Το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας στην Κεφαλονιά με το Erasmus+ RIZE


3η κινητικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Risk Impact Zones Environments, το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας συμμετείχε στην 4η κινητικότητα, από τις 26η - 30η Σεπτεμβρίου 2022. Την κινητικότητα φιλοξένησε το 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου που υποδέχθηκε συνολικά 11 καθηγητές και 15 μαθητές , από τις χώρες εταίρους, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Κύπρο. Το Έργο πραγματεύεται θέματα φυσικών καταστροφών και ανταλλαγή καλών πρακτικών, που στοχεύουν στην πρόληψη αλλά και στην επιτυχημένη διαχείριση και αντιμετώπισή τους.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου, Πτωχοπούλου Ειρήνη, Τσαγγαρίδου Έλλη και Κυριακίδου Μαρίνα, συνοδευόμενες από τη Διευθύντρια Σοφία Αχεριώτου και την  καθηγήτρια Πιερίδου Ανδρομάχη, Β.Δ. Πληροφορικής.

Λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε με την πανδημία, οι μαθητές δεν έγινε εφικτό να φιλοξενηθούν σε οικογένειες, όπως συνηθίζεται σε προγράμματα ERASMUS.  Όλοι οι καθηγητές και μαθητές και από τις 5 αποστολές διέμειναν στο ξενοδοχείο Mirabel CityCenter.

Το σχολείο υποδοχής, στην Κεφαλονιά, φρόντισε οι φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές να έχουν μια ενδιαφέρουσα διαμονή, γνωρίζοντας τις φυσικές ομορφιές του νησιού, όπως και την κουλτούρα και τον πολιτισμό αλλά ταυτόχρονα να ενημερωθούν για τις φυσικές καταστροφές, από τις οποίες υπέφερε το νησί, αφού βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

Oι μαθητές του 2ου Λυκείου Αργοστολίου παρουσίασαν τις εργασίες τους, οι οποίες σχετίζονται με τους σεισμούς (1953 και 2014), με τις πυρκαγιές και την καταιγίδα “Ιανός”, που έπληξε το νησί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στο πλαίσιο του στόχου του έργου, ειδικοί ενημέρωσαν για τον τρόπο ανοικοδόμησης του νησιού, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, έτσι ώστε να είναι αντισεισμικός όπως και άλλα μέτρα πολιτικής προστασίας, που χρησιμοποιούνται στο νησί. Ακόμη έγινε παρουσίαση από ειδικό, της γέφυρας του Χάρακα, που είναι  χτισμένη πάνω σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα και αποτελεί ένα μικρό θαύμα της μηχανικής, μοναδικό στην Ευρώπη, με πολλές ιδιομορφίες.

Οι μαθητές μας, είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργεί ένας σεισμογράφος και να δουν τον σεισμογράφο που είναι εγκατεστημένος στο Σχολείο, στο πλαίσιο του προγράμματος SNAC.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με το αποχαιρετιστήριο πάρτι και την απονομή των διπλωμάτων.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τις 28 Νοεμβρίου -01 Δεκεμβρίου 2022, στην Βουλγαρία.

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές μας ήταν εξαιρετικές, τις οποίες και παρουσίασαν στο Σχολείο, στο πλαίσιο των ημερών Erasmus (13-15 Οκτωβρίου), μεταφέροντας πολύ εύστοχα τα μηνύματα για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων για το περιβάλλον.

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γυμνασίου Μακεδονίτισσας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










889