Θέκλειο Γυμνάσιο: Φιλοξενία αντιπροσωπειών των χωρών σύμπραξης στο Erasmus “C3 Mobility Cyprus project”


Την εβδομάδα 16 – 22 Οκτωβρίου υποδεχθήκαμε στο Θέκλειο Γυμνάσιο είκοσι ένα/μία (21) μαθητές/τριες και οκτώ (8) καθηγήτριες από τα Σχολεία σύμπραξης του Προγράμματος Erasmus, στο οποίο συμμετέχει το Θέκλειο Γυμνάσιο. Τα Σχολεία σύμπραξης προέρχονταν από τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Κροατία και την Τσεχία.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιλάμβανε, τόσο την επιστημονική ημερίδα του θέματος που έχει εκπονήσει το Σχολείο μας «Απορρίμματα, αειφόρες πόλεις και κοινότητες» όσο και εκδρομές σε βασικά αξιοθέατα της Κύπρου και άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο της φιλοξενίας που πρόσφερε το Σχολείο μας στους καλεσμένους μας.

Η Επιστημονική Ημερίδα χωρίστηκε σε τρία (3) μέρη που έγιναν στην Αίθουσα Υπολογιστών /Πληροφορικής  και περιλάμβανε μία ομιλία από εξωτερικό συνεργάτη και μία παρουσίαση από τους/τις μαθητές/τριες της ομάδας Erasmus του Θέκλειου Γυμνασίου. Οι μαθητές/τριες από όλες τις Αποστολές κλήθηκαν να συμμετάσχουν ενεργά στην Επιστημονική Ημερίδα, είτε συμπληρώνοντας Φύλλο Εργασίας είτε παίρνοντας θέση στις συζητήσεις που ακολουθούσαν. Τα τρία (3) μέρη της Ημερίδας ήταν:

Μέρος 1ο: « Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον από την παράνομη απόρριψη σκουπιδιών»

  • Ομιλία από αντιπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «ΑΚΤΗ» με θέμα τις επιπτώσεις από τη ρύπανση της θάλασσας από οικιακά σκουπίδια και λύματα
  • Παρουσίαση από τους μαθητές Γεωργιάδη Χάρη (Γ1) και Ντάρτεν Στέφανο (Γ1) για τις επιπτώσεις της παράνομης απόρριψης  ηλεκτρικών συσκευών για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Μέρος 2ο: «Βασικές αρχές αμπελουργίας και οινοποιίας στην Κύπρο»

  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο ΚΠΕ Κοιλανίου και μελέτη πεδίου., με στόχο να εντοπίσουμε πώς προάγεται η αειφόρος ανάπτυξη μέσα από παραδοσιακές ασχολίες.
  • Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακού παλουζέ και παρουσίαση εκλεκτών τοπικών οίνων στο οινοποιείο «Αγία Μαύρη».

Mέρος 3ο: « Η σημασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον και την οικονομία»

  • Ομιλία από λειτουργό του Δήμου Λεμεσού για τη διαχείριση σκουπιδιών και εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών πράσινης ενέργειας.
  • Παρουσίαση από τον μαθητή Παρμακσιζόγλου Νικόλα (Γ1) και τη μαθήτρια Συμεού Ελεονόρα (Γ1) με θέμα «Εντοπισμός και ανάλυση ενός οικολογικού προβλήματος» με συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών και των πέντε (5) χωρών.
  • Όλοι/ες οι μαθητές/τριες πήραν μέρος σε ένα σχολικό debate ανάμεσα στην ομάδα των «επιχειρηματιών» και στην ομάδα των «ακτιβιστών» σε μια θεωρητική υπόθεση «περιβαλλοντικού προβλήματος»

Όσον αφορά τη φιλοξενία των Αποστολών έγιναν οι ακόλουθες δραστηριότητες και εκδρομές:

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου: Τελετή υποδοχής των αντιπροσωπειών στο Σχολείο. Γεύμα καλωσορίσματος στο Σχολείο (σουβλάκια για τους/τις μαθητές/τριες και παραδοσιακά φαγητά στη σχάρα για τις καθηγήτριες).

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου: Εκδρομή στην Πάφο. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Μοναστήρι Αγίου Νεοφύτου, Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου, Στήλη Μαρτυρίου Αποστόλου Παύλου, Μωσαϊκά Πάφου και φαγητό στο λιμανάκι Πάφου.

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου: Εκδρομή στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Κοιλανίου.

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου: Εκδρομή στη Λευκωσία. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Αγώνος 1955 – 59, Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας  και φαγητό στη Λήδρας.

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου: Τέλος της Ημερίδας και εξαγωγή συμπερασμάτων από τους/τις υπεύθυνους /ες καθηγητές/τριες. Μεσημβρινή Συνεστίαση σε τοπικό εστιατόριο και το απόγευμα ο αποχαιρετισμός των Αποστολών στο Μall Λεμεσού με καφέ και ψώνια.

Η κινητικότητα στη χώρα μας και η φιλοξενία των Σχολείων σύμπραξης είχε ως σκοπό την επίτευξη, τόσο των προβλεπόμενων επιστημονικών στόχων του Προγράμματος, οι οποίοι αφορούν το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη όσο και τη σύσφιξη των σχέσεων φιλίας ανάμεσα σε διάφορους ευρωπαϊκούς λαούς.

Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν:

  1.      Μελέτη από όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες ενός οικολογικού ζητήματος και συγκεκριμένα της αξίας της ανακύκλωσης και της σωστής διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και οι επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγείας από τη μη εφαρμογής τους
  2.      Ανταλλαγή ιδεών για τη σωστή αντιμετώπιση ενός οικολογικού ζητήματος μέσα από συζήτηση μαθητών/τριών – καθηγητών/τριών και ειδικών
  3.      Ενημέρωση για πρακτικές που εφαρμόζει η κάθε χώρα πάνω στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό θέμα και ετεροαξιολόγηση των μέτρων αυτών
  4.      Γνωριμία των αποστολών με την κουλτούρα, ήθη και έθιμα του Κυπριακού λαού
  5.       Γνωριμία των αποστολών με τη μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου και την ελληνικότητα του νησιού
  6.       Γνωριμία και προβληματισμός των αποστολών για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου
  7.       Σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και αποδοχής όλων των αποστολών με υιοθέτηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Οι στόχοι που τέθηκαν από τον υπεύθυνο του Προγράμματος στο Σχολείο μας Δρ. Παντελή Σπύρου, καθηγητή Βιολογίας, όσο και από τη Διεύθυνση του Σχολείου για την επιτυχή εκπόνηση της κινητικότητας «C3 – Cyprus project» έχουν υλοποιηθεί πλήρως και ξεπέρασαν κάθε προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Όλες οι αποστολές εξέφρασαν με θερμά σχόλια την ικανοποίησή τους για την άρτια διεξαγωγή της κινητικότητας και την ευχαρίστησή τους για τη ζεστασιά της φιλοξενίας που τους προσφέραμε ως Σχολείο. Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους/στις μαθητές/τριες των αποστολών αλλά και στους/στις εμπλεκόμενους/ες καθηγητές/τριες ήταν πολύ φιλικές και όλοι/ες ανυπομονούν για την επόμενη κινητικότητα που θα γίνει τον Μάρτιο στην Κροατία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για πλούσιο φωτογραφικό/οπτικό υλικό μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη Ιστοσελίδα του Σχολείου μας.

Δρ. Παντελής Σπύρου

Καθηγητής Βιολογίας

Υπεύθυνος Προγράμματος Erasmus+

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










766