Το Γυμνάσιο Αγίας Φυλάξεως με το Erasmus Time to Help στη Ρίγα


Το Γυμνάσιο Αγίας Φυλάξεως συμμετέχει από τη σχολική χρονιά 2020 - 2021 στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus Time to Help. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και άλλες 4 χώρες, η Τσεχία, η Ιταλία, η Λετονία και η Αυστρία. Ο κυριότερος σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.

Οι δύο πρώτες κινητικότητες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν την σχολική χρονιά 2021-2022. Η 1η  κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας και η 2η κινητικότητα στην Κύπρο, η οποία και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023, πραγματοποιήθηκε στις 3-7 Οκτωβρίου 2022 η 3η κινητικότητα στην Ρίγα της Λετονίας. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 4 μαθήτριες της Γ΄ τάξης και συγκεκριμένα οι μαθήτριες Άνθια Γρηγορίου, Μαρία Ευσταθίου, Έλενα Φλουρέτζου και Βασίλεια Σταματάρη. Τις μαθήτριες συνόδευσαν δύο καθηγήτριες οι: Χάμπου Ανδρούλα και Μιχαήλ Σαπάνη Αντιγόνη. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 4 μαθητές και 2 καθηγητές από κάθε χώρα εταίρο του προγράμματος και συγκεκριμένα από την Αυστρία, Τσεχία, Ιταλία και Λετονία.

To πρόγραμμα της 3ης κινητικότητας περιλάμβανε παρουσιάσεις των μαθητών αναφορικά με τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων που είχε να υλοποιήσει η κάθε χώρα. Επιπλέον, επίσκεψη σε εργοστάσιο χαρτοποιίας (μύλος) Ligatnes paper mill. Μια μοναδική εμπειρία, κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα εργοστάσιο παραγωγής και ανακύκλωσης χαρτιού.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε περιδιάβαση σε ένα οργανωμένο δίκτυο από μονοπάτια που βρίσκονται στο παραδοσιακό δάσος (Gauja National Park). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να γνωρίσουν τα άγρια ζώα της Λετονίας σε συνθήκες που είναι σχεδόν όμοιες με τις συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ο Araisi windmill ήταν ακόμη ένα σημείο ενδιαφέροντος που επισκέφθηκαν οι μαθητές. Ο  Ανεμόμυλος που έχει κτιστεί το 1852 αποτελεί τον μοναδικό ανεμόμυλο στη Λετονία που είναι σε σειρά λειτουργίας. Τέλος, μια άλλη δραστηριότητα της 3ης κινητικότητας ήταν η επίσκεψη στο Getlini EKO. Η Getlini EKO είναι εταιρία που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα σε έκταση δημόσια στερεά απόβλητα στις Βαλτικές χώρες.

Στο πλαίσιο της 3ης κινητικότητας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τη θεματολογία του προγράμματος, καθώς επίσης και να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Λετονίας και των άλλων χωρών.

Άντρη Χάμπου,καθηγήτρια
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


578