Λύκειο Αγίας Φυλάξεως: Erasmus+: Return to Roots


 Σλοβακία, Νορβηγία,  Κύπρος, Λετονία  1η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών 

To Λύκειο Αγίας Φυλάξεως συμμετέχει μαζί με το Katolícka spojená škola sv. Vincenta de Paul της Σλοβακίας, το Daugavpils Technologiju vidusskola licejs της Λετονίας  και το St. Paul Gymnas της Νορβηγίας στο διετές πρόγραμμα Erasmus+ με το θέμα ReturnToRoots. Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Levice της Σλοβακίας από τις 25/9/2022 – 1/10/2022.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τις δραστηριότητές του τη Δευτέρα 26/9/22 με επίσκεψη στην καθολική εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στην πόλη  Levice  η οποία γειτνιάζει με το σχολείο Katolícka spojená škola sv. Vincenta de Paul που μας φιλοξένησε. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαζί με τις συνοδούς εκπαιδευτικούς είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν τη λειτουργία  με τον τρόπο που τελείται από καθολικούς στη Σλοβακία. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το σχολείο όπου οι εταίροι μας μας υποδέχτηκαν με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, κέρασμα και ξενάγηση στους χώρους διδασκαλίας.

Κατόπιν, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε δραστηριότητες για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που ετοίμασαν για αυτούς οι Σλοβάκοι συμμαθητές τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν την πρώτη συνάντηση μεταξύ τους στην παρουσία της διευθύντριας του σχολείου, Δρ. MáriaFarkašová.Ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ján Krtík της πόλης Levice, κατά την οποία οι μαθητές/μαθήτριες της κάθε αποστολής παρουσίασαν τη χώρα, την πόλη και το σχολείο τους. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην πόλη Levice.  

Την Τρίτη 27.09 επισκεφθήκαμε την πόλη Banská Štiavnica, το όνομα της οποίας προέρχεται από τα βουνά Štiavnica που την περικλείουν, η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από το Levice και έχει γύρω στους 10.000 μόνιμους κατοίκους.  Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στην περιοχή με ανάβαση στο καλυβάριο. Ο Γολγοθάς Banská Štiavnica είναι ο σημαντικότερος μπαρόκ Γολγοθάς στη Σλοβακία και σε ολόκληρο το πρώην Βασίλειο της Ουγγαρίας - πιθανώς ακόμη και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το καλυβάριο είναι ένα συγκρότημα 3 εκκλησιών και 22 παρεκκλησιών με πολύτιμες ζωγραφικές διακοσμήσεις, και ξύλινα ανάγλυφα. Όλα τα κτίρια των εκκλησιών και των παρεκκλησίων είναι τοποθετημένα στη δυτική πλευρά μιας συμπαγούς στήλης λάβας στο μέσο ενός αρχαίου ηφαιστείου στον λόφο Scharffenberg.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιηγηθήκαμε στην πόλη Banská Štiavnica.  Η Banská Štiavnica υπήρξε σημαντικό ορυχείο αργύρου από την αρχαιότητα, ωστόσο σήμερα είναι κυρίως γνωστή για την άριστη διατήρηση των μεσαιωνικών κτιρίων της. Για το λόγο αυτό η πόλη χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1993. Στην πόλη ξεναγηθήκαμε στα ορυχεία αργύρου και στο μουσείο BANKA LÁSKY, το οποίο είναι αφιερωμένο στο ποίημα Marína του ποιητή Andrej Sládkovič, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποίημα αγάπης στον κόσμο. Η BANKA LÁSKY, βρίσκεται κοντά στην πλατεία της πόλης. Παράλληλα, οι μαθητές/μαθήτριες ασχολήθηκαν με την τρίτη δραστηριότητα και δημιουργήσαν ένα σύντομο βίντεο για παρουσίαση.

Την Τετάρτη 28.09 επισκεφθήκαμε τo χωριό Pukanec, όπου οι μαθητές/μαθήτριες παρακολούθησαν εργαστήρια κατασκευής ξύλινων βαρελιών και αγγειοπλαστικής. Στη συνέχεια,  επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο της πόλης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ακολούθως, περπατήσαμε στους αμπελώνες του χωριού και παρακολουθήσαμε από κοντά την παρασκευή τοπικού οίνου σε ένα από τα οινοποιεία του χωριού.

Την Πέμπτη 29.09 μεταβήκαμε με λεωφορείο στο παραδοσιακό χωριό Čičmany που περιβάλλεται από τα βουνά Strážovské vrchy και Malá Fatra στο νότιο τμήμα της κοιλάδας Rajecká dolina φημίζεται για τα πρωτότυπα ξύλινα σπίτια του με την τυπική λευκή διακόσμηση. Έπειτα, μεταβήκαμε στο χωριό Rajecká Lesná όπου θαυμάσαμε τη σλοβακική Βηθλεέμ που σκαλίστηκε από τον ξυλογλύπτη Jozef Pekara. Μετά το μεσημέρι, είχαμε όλοι την μοναδική εμπειρία να κάνουμε rafting στον ποταμό Váh, παραπόταμο του Δούναβη.

Την τελευταία μέρα της κινητικότητας οι εταίροι επισκέφθηκαν το χωριό Nová Dedina, όπου συνάντησαν τον κοινοτάρχη και στη συνέχεια παρακολούθησαν εργαστήρια τοπικής κουζίνας, ξυλογλυπτικής και δοκίμασαν την τοπική ενδυμασία της περιοχής Tekov. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης των εργασιών της πρώτης κινητικότητας με μουσική, χορό και παιχνίδια. Επίσης, απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής του προγράμματος σε όλους τους εταίρους.

Το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως εκπροσώπησαν οι μαθητές/μαθήτριες  Ανδρέας Παναγιώτου, Νικόλας  Παναγιώτου, Τίφανι Κατούχ, Ελπίδα Ξενοφώντος και Κούλια Σάββα. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Άντρια Χρυσοστομίδου και Αλίκη Γιαννακού. Η επόμενη κινητικότητα του προγράμματος  θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2022, στο Bergen της Νορβηγίας.

 

 

 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


619