Λύκειο Ιδαλίου και Λύκειο Galilée της Combs-la-Ville, Γαλλίας: “Ποιοι είμαστε και τι μας ενώνει”


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος E-Twinning, το Λύκειο Ιδαλίου και οι καθηγήτριες της Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας, Λίτσα Barelier και Κυριακή Παναγή, είχαν τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουν για 3 μέρες, 7 μαθητές από το Λύκειο Galilée της Combs-la-Ville, Γαλλίας, τον Grégoire Dujardin, καθηγητή Iστορίας Γεωγραφίας και υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την Διευθύντρια του Λυκείου Mme  Céline Ladrière.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-Twinning είναι μια ασφαλής πλατφόρμα η οποία  προσφέρει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν και να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις, σχέδια και  να γίνουν μέλη της πιο συναρπαστικής κοινότητας μάθησης στην Ευρώπη.

Η δική μας κοινοπραξία μέσα από την πλατφόρμα eTwinning διάρκειας τριών χρόνων με τα δύο Λύκεια της Combs-la-Ville, Lycée des métiers Prévert και Lycée Galilée, ξεκίνησε κατά τη σχολική χρονιά 2021-22 με την συμβολή της Λίτσας Barelier, καθηγήτριας της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της Λαβίνιας Φουκαρά Φιλολόγου-Ιστορικού, της Κυριακής Παναγή, καθηγήτριας της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τους Grégoire Dujardin και Véronique  Dumont από τα Λύκεια της Combs–la–Ville.

Καθώς η Combs-la-Ville και το Δάλι βιώνουν το θεσμό της διδυμοποίησης από το 1978 μέχρι σήμερα, δηλαδή περισσότερο από 40 χρόνια με κοινές δράσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές, εμείς ως Λύκειο Ιδαλίου, προτείναμε στα 2 πιο πάνω Λύκεια ηλεκτρονική αδελφοποίηση μέσα από την πλατφόρμα eTwinning με στόχο την επέκταση του πνεύματος της διδυμοποίησης και στους νέους μας μέσα από τη δική μας παιδαγωγική δράση.

Με τίτλο “Qui sommes-nous et qu’est-ce qui nous unit?” “Ποιοι είμαστε και τι μας ενώνει”, ο κοινός μας στόχος είναι να φέρουμε τους νέους μας σε επαφή και συνεργασία σε διάφορα κοινά projects, με παιδιά της ηλικίας τους από την Γαλλία, ώστε αφενός να εξασκήσουν τη γαλλική, αγγλική και ελληνική γλώσσα  και αφετέρου να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό ώστε να αναπτύξουν νέους τρόπους αντιλήψεων, γύρω από το ποιοι είμαστε και τι μας ενώνει.

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η πρώτη κοινή δραστηριότητα ήταν η αλληλογραφία « WHOAREYOU? » και πετύχαμε την πρώτη γνωριμία του κάθε μαθητή μας με τον αντίστοιχο συνεργάτη του.

Με τη δεύτερη κοινή δραστηριότητα ζητήθηκε από τις ομάδες να δημιουργήσουν λογότυπο και μετά από ψηφοφορία επιλέγηκε αυτό που εκπροσωπεί την κοινοπραξία μας έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της ενότητας.

Με τη φιλοξενία των μαθητών εταίρων συνεργατών, ο κοινός στόχος της συνεργασίας μας άρχισε να υλοποιείται. Για τρεις μέρες οι φιλοξενούμενοι μαθητές μας, ακολούθησαν από κοινού,  με τους συνεργάτες τους, πρόγραμμα που οργάνωσαν αποκλειστικά γι’ αυτούς, οι υπεύθυνες του προγράμματος καθηγήτριες Λίτσα Barelier και Κυριακή Παναγή. Ειδικότερα, τα παιδιά έλαβαν μέρος μαζί με μαθητές του σχολείου μας σε σειρά δραστηριοτήτων όπως αθλήματα, χορούς, τραγούδια καθώς και σε εργαστήρια θεάτρου, τέχνης και παράδοσης, όπως η επεξεργασία κουκουλιού μεταξοσκώληκα. Συμμετείχαν,  επίσης,  σε κοινό μάθημα για την κοινή ιστορία των μύθων στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Μέσα από την εμπειρία αυτή, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν απόψεις και εμπειρίες, να δημιουργήσουν φιλίες και να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Πολύτιμη ήταν η συνδρομή των συναδέλφων μας, Κυριάκου Τοφαρίδη, καθηγητή Θεατρολογίας, Τζωρτζίνας Στρατή, καθηγήτριας Μουσικής, Μιχάλη Πολυκάρπου, Μιχάλη Σπύρου, Αννα Καλλένου, Γεωργία Παπαπέτρου, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, Δημήτρη Νεοκλέους, Σταύρου Κίκα, Τέχνης και Μαρίας Νικολαΐδου, οικογενειακής Αγωγής.

Ολοκληρώνοντας, ο Διευθυντής του Λυκείου Ιδαλίου, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, μαζί με την ομόλογό του Mme Céline Ladrière, έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση για μια συνεχή υποστήριξη προς τους  μαθητές και τους καθηγητές τους σε ότι αφορά τις κοινές δράσεις τους μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, E-Twinning και άλλα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος eTwinning, θα δώσουμε την σκυτάλη στους νέους μας για να συνεχίσουν, έχοντας πάντα την υποστήριξή μας, να προωθούν και να προασπίζονται τις αξίες της Διδυμοποίησης όπως τις βιώνουν οι δύο πόλεις, Combs-la-Ville και Δάλι  από το  1979 ως σήμερα. Ευχαριστούμε θερμά τους Δήμους Ιδαλίου και Combs-la-ville για την υποστήριξη που μας προσφέρουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμο Ιδαλίου που χαιρετίζει, στηρίζει και επικροτεί αυτές τις δραστηριότητες.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1113