχε τρομερή ικανότητα λογικής και συλλογιστικής κι ήταν σπουδάστρια των επιστημών με ίδιες υψηλές επιδόσεις, όπως και στην εκμάθηση γλωσσών. Σπούδασε μαθηματικά κι αστρονομία, καθώς και φιλοσοφία και θεολογία.

Με την καθιέρωση του βραβείου αυτού το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού έχει την προσδοκία η μεγάλη αυτή γυναίκα επιστήμονας, που φέρει το όνομα του σχολείου, να λειτουργήσει ως πρότυπο φιλομάθειας, φιλαναγνωσίας και πρωτοπορίας για τους μαθητές του.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


457